Betrokken

Betrokken

maandag 28 mei 2012

Gouda scoort slecht op veiligheid!


Vorige week is de nieuwe AD Misdaadmeter weer verschenen en Gouda scoort niet best. We zijn van plek 41 in 2011 naar plek 17 gegaan.
Gouda heeft zich jarenlang intensief ingezet om de criminaliteit en overlast aan te pakken, maar het mocht vorig jaar voor deze meter niet helpen.

Om de uitslag van dit onderzoek goed te kunnen duiden is het belangrijk om te weten hoe deze score tot stand is gekomen, daar de methode is aangepast:
Het AD maakt gebruik van de geregistreerde aangiftes bij de 25 Nederlandse politiekorpsen. Daarbij wordt alleen gekeken naar 'voltooide delicten' niet naar 'poging tot...' dus wel inbraak maar niet een poging tot inbraak.
De focus ligt op 10 delicten met een hoge impact op het veiligheidsgevoel van de burger. Deze delicten zijn: woninginbraak, diefstal van een motorvoertuig, bedreiging, mishandeling, straatroof, overval, vernieling, diefstal uit garage/schuur, diefstal uit een auto en zakkenrollen.

Vervolgens moeten we ons dan realiseren dat Gouda de laatste jaren flink heeft ingezet op het doen van aangiftes en dat heeft ertoe geleid dat in Gouda de aangifte bereidheid is gestegen naar 44%, waar dit landelijk 26% is.
Door die hoge bereidheid tot het doen van aangiftes is de politie weer beter in staat om effectief op te treden, maar het vertekent wel een deel van de uitkomsten. De verwachting is dat Gouda spoedig door het effectieve beleid weer flink zal zakken op deze meter al zal het ook helpen als de aangifte bereidheid elders in Nederland ook flink gaat toenemen....
Is hiermee nu alles gezegd? Zeker niet, op diverse terreinen is er nog behoorlijk werk aan de winkel:

1. Woninginbraken: op dit moment wordt iedere dag in 175 huizen in Nederland ingebroken. Gouda staat landelijk gezien op de 15e plek (in 2010 125e plek). De ChristenUnie heeft al eerder aangedrongen op een preventie actie voor bestaande woningen. Het wordt tijd dat de gemeente haar regie functie op dit terrein meer vorm geeft.

2. Bedreigen: Gouda staat hiermee op de 8e plaats. Deze uitslag is zeer teleurstellend, daar we juist in 2010 waren gedaald naar de 33e plek en daarvoor ook slecht scoorden (2009: 5e plek en 2008 op de 4e plek).
De overlast plekken zijn verdeeld, maar een aantal plekken springen er echt uit (tussen haakjes het aantal meldingen):
Stationsplein / Van Bergen IJzerdoornpark (36); Korte Akkeren Noord (20); Korte Akkeren Zuid (15) en Markt /Nieuwe Markt (16)

3. Vernielingen: Gouda staat hiermee op de 6e plek (in 2010: 26e plek). Korte Akkeren scoort opnieuw slecht met maar liefst 179 meldingen! Verder scoren omgeving Groen van Prinstersingel / Graaf Florisweg (101 meldingen) en de Molenbuurt in Goverwelle (66 meldingen) ook niet best. In Korte Akkeren was er sprake van een groep lokale daders die zijn opgepakt en in Goverwelle was o.a. bij het winkelcentrum veel overlast, maar hangen inmiddels camera's.
Ook bij diefstal uit motorvoertuigen staan we in de top-20 (20e plek), wat ook een verslechtering is t.o.v. 2010 (30e plek).
Al met al is er in Gouda op het gebied van veiligheid nog geen reden om "achterover te leunen" en hoeft de waarnemend burgemeester Mans zich de komende tijd op dit terrein niet te vervelen....

4 opmerkingen:

Harry Vennik zei

reden om achterover te leunen? Dat moet een foutje zijn!

Theo Krins zei

Inderdaad, moest zijn: geen reden!

Anoniem zei

Ook hier, laat het beleid eens naar de burgers luisteren. Als test: Bij een 0900-8844 melding blijkt dat deze melding niet vastgelegd/doorgegeven wordt. Dit is overigens geen kritiek op onze zeer hard werkende wijkagenten welke in mijn optiek teveel werk krijgen waardoor ze zich minder in de wijk kunnen laten zien. Oja, onze politiechef gaf nog even aan dat Gouda hoog staat omdat er veel gemeld wordt, dat was nou juist de vraag van de politie, ALLES Melden! Wat een stomme reactie. Natuurlijk is er steeds een verklaring ergens voor waarom we er slecht voor staan! Misschien kunnen we onze stadswacht ook eens in de avond/nacht uren door de wijken laten fietsen. Vanuit de politiek mag ook het punt buurtpreventie wat meer gestimuleerd worden, ofschoon je je wel moet afvragen of mensen wel iets samen willen doen?

Anoniem zei

Beste Theo,

Wordt misschien tijd om inzet van politie, parkeerpolitie (hoe noem die man/vrouw tegenwoordig) in te zetten op tijden dat de "misdaad zich manifesteerd.
Mountanbikers is ook een geweldig fenomeen, ze zijn stil, snel en kosten geen diesel/benzine.
Pakkans 40% i.p.v. 7% zoals de laatste cijfers laten zien.

Goed item voor de volgende verkiezingen??

ben benieuwd wat jij hier op te zeggen hebt.

Klaas