Betrokken

Betrokken

zaterdag 19 maart 2016

Talent op de vlucht


Onlangs heb ik in Bodegraven de indrukwekkende voorstelling  "Talent op de vlucht" gezien en voor mij was meteen duidelijk dat ik die voorstelling naar Gouda wilde halen. Ik was daarom erg blij dat de directeur van de Goudse Schouwburg, Nel Oskam, zich direct bereid verklaarde zich hiervoor te willen inspannen en samen met Verzetsmuseum Zuid-Holland hebben ze deze voorstelling naar Gouda gehaald. 

Er is een eenmalig optreden op 7 april om 20.30 uur.
U kunt via deze link kaarten bestellen! Kaarten kosten € 10,-- per persoon.

In Gouda wordt veel gezegd en geschreven over vluchtelingen en de komst van het AZC in 2017. Maar hoeveel mensen weten wat de vluchtelingen zelf doormaken en wat hen drijft? Praten we vaak niet over hoe wij naar vluchtelingen kijken, wat dat voor ons betekent, maar luisteren we weinig of niet naar hun eigen verhaal?

Syrische vluchtelingen 

Het eenmalige optreden van de negen Syrische vluchtelingen vindt plaats in de Kleine zaal, die de de Schouwburg en het Verzetsmuseum inclusief de technici ter beschikking stellen voor dit bijzondere project. Een mooi gebaar!

‘Talent op de vlucht’ is een indringende voorstelling waarin de dramatische verhalen van negen Syrische vluchtelingen worden verteld. De spelers, zeven amateur-acteurs en twee professionals uit Syrië, leven samen met meer dan 1100 anderen in de noodopvang in de gevangenis van Alphen aan den Rijn. 
In die opvang, het AZC, heeft elk mens zijn eigen verhaal. Negen daarvan zijn verwerkt in de voorstelling ‘Talent op de vlucht’. De monologen zijn in het Arabisch, maar dankzij het intensieve spel van de acteurs, komen de dramatische scènes onontkoombaar tot leven.

Ontstaan van de voorstelling

Ahmad al-Herafi en Ramez Basheer, beide gelauwerd acteur in Syrië, ontmoetten elkaar op hun vlucht uit Syrië in Turkije. Samen legden zij de rest van de reis af en kwamen uiteindelijk terecht in de noodopvang in Alphen aan den Rijn. Daar namen zij, na de zelfmoord van een medebewoner, het initiatief de verhalen van hun lotgenoten te verwerken tot een toneelstuk. Om een positieve bijdrage te leveren aan het beeld dat over vluchtelingen bestaat. 

Wij zijn mensen met verhalen en dromen. We willen alleen maar een veilig bestaan, voor onszelf en onze gezinnen”, vertelt Ahmad Al-Herafi. 

Samen met Ramez Basheer, nog zeven amateuracteurs en enkele crewleden maakte hij het indrukwekkende ‘Talent op de Vlucht’. 
De voorstelling reisde inmiddels naar diverse theaters in het land. 
De groep heeft overigens ook een naam: Fada Theatre.

Komt u ook op 7 april? Het is absoluut de moeite waard!31 opmerkingen:

Anoniem zei

En toen verstomden de tegengeluiden.....

Anoniem zei

Nuance: Opvang van oorlogsvluchtelingen prima! Profiteurs nee!

Anoniem zei

Laat het Verzetsmuseum zich erbuiten houden. De herinnering aan WOII wordt al vaak genoeg veralgemeniseren. Maar de omstandigheden van onderduikers, een enkele verzetsheld en Joden was een gans andere dan de huidige. Nu is vluchten een luxe bezigheid bijvoorbeeld en minstens 25 % van de huidige stroom is geen vluchteling. Bah.

Anoniem zei

Reclame.

Anoniem zei

@Anoniem, 21/3/2016, 11.13 uur.

Er verstomd helemaal geen tegengeluid. Het hele dilemma is dat er een juist evenwicht zal moeten worden gevonden, en dat is zeer, zeer moeilijk !

De nood van vluchtelingen is groot, en zelfs vaak schrijnend. De zorgen van de Goudse bevolking blijven legitiem.

Anoniem zei

Theo als je enigszins het vereiste IQ van een kamerlid in spe had, en dan snapte je dat statistisch gezien een deel van jouw troetel-vluchtelingen wel eens de volgende generatie extremisten zou kunnen gaan vormen. Ik denk dat het uiteindelijke oordeel over jou daden wel eens onbarmhartig zou kunnen zijn. Denk daar maar eens diep over na.

Anoniem zei

Als Nederland kon garanderen dat men de extremisten weet te filteren uit de 'vluchtelingenstroom' zouden we niet allemaal zo onrustig zijn. Zo is het toevallig ook nog eens een keer. Die garantie biedt Nederland niet, Europa ook niet. Mark Rutte onderhandelt over ons met Erdogan. Terwijl Erdogan belangen bij IS heeft. Snapt iemand de wreedheid van dergelijk "leiderschap"?

Anoniem zei

En nou maar hopen dat Gouda volwassen reageert....

politiek.tpo.nl/column/na-brussel-bners-die-emotie-per-liter-verkopen-om-aandacht-te-trekken/

Anoniem zei

maar niemand luisterde

http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/559581/10-jaar-geleden-verdiepte-deze-journaliste-zich-in-molenbeek-ze-schrok-zich-rot-maar-niemand-luisterde.html

Anoniem zei

Gouda kan in ieder geval niet zeggen dat het niet gewaarschuwd is. Maar dat zeiden we na Parijs ook al.

http://nieuws.tpo.nl/2016/03/21/90-zelfmoordenaars-europa-kwamen-allemaal-binnen-vluchtelingenstroom/

Anoniem zei

Artikel in de Groene dat zegt wat. http://www.groene.nl/artikel/het-blijft-angstwekkend-stil maar gelukkig werken wij in Gouda aan onze veiligheid.

