Betrokken

Betrokken

vrijdag 30 juni 2017

Tarik Ibn Ali opgepakt!


Tarik Chadlioui, ook wel bekend als Tarik ibn Ali.
Foto: De Telegraaf

Een opvallend bericht donderdag op de website van de Telegraaf en het AD!


De kranten berichten dat Tarik Chadlioui (beter bekend onder de naam: Tarik Ibn Ali) is opgepakt in Birmingham (Engeland). Hij wordt uitgeleverd aan Spanje in verband met een terrorisme onderzoek. Spanje verdenkt hem van het "aanmoedigen van mensen om deel te nemen aan de Jihad" (bron: AD) 


Het AD meldt op haar website nog het volgende:
"De Spaanse politie begon in 2015 met een onderzoek naar Tarik Ibn Ali, toen video’s opdoken waarin hij een jonge moslim uit Spanje zou hebben aangemoedigd om naar Syrië te gaan. Ook zou de imam rond die tijd het eiland Mallorca hebben bezocht om een celgroep op te richten waarvan hij tevens geestelijk leider werd. Deze groep zou regelmatig bijeen zijn gekomen en zich bezig hebben gehouden met het promoten van IS op social media. Volgens de Spaanse politie is Tarik Ibn Ali bekend bij hun collega’s in Europa voor het rekruteren van militanten en het binnenhalen van geld voor IS. Doordat hij zelf veiligheidsmaatregelen nam en constant van adres wisselde, was het moeilijk om hem op te pakken."


Fondswerving 

Tarik ibn Ali heeft een Belgisch paspoort maar was vaak in Nederland om geld in te zamelen.


In januari was hij nog in Gouda om fondsen te werven voor een nieuwe moskee aan de Antwerpseweg. In 2014 was hij ook in Gouda. Toen ondersteunde hij de fondswerving voor de moskee El Wahda in de PWA Kazerne. Tarik is een veelgevraagd spreker en wordt regelmatig gevraagd bij fondswerving acties.

Volgens De Telegraaf adviseerde het Contactorgaan Moslims Overheid moskeeën al paar jaar geleden om hem niet meer uit te nodigen. Hij werd in verband gebracht met de radicale groep Sharia4Belgium.
Zijn naam werd ook genoemd in verband met de aanslagen in Parijs. Hij of zijn groep zouden Omar Mostefai hebben geradicaliseerd, één van de aanslagplegers in de Bataclan. In die concertzaal vielen in 2015 89 doden.
Niet welkom
Zowel in 2014 als begin dit jaar hebben we nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de komst van Tarik Ibn Ali en gevraagd zijn komst naar Gouda te beletten. 
Naar aanleiding van vragen daarover is toen het volgende geantwoord: "Er zijn zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk geen juridische mogelijkheden om deelname van Ibn Ali aan een benefiet te voorkomen of te verbieden. Ook via het vergunningstelsel van de gemeente kon de bijeenkomst niet tegen houden. Voor het houden van benefietbijeenkomsten in een bestaande moskee is geen aparte vergunning vereist, voor zover de activiteit plaatsvindt binnen de voorwaarden van de bestaande vergunningen. Wel is de inzet van de prediker door de politie gemonitord op mogelijke overtredingen of strafbare feiten. Daar is geen sprake van geweest."
Verdraagzaamheid
Ofschoon ik besef dat zolang iemand niet is veroordeeld je op moet passen met wat je zegt en schrijft, lijkt het er toch op dat deze Tarik Ibn Ali minder onschuldig is als menigeen heeft doen voorkomen. 
Ik hoop dat de Goudse moskeeën door deze berichten besluiten dat ze in de toekomst selectiever zullen zijn met het uitnodigen van sprekers / fondswervers. 
Al in 2014 schreef ik: "Het zou het moskeebestuur overigens sieren als ze alsnog afziet van de uitnodiging aan deze imam, want niemand is gebaat bij onrust over een imam die geassocieerd wordt met haat en tweedracht in de maatschappij. Laten we met elkaar in Gouda ons inspannen voor onderlinge verdraagzaamheid en respect en niet (de schijn van) onverdraagzaamheid accepteren." 

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Waarom deden mensen het voorkomen alsof hij zo "onschuldig" was, Theo? Is dit het zgn. wegkijken, wat we tegenwoordig wel vaker zien?

Anoniem zei

Het geeft toch ook te denken dat ook bv een gemeenteraadslid van de Goudse PvdA nauwe banden met Tarik had. Daar pakken ze hem op, hier in Gouda werd hij in de moskee als held onthaald. En het gemeentebestuur trad niet op. Er is nog steeds teveel naïviteit over salafisme en de (radicale) islam.

Anoniem zei

@ Anoniem, 30/6 9.40 uur

Naieviteit? Ik hoop het. Er kan ook een strategie achter zitten. Ik hoop dat ik het verkeerd zie.

Zie: Machteld Zee, "Heilige Identiteiten".

Anoniem zei

Voor de megamoskee haalde Tarik geld op. Op raadsvragen over zijn rol kwamen steeds dezelfde nietszeggende reacties van BenW Gouda. Men keek in het stadhuis de andere kant op, d.w.z. dezelfde wethouders en bgm die er nu nog zitten.

http://www.ad.nl/gouda/ibn-ali-roept-op-tot-bloedbad-op-spaans-mallorca~a444ce3b/

Je mag inderdaad hopen dat het naïviteit is. Maar PvdA, Gouda Positief, GroenLinks en D66 hebben zo lang die megamoskee met salafistische invloed lopen doordrammen, daar zat in ieder geval een verderfelijke strategie achter. Volgend jaar stemmen!

Anoniem zei

Geachte burgemeester van Gouda,

Wat is hierop uw antwoord?

Een Goudse Nederlander


--------


http://www.ad.nl/gouda/als-hij-vrijkomt-is-hij-welkom-in-gouda~a0c62d67/

‘Als hij vrijkomt, is hij welkom in Gouda’

Een ronselaar voor IS? Een inspirerend prediker? Staatsgevaarlijk of vredelievend? De reacties in Gouda - de stad die hij talloze keren bezocht - op de arrestatie van Tarik Ibn Ali zijn sterk verdeeld.

Anoniem zei

Beste Theo, Christen Unie,

Wat gaat u, concreet graag, er aan doen om ons te beschermen, of valt de bescherming van onszelf, onze vrouwen, onze kinderen, en ook van onze eigendommen, in de huidige participatiemaatschappij, voor de autochtone bevolking onder "zelfredzaamheid" ?

En niet zeggen dat er volgens de wetboeken en bestuurlijk en politiek gezien niks mogelijk is, graag!!!

Een zeer bezorgde Gouwenaar.

http://www.gva.be/cnt/dmf20170702_02952799/belgische-imam-gaf-jihadist-de-opdracht-om-toeristen-neer-te-steken-op-mallorca?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=gva&utm_content=article&utm_campaign=seeding