Betrokken

Betrokken

donderdag 4 september 2014

Vuil leidt tot nog meer vuilOnlangs stond een artikel in het VNG Magazine met bovenstaande titel.  Het is een interessant verhaal dat goed aansluit bij mijn vorige blog over uitpuilende containers. Op die blog kwamen nogal wat uiteenlopende reacties, waarbij het probleem soms gewoon werd ontkend.
Opvallend "detail" is, dat als reactie op mijn blog de gemeente aangeeft dat vanaf volgend jaar de waterrecreanten gebruik kunnen maken van de reguliere ondergrondse containers :-)

Vuil dumpen

Meermalen heb ik via mijn blog aandacht gevraagd voor afvalproblemen omdat dit bepaald geen visite kaartje is en "vuil leidt tot nog meer vuil."

Het blijkt dat als een gemeente minder vaak vuil ophaalt bewoners reageren door nog meer vuil te dumpen. Precies wat ook in Gouda aan de orde is!

Uit een onderzoek blijkt dat wanneer de gemeentelijke diensten de afvalcontainers minder vaak leegden de neiging om vuil te dumpen met maar liefst 75% toenam, vergeleken met een buurt waar wel met dezelfde frequentie het vuil opgehaald bleef worden.

Verantwoordelijkheid gemeente én inwoners

Er is echter nog wel meer hierover te zeggen: het blijkt dat frequent schoonmaken ook een uitnodiging kan zijn voor bewoners om niet (langer) zelf de verantwoordelijkheid te nemen om een straat schoon te houden. Over het algemeen blijkt echter dat wanneer de overheid de buurt vaak schoonmaakt, de burgers ook minder dumpen.

Laten we dus niet discussiëren in hoeverre uitpuilende containers al dan niet incidenteel voorkomen, maar ons als gemeente en inwoners inzetten voor een schone stad. Dat bevordert de leefbaarheid en zal door de vele bezoekers zeker geworden gewaardeerd!

Geen opmerkingen: