Betrokken

Betrokken

zaterdag 4 april 2015

Opnieuw onrust rond bouw moskee in Gouda


Gisteren kwam er via de bewonersgroep Gouda Noord zoals het Hoort een bericht naar buiten dat in vakblad Cobouw een advertentie staat over de bouw van een moskee voor 1.500 bezoekers. De start van de bouw is volgens deze advertentie voorzien in april 2016.

Aangezien de advertentie is geplaatst op 1 april nam ik dit bericht eigenlijk direct al niet serieus en beschouwde het als een misplaatste 1 april grap. In werkelijkheid ligt het echter toch wat anders..

Gouda Noord zoals het Hoort

Aan Elsevier laat woordvoerder Edward Uittenbroek aanvankelijk weten dat hier sprake is van stiekem doorgaan vanuit de gemeente met het plan:
"We worden gewoon afgeleid met een mediationproces, maar intussen zet de gemeente de bouw stiekem door en plaatst de aanbesteding van de moskee vrolijk in de Cobouw. De gemeente dacht natuurlijk dat wij hier de Cobouw niet lezen, dat ze dit plan er stiekem wel even doorheen konden drukken. Maar we zijn niet gek."

Ook PowNed, Reformatorisch Dagblad en De Telegraaf berichten over deze "grap"

Gemeente Gouda

Volgens woordvoerder Peter Oet van het College van Burgemeester en Wethouders in Gouda is er geen sprake van stiekem doorzetten van de plannen:
"Iedereen heeft recht op zijn eigen waarheid, maar zo zit het niet in elkaar. We hebben vorige maand afgesproken dat de plannen tijdelijk worden stilgelegd en dat er samen met El Wahda en de inwoners van Gouda Noord naar een ander plan zal worden gekeken. Ik vrees dat het berichtje in Cobouw een slechte 1 april-grap is. Als we een aankondiging van een aanbesteding zouden doen dan zou het bericht er heel anders uitzien en zouden we dit bovendien niet in de Cobouw doen.'
Cobouw

Volgens Elsevier gaat het volgens Cobouw niet om een 1 april grap. Volgens de redacteur van dit bedrijf is er een fout gemaakt...

"Het bericht is gemaakt naar aanleiding van het besluit om de bouwplannen te herzien. In het bericht had moeten staan dat de "plannen worden heroverwogen", maar helaas zijn in de papieren versie de laatste twee woorden weggevallen. Het gaat hier zeer waarschijnlijk niet om een aanbestedingsbericht. De kogel is nog niet door de moskee in dit geval.'


Foutje?

Of het hier daadwerkelijk om een foutje gaat of dat een overijverige ambtenaar ten onrechte een bericht heeft verzonden laat ik maar in het midden. 
Het zal goed zijn als bekend wordt gemaakt wie het bericht naar Cobouw heeft verzonden of op basis van welke bron Cobouw zelfstandig heeft besloten het bericht te plaatsen.
GBG heeft inmiddels via een mail aan het college om opheldering gevraagd en het lijkt me inderdaad goed als snel duidelijk wordt wat hier nu precies is gebeurd. 
Er is al veel te veel onrust over dit onderwerp.

10 opmerkingen:

B. te G. zei

Wat een raar bericht, natuurlijk is dat een 1 april grap.
Mensen laten zich ook zo snel opjutten.
Ik heb niet veel vertrouwen in de politiek maar dat ze zulke
dingen zouden gaan doen, gaat zelfs er bij mij niet in!
Gewoon , 1 APRIL.

Anoniem zei

Ik denk niet dat het een 1 april grap is, of dat de gemeente een bericht heeft uitgedaan. wie een beetje weet hoe dit soort redacties berichten overnemen uit allerlei media, weet dat die redacteur van Cobouw in de Elsevier de waarheid spreekt.

Much ado about nothing noemen de Engelsen dit.

Anoniem zei

Als dit al een slechte grap zou zijn dan is genoeg ook wel een keer genoeg. Na meer dan ondermaats handelen van Burgemeester en Wethouders, draaierij van partijen als D66 (mevrouw Bergman haar man zit in het vastgoed en zou helemaal niet op "leegstand " moeten zitten, PvdA op het pluche met ronduit de vertegenwoordiging van de moskee -raad, wethouder De Laat GoPo die minzaam zijn "niet"-deskundigen raadpleegt, en een Johan Weeber die uitziet naar een Goudse islam, een Groenlinks die kickt op de grootste moskee van West Europa, en een Burgemeester die bestuurlijk "dondert" en ideeën aanreikt aan de islamitische partij is het ook wel een keer klaar.

De Ark en Gemiva hadden er goed aan gedaan vast te houden aan het openbaar tot stand gekomen voldragen plan dat goed in elkaar steekt en controleerbaar is. Nu zijn ze het eigen krediet jammerlijk aan het verspelen en neemt de manipulatie door slechte communicatie door gemeente Gouda en woordvoerder Oet alleen maar toe. En dat allemaal ten koste van burgers in Gouda (Noord) die dan eindelijk eens een normale toestand terug willen hebben in hun wijk.

