Betrokken

Betrokken

maandag 1 december 2014

Vuurwerk overlast harder aanpakken!


Vuurwerk afsteken leek lange tijd net zo'n onuitroeibare traditie als Zwarte Piet, maar inmiddels komt het traditionele afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw steeds meer onder druk te staan.
Een algeheel vuurwerkverbod is (nog) niet mogelijk, maar je ziet wel steeds meer dat er gebiedsverboden komen.
Op dit moment hebben ongeveer 40 gemeenten "knalvrije zones" ingevoerd. Gouda hoort daar echter nog steeds niet bij, maar Bodegraven-Reeuwijk wel.

Veiligheid

Het meest gehoorde argument hiervoor is - terecht - de veiligheid. Niet alleen voor degenen die het zelf willen afsteken, maar ook voor mensen erom heen. Daarnaast veroorzaakt het afsteken van vuurwerk ook de nodige overlast. 
De politie in Gouda onderkent dit en houdt streng toezicht en controleert extra op onveilige situaties met vuurwerk, maar gaat ook dit jaar niet over tot gebiedsverboden.ILAC

Door geen vuurwerkvrije zones in te voeren ben je echter wel overlast aan het belonen. 
Vorig jaar was er in Kort Haarlem in de omgeving van het voormalig clubhuis van tafeltennisvereniging ILAC een grote rotzooi en dan is het niet meer dan logisch dat je dan dit jaar een gebiedsverbod doorvoert. Het alleen kenmerken als "risico locatie" is dan wel erg mager.
Wat dat betreft kan ik me meer vinden in het standpunt van Alphen aan den Rijn. Deze gemeente overweegt serieus om volgend jaar vuurwerkvrije zones te gaan doorvoeren. Daarbij geldt als argument dat overlast en schade afneemt door zo'n verbod.

Milieu 

De vraag is alleen of dit het enige is wat van belang is. Ik vraag me af hoeveel mensen zich realiseren hoe ontzettend slecht voor het milieu het is als tijdens oud en nieuw in Nederland al dat vuurwerk de lucht in gaat.
Ooit las ik ergens dat 1 nacht vuurwerk voor wat betreft milieuvervuiling gelijk staat aan 3 maanden file rijden in de spits...

In Gouda zetten we ons terecht in voor het milieu en willen we op termijn zelfs CO2 neutrale stad zijn, maar het onderwerp vuurwerk wordt niet vaak genoemd.
Het afsteken van vuurwerk vervuilt de lucht, vooral met fijnstof. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof wel 40x (!!) zo hoog als normaal.
Ook zorgt vuurwerk voor bodem- en watervervuiling, vooral door de zware metalen die in vuurwerk zitten.

Meerderheid wil vuurwerk verbod

Een meerderheid in Nederland (64%) is voor een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren.
Dit is een groeiend aandeel en mede door het gevaarlijke illegale vuurwerk zal deze roep de komende tijd alleen nog maar toenemen.

Het lastige is alleen dat de lokale overheid daar niet over gaat. Een formeel verbod zal uit Den-Haag moeten komen en daar lijkt men niet zo happig. Men wil daar liever over de dit onderwerp de handen (of vingers?) niet aan branden...
Een burgerinitiatief in 2009 werd destijds - ondanks 60.000 handtekeningen - niet in behandeling genomen om procedurele redenen...


Centraal vuurwerk

Wat wel haalbaar is, is het centraal afsteken van vuurwerk. Dat zou dan - zeker ook vanuit financieel oogpunt - door verschillende partijen moeten worden georganiseerd. Ergens centraal vuurwerk afsteken, bijvoorbeeld langs de Hollandsche IJssel ter hoogte van de binnenstad, ontmoedigt het zelf afsteken van vuurwerk. 
Als dit gepaard gaat met een verbod in de meest "rumoerige" buurten kan het bijdragen aan meer veiligheid, minder overlast en minder vuurwerk en daardoor is het ook beter voor het milieu!