Anoniem zei

De ontluistering.

"Het kwam zelfs tot het punt dat een socialistische leider mij vertelde: ’We kennen het probleem in Molenbeek, maar wat wil je dat we doen. Het is een electoraat dat we niet kunnen negeren’.”

http://www.telegraaf.nl/reportage/25466459/___Politici_keken_weg___.html

Anoniem zei

Goudse Post, column FF Tussendoor, door Marianka Peters, woensdag 23 maart 2016

" En het ging toch best wel ergens over. Veiligheid! Een noodkreet van de politie om een front te gaan vormen tegen criminele netwerken, werd door onze burgemeester afgedaan als "dat front hebben we al". "

Het signaal van de politie komt mij als burger van deze stad, zeer serieus over !

Anoniem zei

Ik zou deze reclame voor een toneelstuk toch niet willen gebruiken om in een "voor/tegen" discussie te worden geframed.
Mensen op dit forum komen in het algemeen met doordachte analyses en standpunten over het vluchtelingen vraagstuk, dat wat mij betreft een massa immigratie vraagstuk is (een deel is echt vluchteling, maar het is niet zwart/wit altijd).

Overigens wat ik jammer vind is dat de CU zo innig samenwerkt met de PvdA Gouda, in het bijzonder Tatou, die bevriend is met radicale islamprediker Tarik Ibn Ali: http://www.humo.be/humo-archief/360143/tarik-chadlioui-de-antwerpse-ondernemer-van-de-jihad
... Met goede banden met extremisten in België...

Anoniem zei

@ 24 maart 2016 14.24.

Volgens mij was Ronald Verkuijl van de VVD het niet helemaal eens met de visie van de burgemeester als het gaat om de aanpak van criminaliteit. Maar dat terzijde.

Anoniem zei

6250. Per statushouder. Komt goed uit voor de begroting van Gouda. Zeg nou zelf! Check RTL Nieuws.

Anoniem zei

@Anoniem, 26/3, 23.03 uur

Er is bij de vluchtelingenproblematiek en de terrorismebestrijding een tweeslachtige houding op alle bestuurlijke en politieke niveaus ! Er lijkt geen duidelijke visie in West-Europa.

Anoniem zei

@ 27 maart 2016 10.52 uur.

Dat lijkt niet zo. Dat is zo.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/25485731/__Ex-radicaal_waarschuwt_voor_IS__.html?

Anoniem zei

Over toneelstukken gesproken. Gouda Positief raadslid Karkache zegt nu dat de aanslagen in Brussel niets met de islam te maken hebben.
Heeft hij de terroristen erover gesproken ofzo? Volgens mij waren die overigens niet bepaald radicaal christelijk.

Anoniem zei

Innige banden met de PvdA in Gouda heeft deze meneer...

http://www.hln.be/hln/nl/35524/Aanslagen-Parijs/article/detail/2527402/2015/11/17/Ronselaar-Parijse-jihadist-is-Belgisch-Marokkaanse-haatprediker-Tarik-Ibn-Ali.dhtml

Anoniem zei

Karkache spreekt over de wenselijkheid van een dialoog en onze multiculturele samenleving. Je kunt ook spreken van een pluriforme samenleving, gebaseerd op Westerse, Europese waarden (die zijn gebaseerd op de Grieks-Romeinse Oudheid en Hebreeuwse spiritualiteit, godsdienst).

Anoniem zei

GoPo de partij die maar wat roept maar ondertussen wel de baas is in Gouda. Hoe is het mogelijk dat andere partijen hier tegen kunnen!

Anoniem zei

Gelukkig krijgt de politiek nooit gelijk!

Anoniem zei

He Theo,

Misschien moet de column "Wij van links" van Herman Brusselmans eens lessen (op humo.be). Kun je intellectueel meepraten met je PvdA makkers tijdens de pauze van de voorstelling!

Anoniem zei

Wat uiteindelijk overblijft wanneer we een aantal jaren verder zijn is islam. En we blijven er maar omheendraaien. Met de pensioenen denken we aan onze kinderen met religie helaas niet. Vluchtelingen geen probleem maar geen islam!

Anoniem zei

@Anoniem, 31/3 7.16 uur

Misschien kan de (interreligieuze) dialoog er voor zorgen dat er een plaatsje voor de autochtone Christenen behouden blijft in ons eigen Gouda, in ons eigen land. Dat zou geweldig zijn.......

Anoniem zei

Sjiieten uit Syrië en Alevieten en Soefi's blijven in Syrië en verdedigen zich veelal. De Soennieten zouden vluchten. En aldus kunnen aansluiten bij de opvattingen van een deel van de gelovigen in de Marokkaanse gemeenschap.

Anoniem zei

Ik ben blij dat ik geen gemeenteraadslid ben. Dan hoef ik me later nergens voor te schamen en mijn excuus voor aan te bieden aan de bewoners van Gouda Noord.

Anoniem zei

Het is nu al schaamteloos dat er geen open debat wordt gevoerd. Laat dat later maar zitten.

Anoniem zei

@Anoniem, 1 april 2016, 06.57 uur

De hele tactiek is duidelijk: negeren van alle kritiek, tijd rekken (het volk uit Gouda Noord wordt de strijd vanzelf zat), en dan doordrukken dat AZC/PWA !

We gaan over tot de orde van de dag met de volgende blog...

Anoniem zei

Eendracht maakt macht! Dat is de orde van de dag!