Betrokken

Betrokken

woensdag 1 januari 2014

Brandweer in Gouda bedreigdBurgemeester  Milo Schoenmaker rekent op meer arrestaties en een hoge strafeis na de ongeregeldheden van oudejaarsavond en -nacht in de Goudse wijk Kort Haarlem. *

Op oudejaarsavond was het in de wijk Kort Haarlem bij het clubhuis van tafeltennis vereniging  Ilac goed mis. Het gebouw stond in brand en toen de brandweer de brand wilde blussen werden ze gehinderd door een groep jongeren die de brandweer bekogelden met vuurwerk, stenen en glas.


Om het blussen toch mogelijk te maken moest de ME worden ingezet om de orde te herstellenen ook zijn er politiehonden ingezet. Er zijn twee relschoppers aangehouden en de burgemeester wil dat deze personen via snelrecht worden vervolgd. Ook wil hij dat er bij een veroordeling een "last onder dwangsom" wordt opgelegd. Dat is een boete die preventief wordt opgelegd en die meteen na elke overtreding moet worden betaald. Wellicht volgt er ook nog een gebiedsverbod tijdens de volgende jaarwisseling.

Het is te hopen dat de rechter de naar verwachting hoge(re) eisen overneemt, want dat is vorig jaar volgens het Journaal niet gebeurt en dat frustreert....
Ronduit zorgelijk is dat geweld tegen politie en hulpverleners een soort "traditie" schijnt te worden. 
Minister Ivo Opstelten is met vele anderen terecht buitengewoon verontwaardigd hierover en zegt het kernachtig: "Je moet met je poten van onze politie en hulpverleners afblijven!"


Alles lijkt erop dat er in Gouda daadkrachtig is opgetreden om dit wangedrag stevig aan te pakken, maar we willen als fractie van de ChristenUnie precies weten wat er allemaal is gebeurd en hebben daarom aan de burgemeester om een rapportage gevraagd. Op basis daarvan kunnen we dan beoordelen of en op welke wijze het verder nog moet worden besproken in de gemeenteraad.

Hulpverleners belemmeren in de uitvoering van hun werk is niet te accepteren en het is terecht dat daar heel stevig tegen wordt opgetreden.

Hopelijk heeft dit een afschrikwekkende uitwerking en zal dit in de toekomst (o.a. in Gouda) niet meer gebeuren.
Iemand die daar in de omgeving woont gaf treffend aan wat hij ervaarde toen dit gebeurde:


Vanavond is het dieptepunt hier in de omgeving gebeurd...

Een stelletje onbenullen heeft het tennis gebouw van Ilac in de brand gestoken.

De brandweer kwam met een wagen de straat in en werd gelijk bedreigd.

Voor ons is dit een afgang voor de hele wijk.

Ze moeten hun ogen uit de kop schamen, tuig is het en niet anders.

Ik schaam mij diep dat dit in onze wijk gebeurt.

Vooral dat hulpverleners de dupe zijn.

Ik hoop dat ze de daders te pakken krijgen, ook degene die de brandweerlieden hebben bedreigd.

Ik moest dit even kwijt, want hulpverleners bedreigen vind ik het ergste wat er is.

Onze oudejaarsavond is hierdoor naar de knoppen.
* bron: Omroepwest.nl

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit geeft maar weer eens aan hoe verziekt onze samenleving is. Als ander voorbeeld: Als je op oudjaarsavond je hond uitlaat en een volwassene aanspreekt over het gedrag van z'n kind van 10 jaar welke vuurwerk naar de hond werpt kan je op je donder krijgen want wie ben jij om een kind aan te spreken op crimineel gedag?(Overigens geen buitenlander) Is hier nog wat te redden?

Anoniem zei

Alle kosten bij veroorzakers verhalen. Dus kosten van goederen maar ook alle kosten van salarissen van extra manschappen en hun uitrusting. Waarom moet ik betalen voor hetgeen ik niet veroorzaak. Mochten ze die kosten niet kunnen betalen, laat ze dan tot pensioenleeftijd een deel van hun loon afhouden voor de pot van deze hulpverleners.

Anoniem zei

Helaas is door dit incident Gouda weer landelijk nieuws geworden.
Wanneer leren we weer eens 'normaal' een gezellig oud en nieuw te vieren?
Vergeet niet dat men door overmatig gebruik drank en drugs men zeer overmoedig wordt! Hier passen alleen strenge straffen en confrontaties met slachtoffers van dit soort incidenten. En ook een confrontatie met de hulpverleners die ze bedreigd hebben om te laten zien welke traumatische schade onze hulpverleners hebben opgelopen
Hulde aan onze hulpverleners, die verdienen respect!

Anoniem zei

Beste Theo,

Het op één plaats aansteken gaat niet werken. je zou als politiek kunnen besluiten dit om meerdere plaatsen in Gouda te doen. natuurlijk kost dat geld, maar wat kost het nu??? Het zou mij overigens verbazen als het centraal afsteken iets gaat worden immers de overheid loopt BTW mis.

Anoniem zei

Strenger straffen? Verhalen van de kosten? Confrontaties met slachtoffers en hulpverleners? Ga het nou niet geloven. Daar is de politiek te zwak voor, onze burgervader heeft wel een aardige babbel maat daar blijft het bij. Ook landelijk roept men nog even een paar weken wat en dan op naar de volgende jaarwisseling. Hier moet men moeite voor doen en dat is het laatste wat men wil?

Theo Krins zei

Bedankt voor alle reacties!

Anoniem zei

Nog even Theo om na te denken. In 2012 geef je aan bij de politie wie de vuilnisbak op de Dreef laat ontploffen, geen resultaat. In 2013 laten de zelfde kinderen (tuig) van de Anna van Hensbeeksingel ... een Post NL bus ontploffen, geen resultaat. Alles doorgegeven aan politie, je gaat je afvragen waarom. op naar 2014.