Vanwege de huidige financiele situatie zal de gemeente dit op korte termijn niet gaan oppakken, maar wat mij betreft gaat dit onderwerp niet van de agenda en zullen we blijven kijken naar de mogelijkheden om dit in de (nabije) toekomst wel te kunnen realiseren.27 opmerkingen:

Anoniem zei

Dus voortaan niet meer op cu stemmen in gouda

Ton Snoei zei

Alle begrip voor je standpunt Theo. Het is wel jammer dat iedereen eraan moet geloven. Toen ik jong was heb ik een hoop lol beleeft met een beetje knallen rond oud en nieuw. Er zijn genoeg bezwaren, maar in een land waar zelfs wiet legaal is zou het afsteken van een beetje vuurwerk toch moeten kunnen. Er zijn een hoop andere zaken die niet ter discussie staan ondanks impact op het milieu. Met een vuurwerkshow door gemeentes lossen we dat probleem in ieder geval niet op.

Er zijn andere zaken die aandacht verdienen als een beetje vuurwerk of.zwarte piet. Ik noem maar wat: Hoe kan het bijvoorbeeld dat een sinaasappel netje een keurmerk krijgt als medisch implantaat? (Radar vanavond)

Cleo zei

ILAC was natuurlijk een verhaal a la als het kalf verdronken is .
De twee containers met pallets stonden veel te dicht op het gebouw (al een week ) de foto's zijn nog op internet te vinden .Toen ging het fout toen was het verboden .
Toen waren ze boos .Niet goed te praten ,maar kom niet met de politie controleert streng .een ieder die die week over de dijk kwam kon de situatie in ogenschouw nemen en concluderen dat er een groot risico wa met de betreffende situatie .

Anoniem zei

Helemaal eens Theo. Het kabinet durft het nog niet aan, dus moeten gemeenten maar laten zien hoe het ook anders kan. Deze hele "traditie" is uit de hand gelopen. Ik zorg dat ik in het buitenland zit met oud en nieuw.

Theo Krins zei

Voor de duidelijkheid: ik pleit niet (direct) voor het geheel verbieden van particulier vuurwerk, maar wel voor stimuleren van alternatieven en vuurwerk vrije zones als er forse overlast is geweest of wordt verwacht. Dat doen steeds meer plaatsen en is een nuttig signaal.

Jan hafkamp zei

Voorkomen is beter als genezen!
Alle reden om koers bij te stellen in deze dichtbevolkte stad.

H. te G. zei

HELEMAAL MEE EENS . SAMEN VUURWERK BOVEN DE GOUWE IS VEEL LEUKER

B. te Gouda zei

In de Oosterwei wordt regelmatig zeer zwaar vuurwerk afgestoken.
Ik dacht dat het nu nog niet mocht, maar iedereen weet natuurlijk dat het toch gebeurd.

Af en toe denk je dat je ramen springen, complete bommen.
Het meest erge vind ik het voor de dieren, mijn hond is doodsbang. Zo worden mensen en dieren in december geterroriseerd.

Schuldigen zijn de mensen die denken dat ze politici zijn, zij nemen vrijwel altijd de verkeerde beslissingen of sterker HELEMAAL GEEN BESLISSINGEN.

Bert zei

Verbieden, verbieden en maar verbieden, en dat vooral omdat er steeds meer illegaal vuurwerk wordt afgestoken. En hoe komt dat? Men handhaaft niet!
Daarom kan dit allemaal gewoon doorgaan, net zoals door de binnenstad racen op weg naar de koffieshops en daar even snel fout parkeren. Politie? Die hebben een stereotype reactie: "het heeft geen prioriteit".
Er is niets aan de hand wanneer we ons gewoon houden aan de afspraak: legaal vuurwerk afsteken op oudejaarsavond.
Bert