Laat ons gehoor vinden bij de overheid of komt er nog meer verharding?

Anoniem zei

Huili Huili krijgt in Nederland wat ze wil daar helpt niets meer tegen.
Intimidatie, bedreiging is het wapen van de bevolkingsgroep die niet willen integreren in onze samenleving.

Bij intimidatie en bedreiging gaat het niet om politici die dit dreigt te treffen onze maatschappij zucht al jaren onder dit "geweld".

Leve de politici die ondanks minderheid in de raad een realisatie van mega moskee bouw door wil drukken.

Wie het pistool heeft heeft de macht toch??

Overigens een 1 april mop wat is daar mis mee??

Anoniem zei

Het moet worden uitgezocht, welke rol de gemeente hierin heeft gespeeld, want dat hier iets is misgegaan is wel duidelijk. Sommige politici riepen wel heel graag meteen dat het een 1 april grap zou zijn, maar dit is niet grappig en alleen ingenieurs en vastgoedmensen lezen dit blad...

Dit is meer dan het zoveelste incidentje, dit tekent dat BenW de situatie niet onder controle heeft. Immers, El Wahda zegt op haar website ook nog steeds niets over een nieuw proces, maar werft nog vrolijk geld voor 1500 bezoekers. De gemeente staat erbij en kijkt ernaar.

Van de "bemiddelaar" is nog altijd niets vernomen. En waarover valt eigenlijk te bemiddelen? Het college geeft ook hier niet thuis, ze trekt zichzelf bovendien naar eigen zeggen terug uit het proces. Als het niets wordt, zegt BenW: partijen hebben niet de wil. En het lag niet aan ons. Maar we drukken het oorspronkelijke voorstel door. Wordt het wel wat, dan is dat een succes van dit college.

Anoniem zei

Als je als politicus in Gouda inzake dit dossier dit nog altijd met een grijns of een lachebekkie denkt te kunnen afdoen zou het goed zijn de 'eer' aan jezelf te houden en op te stappen.

De schoffering van gevoelens, emoties, het negeren van bestaande behoeften in SAMENHANG met de wijk vind ik ronduit langhartig.

En als de gemeente zegt dat het niet in de Cobouw zou publiceren, dan is de misgeplaatste advertentie in ieder geval aangemeld die de weg weet in de bouwwereld.

Kan de echte aanstichter van dit nieuwe misselijkmakende nieuws opstaan?

Anoniem zei

Met excuus: vind ik ronduit 'laaghartig'.

In ieder geval moet het zijn aangemeld door iemand die de weg weet bij Cobouw

Anoniem zei

Ik geloof deze 1 april grap niet.
We hebben ons al overgegeven. Dus de bouw gaat gewoon door.

Theo Krins zei

Inmiddels heeft Cobouw aangegeven dat ze zelf een fout hebben gemaakt.

Hierbij hun bericht:


Geachte heer,

De datum wordt 12 2017 met toevoeging Planning nog niet bekend want optie 9 9999 is geen “echte” datum en wordt niet geaccepteerd door de programmatuur. Ik ga de berichten aanpassen en deze zijn via onze website Cobouw.nl vrijwel direct beschikbaar. Publicatie in de papieren editie van Cobouw zal in de komende dagen gebeuren, op welke dag precies kan ik niet aangeven.

RECTIFICATIE: Plannen voor nieuwbouw moskee, school voor speciaal onderwijs en medisch kinderdagverblijf aan de Gr. van Prinsterersingel. De planvorming wordt kleinschaliger en afzonderlijk van elkaar uitgewerkt en is afhankelijk besluitvorming gemeenteraad in juli 2015.
Marktpartijen worden genoemd als referentie.
Planfase
Start 12 2017 Planning nog niet bekend.

Bericht 1
Plannen voor nieuwbouw school voor speciaal onderwijs en medisch kinderdagverblijf aan de Groen van Prinsterersingel, locatie vml PWA-kazerne. In juli 2015 dient de gemeenteraad nog een besluit te nemen over de kredieten.
Opdrachtgever: Gemeente Gouda
Gebruiker: Stichting Klasse en Gemiva-SVG Groep
Planfase
12 2017 Planning nog niet bekend.

Bericht 2
Plannen voor nieuwbouw gebedshuis EL Wahda aan de Groen van Prinsterersingel, locatie vml PWA-kazerne. Planvorming is afhankelijk van het besluit van de gemeenteraad mbt de grondverwerving PWA-locatie.
Opdrachtgever: Islamitisch Centrum El Wahda Gouda
Planfase
12 2017 Planning nog niet bekend.

Anoniem zei

Met het toegeven van de fout staat er nog steeds dat er drie partijen in de running zijn, en niet de partij voor de seniorenwoningen.

Maar ja, de burgemeester heeft ook aandelen en een vinger in de pap waarschijnlijk. Dan heb je dat.

http://nieuws.thepostonline.nl/2015/04/13/plannen-voor-megamoskee-gouda-al-door-vorig-college-geopperd/