donderdag 16 maart 2017

Dankbaar en teleurgesteld


Gert-Jan Segers spreekt zijn achterban toe
Alle stemmen zijn geteld. Ongeveer 60.000 mensen meer dan in 2012 hebben dit jaar op de ChristenUnie gestemd. Dat maakt de partijleiding, en mij uiteraard ook, dankbaar. De vele positieve reacties in de campagne tijd en op de dag van de verkiezingen waren hartverwarmend. Prachtig om te zien dat mensen heel bewust voor de ChristenUnie hebben gekozen vanwege het aansprekende programma en de manier waarop de ChristenUnie politiek bedrijft.



Teleurgesteld


De eerste prognose (exitpoll) om 21.00 uur gaf aan dat de ChristenUnie 6 zetels had behaald en er was grote blijdschap in Den-Haag, waar we met een grote groep vrienden van de ChristenUnie bijeen waren.

Het percentage voor de ChristenUnie varieerde tussen 3,6 en 3,9% tot na middernacht en dat zou een krappe 6e zetel beteken. In de loop van de nacht zakte dit percentage uiteindelijk naar 3,4%, waardoor we (zo goed als zeker) blijven steken op 5 zetels.
Dus naast dankbaarheid voor zoveel extra steun is er ook wel teleurstelling, want het zou geweldig zijn geweest als we met 6 mensen in deze nieuwe periode hadden kunnen verdergaan.


De SP weet opnieuw geen zetelwinst te boeken

Formatie


Nu breekt er weer een nieuwe periode aan. Vandaag is demissionair minister Edith Schippers door de fractievoorzitters aangewezen als verkenner voor de formatie.
Kamervoorzitter Khadija Arib heeft laten weten dat ze unaniem is verkozen. Aangezien ze niet op de kandidatenlijst staat, kan ze vrijuit praten met de fractievoorzitters.
Er worden allerlei mogelijke varianten naar buiten gebracht. 
De meest gehoorde varianten zijn:
1. VVD, D66, CDA en GroenLinks - 85 zetels
2. VVD, D66, CDA en ChristenUnie (met eventueel gedoogsteun door SGP) - 76 (79) zetels


De PvdA leidt een historische nederlaag en verliest 29 kamerzetels

De ChristenUnie vindt dat de VVD bij de formatie het voortouw moet krijgen en dat deze partij dan eerst moet gaan praten met de grootste winnaars bij de verkiezingen: CDA, D66 en GroenLinks. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) heeft laten weten dat de ChristenUnie voorlopig niet aan zet is.

Edith Schippers heeft een krappe week de tijd gekregen om een verkenning uit te voeren en komt volgende week met haar verslag.


Uitslag in Gouda

Gouda


In Gouda heeft de ChristenUnie een mooie groei doorgemaakt. Ten opzichte van 2012 is het aantal stemmen met 555 toegenomen en daardoor steeg het percentage van 5,3 naar 6,1%. Een mooie opsteker voor gemeenteraadsverkiezingen in 2018.


Iedereen die op de ChristenUnie heeft gestemd: heel hartelijk dank voor je stem en je vertrouwen!

Betrapt.... :-)

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Zou zomaar kunnen dat de CU (en SGP) straks landelijk weer nodig zijn! Deze partijen staan bekend als betrouwbaar en bestuurlijk degelijk.

In Gouda valt op dat de PvdA van 26 naar 6 procent van de stemmen gaat (vergeleken met 2012). Ik denk dat die partij het contact met de gewone man al langer kwijt was (helaas, want volgens mij zijn ze daarvoor opgericht).

B. te G. zei

Theo gelukkig geen zetelverlies, zoals de PvdA
maar dat heeft de PvdA ook aan zich zelf te danken
door 4 jaar lang een neo liberaal beleid te voeren en
dat voor socialisten!

Anoniem zei

Oikofobie.

En PvdA was een partij van werkenden.