Bert zei

Dit nog even ter aanvulling op mijn eerdere reactie:
http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/handhaving-vuurwerkvrije-zones-moeilijk.9454407.lynkx#.VH1veM5PSSY.twitter

Citaat hieruit:


Zorgen bij politieOok de Nederlandse Politiebond NPB maakt zich zorgen over de handhaving in en om vuurwerkvrije zones in verschillende Nederlandse steden. De bond twijfelt eraan of er wel voldoende capaciteit is om vuurwerkverboden te handhaven. ,,Het water staat ons al tot aan de lippen", zegt voorzitter Han Busker van de NPB. ,,Aanpak van vuurwerkoverlast is nodig, maar dan moet je wel een organisatie achter je hebben staan hebben om te kunnen handhaven."

Anoniem zei

Georganiseerd vuurwerk door de gemeente kan een optie zijn
Ons oudejaarsfeestje om in overmoedige buien, (vaak heeft men al drank op)is voorbij of heeft zijn 'onschuld' verloren Zolang er om even na twaalf uur al de eerste slachtoffers van vuurwerk binnen komen in onze ziekenhuizen en mensen soms voor hun leven lang beschadigt zijn, dan moeten we nadenken of we dit nog willen
Op Nieuwjaarsdag wordt je verdrietig van al het afval wat het afgestoken vuurwerk nalaat
Het milieu is ook zeker een aspect om over vuurwerk na te denken. Zeker omdat ruim voor oudejaarsnacht al vuurwerk afgestoken wordt Dat kun je alvast streng aanpakken!

Hans du Pré zei

Geweldig idee Theo om bij de Hollandsche IJssel een centraal vuurwerk te organiseren. Nu KWS de productie op de Koudasfaltfabriek heeft gestaakt zijn deze wellicht bereid om dit op hun terrein te laten plaats vinden. Met de Goudse Sinterklaasintocht hebben we gezien dat dit gebied zich uitstekend leent voor een groot publieksevenement. Dat impliceert wel dat er een vuurwerkvrije zone rond dat gebied wordt ingesteld, zodat iedereen in alle veiligheid van het centrale vuurwerkspektakel kan genieten.

Met vriendelijke groet, Hans du Pré, fan van Gouda ~sterk~ aan de IJssel.

Marc zei

‘Helemaal mee eens met Theo. Ieder jaar weer lijkt Nederland op oudejaarsdag te veranderen in een soort oorlogszone, met talloze slachtoffers (vraag het oogartsen maar). Te gek voor woorden dat de politiek dit heeft laten gebeuren. Hoog tijd om weer normaal te gaan doen.’

Bart zei

Vuurwerkverbod in zeker 19 gemeentes. Nu Gouda nog!

Anoniem zei

1 traditie weg dan ook de andere dus geen sinterklaas geen oud en nieuw geen kerst helemaal niks gewoon het leven een beetje saai maken en alles maar afschaffen wat is het volgende?
Let op de ergere dingen niet op dit soort ongein let op diefstal ofz pak die boeven aan niet de onschuldige burger

En als je iets hebt dat je hond bang is koop dan gwn geen hond je weet dat oud en nieuw bestaat dan kan jij er ook rekening mee houden je leeft niet voor je zelf er bestaan ook andere mensen ipv zijkstralen die allen maar janken om vuurwerk

Anoniem zei

Beste Anoniem hierboven, helemaal mee eens. Onder het mom van allerlei creatieve redenen worden de behapbare problemen 'opgelost'. Het is tegenwoordig in de politiek behoorlijk populair om op deze manier snel te 'scoren'. De echte problemen blijven vaak veel te lang liggen. @Theo: Overigens wil ik hier niet mee zeggen dat ik jou daarvan beticht.

Anoniem zei

Gewoon een centraal vuurwerk op de Hollandse IJssel en geen gedonder in de wijken. Maandenlang worden we geterroriseerd door enorme knallen in de wijk.

