Betrokken

Betrokken

vrijdag 29 december 2017

Oud en nieuw niet verknallen!

Kies voor handhaving met knalsensoren


Sinds 2013 (!) vraag ik via mijn blog regelmatig aandacht voor de overlast (geluid en milieu) en het gevaar van knalvuurwerk dat door particulieren wordt afgestoken. De laatste jaren hebben ook andere politieke partijen in Gouda dit onderwerp hoog op de agenda staat en terecht!

In 2013 schreef ik een blog met de titel:  Stop met particulier vuurwerk!
Deze blog heeft aan actualiteit nog niets aan waarde ingeboet, al zijn we in Nederland gelukkig wel inmiddels een aantal stappen verder.
Waarom deze ophef?
Veiligheid
Het meest gehoorde argument hiervoor is - terecht - de veiligheid. Niet alleen voor degenen die het zelf willen afsteken, maar ook voor mensen erom heen. Daarnaast veroorzaakt het afsteken van vuurwerk ook de nodige overlast voor de omgeving
Milieu 

In Gouda zetten we ons terecht in voor het milieu en willen we op termijn zelfs CO2 neutrale stad zijn, maar het onderwerp vuurwerk wordt daarbij niet vaak genoemd.
Het afsteken van vuurwerk vervuilt de lucht, vooral met fijnstof. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof wel 40x (!!) zo hoog als normaal.
Ook zorgt vuurwerk voor bodem- en watervervuiling, vooral door de zware metalen die in vuurwerk zitten
Handhaving met knalsensoren
Overlast kan worden aangepakt door concrete maatregelen (hierover verderop meer), maar ook door goede handhaving. Hiervoor is maar een beperkte capaciteit beschikbaar, maar die kan wellicht efficiënt worden ingezet door aan te sluiten bij een proef uit Rotterdam-Ommoord.
Hier is sinds vorig jaar een proef gaande om met knalsensoren vuurwerkoverlast op te sporen. Een microfoon registreert de knal en stuurt een signaal naar de meldkamer van Stadsbeheer. Stadswachten krijgen een mail en gaan dan kijken of ze de dader nog kunnen vinden.
De proef heeft vorig jaar goed gewerkt. Er was minder overlast. Eén persoon werd betrapt en moest op Nieuwjaarsdag vuurwerkafval opruimen. Vele anderen kregen een waarschuwing.

Dit jaar is het systeem verbeterd. Daardoor moet de overlast verder afnemen. De aanrijtijd van de Stadswachten is flink korter geworden. Dat kan doordat de melding nu via een app op de mobiel of tablet veel sneller ontvangen kan worden. 
Zelf gekozen knalvrije zone
In Den-Haag wordt een proef gehouden waarbij inwoners met elkaar kunnen besluiten een plein of speeltuin tijdens oud en nieuw vuurwerkvrij te maken. De Partij voor de Dieren heeft geprobeerd dit in Gouda bij het van Bergen IJzerdoornpark voor elkaar te krijgen, maar dat is (nog) niet gelukt.
Hoewel dit een sympathiek idee is, is deze oplossing wel moeilijk te handhaven, temeer daar deze proef ervan uitgaat dat bewoners zelf toezien op naleving van deze afspraak. Dat lijkt me in de praktijk – zeker als jongeren uit een andere buurt de overlast veroorzaken – een lastige opgave.
Algeheel verbod
De echte oplossing zit niet in zelf gekozen oplossingen zonder handhaving door de politie. Een betere oplossing lijkt een algeheel verbod voor bijvoorbeeld knalvuurwerk en vuurwerkpijlen, waarbij ook handhaving plaatsvindt. 
Iedere overtreding is dan direct te traceren, waarbij niet eerst hoeft te worden nagegaan of op die plaats een specifiek verbod geldt. Het is voor iedereen dan duidelijk. 
Verbod op knalvuurwerk en vuurwerkpijlen
De ChristenUnie heeft landelijk nu het initiatief genomen door bij het kabinet aan te dringen om de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op te volgen en knalvuurwerk en vuurwerkpijlen uit de handel te halen, zodat particulieren die niet meer kunnen kopen.
Door de hoeveelheid incidenten, aantal vuurwerkslachtoffers en geweld tegen hulpverleners is Oud en Nieuw zijn onschuld aan het verliezen. Vuurwerk dat tot grote onveiligheid leidt, in combinatie met vandalisme en geweld zoals het gooien van vuurwerk naar hulpverleners, maken ‘dat iets héél leuks, op den duur iets niet-leuks wordt’.
Illegaal vuurwerk en een deel van het legale vuurwerk is niet van elkaar te onderscheiden. Van de vuurwerkslachtoffers is de helft omstander. Dat is niet meer normaal. De ChristenUnie wil dat Oud en Nieuw een fantastisch feest is ook voor hulpverleners en alle omstanders.
Oproep burgemeesters
Inmiddels hebben de burgemeester in Nederland aangegeven een verbod op het zware (!) knalvuurwerk te willen. Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van burgemeesters, heeft dat aangegeven in het televisieprogramma EénVandaag.
'Het echte knalvuurwerk waar aantoonbaar veel schade door wordt veroorzaakt zou wat mij betreft niet meer moeten mogen', aldus Spies die stelt: 'De burgemeesters in Nederland zouden dat echt zeer toejuichen als we zo snel mogelijk een verbod op dat zware knalvuurwerk krijgen in Nederland.'
Spies pleit nadrukkelijk niet voor een algemeen vuurwerkverbod. Siervuurwerk moet wel kunnen, vindt Spies. 'Ik vind dat iedereen oud en nieuw mag vieren en mag genieten van het mooie schouwspel van het siervuurwerk.'

