Stichting 21 Maart Gouda vierde zaterdag 18 maart jl. haar tien jaar actief zijn met een "Feest van Verbinding in de Agnietenkapel. Dit gebouw werd voor die gelegenheid omgedoopt tot ‘Tolerantietempel’.
Zet een streep door discriminatie |
Streep door discriminatie
De middag begon met de aftrap in Gouda van de landelijke actie ‘Zet een streep door discriminatie’. Burgemeester Milo Schoenmaker en loco-kinderburgermeester Aliya Naman zetten als eersten hun handtekening. Iemand reageerde: "Wat voor zin heeft zo'n handtekening, want niemand wil toch discriminatie." Als dat inderdaad zo was, dan hoeven we inderdaad hier geen handtekening voor te zetten, maar de praktijk is helaas anders...
Wat is discriminatie?
Deze vraag kwam nogal eens terug en de organisatie en de burgemeester gaven daar het volgende antwoord op, in lijn van artikel 1 van grondwet: "Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van afkomst, sekse, huidskleur, seksuele voorkeur, leeftijd, religie, handicap of chronische ziekte”. Deze week wordt de tekst van artikel-1 van de grondwet in het Huis van de Stad bij de balie beneden opgehangen, ter inspiratie voor alle bezoekers.
Begroeting |
Ruud Broekhuizen
Er waren deze middag diverse bijdragen, waarbij ik zelf het meeste werd geraakt door de gedichten van voormalig stadsdichter Ruud Broekhuizen en de wijze waarop kinderen elkaar begroeten op de Koningin Wilhelminaschool.
Ruud had een indrukwekkend gedicht over vluchtelingen waarbij deze strofe mij echt raakte:
"Ik zie veel rugzakken
Waar de toekomst maar nauwelijks inpast"
Ruud Broekhuizen |
Vluchteling die zich wast in de winter
Min 18 graden, Belgrado,
een streepje zonlicht kado.
Hij staat achter het metrostation
waar hij zonder pardon
tussen hoeren en proleten,
die ’s nachts hun trots
opvreten
in de kots van vergeten
toekomst is gegooid.
Gekooid, berooid,
half ontdooid in sneeuw,
de gouden eeuw van de beschaving
slechts een vervaging achter
beton.
Rot op het fundament,
los cement van het
parlement
dat wegrent van stranden,
waar wanhopigen stranden
in bootjes. Uitgeroeid
strandjutten naar het
waarom,
afgevoerd als schoften
naar negerhutten van oom
Tom.
Optelsom van de oorlog.
Drinkend uit de trog
van gesmolten beloften.
Min 18 graden, Belgrado
De ochtend van een
desperado.
Hij strekt zijn hand
spant zijn spieren
en pakt een blok met zeep.
Sluit zijn oog, kin omhoog
zodat hij de nacht
vergeet.
De kracht van het zweet
dat wegspoelt over de rots
als hij zijn ingesopte borst
toont aan elk volk
dat wegkijkt naar de grond.
Hij schuimdanst met zijn
trots,
spoelt de rechtvaardigheid
met zijn waardigheid weg.
Traanwater voor de
vrijheid
waar Europa in woont.
Dat ziek van egoïsme
de menselijkheid onttroont.
Om te onthouden
De boodschap die we met elkaar mee hebben gekregen is dat vooroordelen worden aangeleerd en daarom ook kunnen worden afgeleerd.
Het is belangrijk om elkaar te leren kennen, dan kijken we ook anders tegen elkaar aan.
Praat met elkaar en wees nieuwsgierig naar elkaar!
We leven in een cultuur van steeds meer "wij - zij", maar het moet gaan om "samen".
5 opmerkingen:
Bent u ook verontwaardigd als 1.5 miljoen PVV stemmers worden gediscrimineerd?
Sorry Theo,
Petje af voor je loffelijke streven, maar het probleem en de consequenties zijn toch wat ingewikkelder dan om het alleen in een paar statements te vatten. Zie de uitwerking in de maatschappij vanaf 1955 tot nu....worden we daar blij van? Het wij - zij principe is juist door immigranten gepraktiseerd. Bijv. 30 jaar in Nederland en nog steeds geen nederlands kunnen spreken, moet zo iemand dan nog steeds met gebarentaal gepamperd worden? Dacht het toch niet.
Mensen hebben vooroordelen; als we die niet hadden, konden we niet bestaan. In de oertijd al moesten we razendsnel bepalen of er gevaar dreigde.
De discussie is Gouda wordt gevoerd aan de hand van cliché's. De "gutmensch" oordeelt natuurlijk niet over zichzelf, artikel 1 wordt weer eens heilig verklaard, de maatschappij wordt intoleranter. Ik vind dat mensen zelf iets van hun leven moeten maken, en niet steeds excuses moeten zoeken in hun omgeving en overal discriminatie in zien. En we moeten elkaar niet bang maken om zaken te benoemen. Vooralsnog hoor ik GroenLinks, de CU en onze VVD burgemeester niet over het hoge percentage Marokkanen in de bijstand en in de criminaliteit, laat staan dat er een plan is om er iets tegen te doen.
Tientallen jaren in Nederland wonen en alle loyaliteit gaat naar Turkije en Erdogan. Geen woord Nederlands, opruiing van politie, bedreigen van Turken die er anders over denken en wel de hand ophouden bij de sociale dienst. Zo maken we Nederland weer een beetje minder "wij-zij". Toch?
Hoe zit het met de eigen verantwoordelijkheid van de allochtoon?
Ja, we moeten helpen, maar we kunnen niet alle problemen van de ander volledig over nemen.
Een reactie posten