Anoniem zei

Is de wet van 6 tot 2 ook actief in gouda ligt namelijk aan gemeente of het door gaat

Hopen van niet.

Hans zei

Theo, in heel veel landen is vuurwerk door particulieren gewoon verboden. Ritueel slachten thuis stoppen we ook mee. Dus andere rituelen zoals vuurwerk om het huis kan er dus ook wel af. Gewoon een motie in stemming brengen en eens kijken wat er gaat gebeuren.

Anoniem zei

Of gwn nie zijken en van onze traditie af blijven en verhuis lkkr nr die landen zonder vuurwerk

Jasper Janssen zei

Vuurwerk hoort bij oud & nieuw is mijn mening. Net zoals pieten(zwart of gekleurd) bij sinterklaas horen. Daarom zou ik een algeheel verbod op vuurwerk afkeuren en lijkt mij dat geen goede zaak.

Wel ben ik voor overlast aanpak/preventie. Ik weet niet of vuurwerkvrije zones de oplossing zijn. Het lijkt mij dat het probleem dan alleen verplaatst wordt naar andere wijken en het vraagt extra handhaving van politieagenten die het al druk genoeg hebben op oud/nieuwjaarsdag.

Ik zou het erg jammer vinden als een groot deel van de mensen die vuurwerk afsteken leuk vind, waaronder ikzelf, moet lijden onder de gevolgen van overlast veroorzakers.

Paul zei

Wat zijn mensen toch slecht geïnformeerd.

"Vuurwerkverbod in zeker 19 gemeentes" -> Het zijn 21 gemeentes die dit jaar ook vuurwerkvrije zones ingevoerd hebben. Daarnaast waren er vorig jaar al 19 gemeentes, dus in totaal 40 van de 403 gemeentes (ondertussen meen ik 41, aangezien Den Haag ook mee doet).

"Maandenlang worden we geterroriseerd door enorme knallen in de wijk." -> Komt door illegaal vuurwerk, dus verbod op legaal vuurwerk gaat echt helemaal niets helpen.

"Theo, in heel veel landen is vuurwerk door particulieren gewoon verboden." -> Onzin, zie http://www.vuurwerktraditie.nl/index.php/publicties/columns/11-vuurwerkgebruik-in-europa-een-reactie

Voor de schrijver; die 64% is uit een onderzoek onder een selectieve groep. De meeste onderzoeken laten ongeveer een 50/50 verdeling zien. Als je een eerlijk stuk schrijft, dan laat je ook eerlijke geluiden horen en niet alleen wat in je straatje past.

Het argument dat het burgerinitiatief niet in behandeling werd genomen door "procedurele redenen" is laf. Er zijn gewoon regels gebonden aan burgerinitiatieven en een daarvan is dat men er niet kort geleden over heeft gesproken. Wat logisch is, want een burgerinitiatief is er voor om iets ter sprake te brengen wat NIET kort geleden ter sprake is gekomen. Dat was hier wel het geval, dus is er niet nog een keer over gesproken. Wat de mensen achter het burgerinitiatief al vooraf wisten.

De enige oplossing is handhaving, zwaarder straffen en pakkans vergroten. Het afschaffen van legaal vuurwerk lost het probleem van illegal vuurwerk niet op. Ik geloof zonder meer dat veel mensen er last van hebben, maar dat is grotendeels al illegaal vuurwerk, wat op een illegale tijd afgestoken is. Het verbieden van vuurwerk op 31 december gaat daar niets helpen en is dan ook heel hard je vingers in je oren steken en LALALA roepen. Los de problemen op, probeer niet met makkelijke "oplossingen" stemmen te winnen.

Ik zou trouwens ook lucifers/aanstekers verbieden, dan hebben we nooit meer een brand zoals bij ILAC in april dit jaar. Want als we dat verbieden, dan is alle overlast weg. Wist je dat brand zorgt voor wel 100x (!) zo veel fijnstof en as in de lucht als normaal? Ik zou snel een motie indienen en een burgerinitiatief maken!