Kabinet en Gouda aan zet


Het is nu aan het kabinet om met voorstellen te komen en het zou mooi zijn als we bij oud en nieuw in 2018 hiervan al de resultaten mogen gaan merken. 

Het zou mooi zijn als Gouda daar vervolgens een vervolg aan geeft en voortaan een mooie vuurwerkshow organiseert op bijvoorbeeld het terrein van GOUDasfalt.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Kijk, ik snap die discussie niet over zwaar knalvuurwerk. Theo, jij koopt blijkbaar nooit vuurwerk (hoe gek ;-). Maar zwaar knalvuurwerk wordt niet verkocht. Tenminste, niet legaal.

Verder, vuurpijlen verbieden. Ik snap ook niet hoe men erbij komt dat vuurpijlen gevaarlijker zouden zijn dan cakes en potten waar ook van alles een flink eind de lucht in schiet (10-20 meter) en ja, die kunnen ook omvallen.

Betutteling ten top. Argumenten als fijnstof, overlast, letsel... Voor een snelweg geldt precies hetzelfde en daar zitten we 365 dagen per jaar mee opgescheept. Je kunt mij niet vertellen dat jij, beste Theo, je oogjes dichtknijpt als de buurman een paar mooie bloemen de lucht in staat te pompen. Dus, stiekem genieten al die anti-vuurwerkfanaten gewoon vrolijk mee en gaan meestal niet om 22 uur slapen met het raam dicht om de fijnstof te vermijden.

En uuhh: "Rond de feestdagen verliezen elk jaar drie mensen een oog door rondvliegende champagnekurken." Ook maar verbieden dan?

Een feestje moet gevierd kunnen worden ben ik van mening.

Typisch weer zoiets waarbij we met zijn allen achter elkaar aanrennen om een traditie de nek om te draaien met prachtige argumenten.

Anoniem zei

Gewoon verbieden is het duidelijkst.
Lijkt me leuk een centraal vuurwerk vanaf boten in de Hollandse IJssel.

Anoniem zei

Laten we onze eigen tradities handhaven, of is dat voor sommigen te "kwetsend"?

Anoniem zei

Helemaal mee eens vuurwerk is een ouderwetse Chinese traditie! En Chinese tradities moeten we handhaven in Nederland! Of wacht eens even... Jaap

Anoniem zei

Ons onschuldig vuurwerk feestje is enorm uit de hand gelopen De schade aan mens en milieu is enorm Ga kijken op een spoedeisende post van een ziekenhuis waar om enkele minuten over twaalf de eerste slachtoffers van vuurwerk binnen komen die voor hun leven gehandicapt zijn en je spreekt nooit meer over een feestje Ik ben voor een gecontroleerd vuurwerk feestje georganiseerd door de gemeente!
Bovendien moet een 'Bob'zijn als er als sprake is van vuurwerk afsteken dit doen en niet iemand die al in de alcohol zit of andere middelen gebruikt heeft Vuurwerk risico's zijn te groot geworden en we zijn er letterlijk doof en blind voor!Iedereen een veilige jaarwisseling gewenst!

Theo Krins zei

https://goudsdagblad.nl/280-meldingen-vuurwerkoverlast-gouda/

In Nederland zijn er tot 2 januari 08u30 bij www.vuurwerkoverlast.nl 52.000 meldingen binnengekomen van vuurwerkoverlast. Daarvan kwamen er 280 uit en in Gouda.

Anoniem zei

Eens met reactie 8:46 op 30.12