Uw oude column bevat trouwens verkeerde informatie:
http://theokrins.blogspot.nl/2013/12/stop-met-particulier-vuurwerk.html

Vuurwerk mocht vorig jaar op 28, 30 en 31 december verkocht worden, omdat in het vuurwerkbesluit staat dat vuurwerkwinkels geen vuurwerk mogen overhandigen aan particulieren op een zondag. Als er een zondag tussen de verkoopdagen zit, dan is het ook toegestaan de 28e. (artikel 2.3.2 van het vuurwerkbesluit)

Laat u informeren, ga zelf op zoek naar de correcte informatie en ga op zoek naar echte oplossingen, in plaats van een gezellige traditie om zeep te helpen voor een probleem wat geheel ergens anders ligt. Verbieden van legaal vuurwerk gaat alleen maar zorgen voor nog meer overlast door illegaal vuurwerk.

Anoniem zei

Sorry, maar ik haak al af bij de zin 'Ooit las ik ergens dat 1 nacht vuurwerk voor wat betreft milieuvervuiling gelijk staat aan 3 maanden file rijden in de spits'.

Precies door dit soort aannames is het bijna onmogelijk om een goede discussie te voeren over het onderwerp vuurwerk. Iedereen lijkt wel te weten hoe enorm slecht het voor de natuur is. Ga maar eens kijken wat ze zoal in China af steken per jaar, dat staat in geen verhouding met ons avondje stoken, van 18:00 tot 02:00.

Anoniem zei

Dit is nou iemand die t snapt

Behoud het Vuurwerk zei

Feitelijke onjuistheden in uw column, helaas.

1 nacht vuurwerk voor wat betreft milieuvervuiling gelijk staat aan 3 maanden file rijden in de spits
Niet waar. Er is inderdaad een fijnstofpiek tussen 00:00 en 01:00, maar over de dag genomen ligt het slechts 'iets' hoger dan normaal. Dat is bijv met Paasvuren ook zo, of een grote centrale show.

Wat wel haalbaar is, is het centraal afsteken van vuurwerk.
Wederom niet juist, in die zin dat het nooit voor alle 403 gemeentes kan. Er is slechts een handvol pyrotechnische bedrijven in NL die een echte show kunnen en mogen uitvoeren. Daarbij nog de kosten, betaalt de gemeente het straks?

Verder wel met u eens dat er gekeken moet worden naar oplossingen voor de kern van de problemen rond de Jaarwisseling. Vuurwerkvrije zones op gevoelige locaties is een prima start. Evenals het uit de handel nemen van de gevaarlijke babypijltjes.

De afsteektijd-verkorting is symptoombestrijding en bovendien niet te handhaven. De huidige 10:00-02:00 uur is al niet eens te handhaven, getuige het gros van de klachten bij o.a. Meldpunt Vuurwerk die al voor 31-12 binnenkomen. Bovendien gaat dat veelal over harde dreunen en gesloopt straatmeubilair waarbij overduidelijk illegaal zwaar buitenlands vuurwerk gebruikt is en geen goedgekeurd Nederland consumentenvuurwerk zoals vaders en zoons dat doorgaans afsteken.
De focus moet dus liggen op betere handhaving van de huidige regels en niet in verdere verscherping van toch al niet te handhaven wetgeving. Hopelijk bent u dit met mij eens.

Gegroet, een realistische vuurwerkliehebber

Riet Uileman zei

In het belang van het milieu, de veiligheid en het welzijn van personen en (huis)dieren en om nog talloze andere redenen èn omdat onomstotelijk bewezen is dat vuurwerk NIET de kwade geesten verdrijft, zeg ik: 'Vuurwerk de wereld uit, te beginnen met Nederland!'
Ik wens iedereen een goed 2015,

vuurwerk den haag zei

gewoon aanpakken