Betrokken

Betrokken

dinsdag 7 februari 2012

Kattenbelasting in Gouda?


De laatste maanden heb ik diverse malen aandacht gevraagd voor de bestrijding van de overlast van hondenpoep en het benutten van een groter deel van de opbrengsten van hondenbelasting voor afvalbakken.

Nu kregen de fracties deze week een mailtje van een inwoonster uit Gouda die ervoor pleit om ook voor katten belasting te gaan heffen.

Ze schrijft het op een "fijngevoelige" wijze:

"Er komen steeds meer andere viervoeters in mijn tuin en die ....poepen...in mijn tuin....en mijn honden....happen er wel eens in.....waardoor mijn handen.....(- -)weleens in de kattenpoep zitten.....bbrrrrr.
Betalen de eigenaren van de katten....poezenbelasting.....naar classificatie....Poes?
Nee...."

Al sinds de middeleeuwen wordt hondenbelasting geheven. Het werd destijds ingevoerd om de overlast van met name van zwerfhonden te beperken en om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan.
Daarnaast gebruikte de overheid tijdens de periode dat de hondenkar als transportmiddel werd gebruikt, dit middel om transportbelasting te kunnen heffen.

Tegenwoordig wordt er dikwijls van uitgegaan dat de heffing van hondenbelasting is gerechtvaardigd teneinde de overlast van hondenpoep terug te dringen......, hetgeen echter lang niet altijd het geval is, daar deze belasting geen bestemmingsheffing is.

De vraag is nu of we ook kunnen opteren voor het heffen van kattenbelasting.
Deze vraag is juridisch simpel te beantwoorden: omdat de wet alleen de mogelijkheid van een belasting op honden kent is dat niet mogelijk.
Er wordt in artikel 226 van de Gemeentewet expliciet gesproken over "honden".
Het instellen van belasting op andere dieren kan dus alleen als de Gemeentewet wordt aangepast, maar een gemeenteraad kan dat niet zelf regelen.

De kattenbezitters kunnen dus gerust zijn, er komt geen kattenbelasting in Gouda.

8 opmerkingen:

Woeke zei

Goed zo. Mijn katten komen niet buiten maar toch....

Fred IJspeerd zei

Misschien wordt het tijd dat de wetgever zijn verantwoordelijkheid in deze neemt.

Katten en honden poepen en plassen niet alleen al dan niet op de openbare weg, onze huisdieren eten ook heel veel voedsel op, terwijl er in de Derde Wereld mensen doodgaan van de honger omdat wij in het Westen zo nodig onze hond en onze kat tot op soms het belachelijke af "vetmesten".

Honden- en kattenbelasting als belastingheffing voor internationale solidariteit spreekt mij wel aan.

Blijft bij katten (en honden) het probleem van de registratie bij de overheid opdat er kattenbelasting kan worden geind. Het blijft dus een kosten-batenafweging.

Gert Mallegrom zei

Van mij mag er ook een kattenbelasting komen.

Anoniem zei

Als sympathisant van de dierenpartij vraag ik me af hoeveel katten aan de 'vrije natuur' (dus in uw tuin) zullen worden achtergelatenals een poezenegelasting wordt ingevoerd.
Nee, die kat is niet van mij, ze kwam zo maar aanlopen. Dat doen katten namelijk. Meestal kiezen zij uit waar ze wonen.
Bovendien krijg ik de indruk dat de slachtoffers van kattendrek wraak willen via een poezenheffing. Daar is belasting niet voor bedoeld, immers voor het dekken van kosten of uitgaven.
Heb je echt zo'n last van die gedegenereerde roofdiertjes? Neem een hond! Tien tegen één dat het kattebeest niet meer in je tuin komt. Ben van Bommel

Anoniem zei

Wat een discussie! Straks krijgen we nog hamster/muizen en ratten belasting en dan maar niets te zeggen over vogels in je tuin belasting. Natuurlijk is het betalen van hondenbelasting te gek om los te lopen aangezien je zelf de poep in een zakje doet. Helaas voor de burger is het zo dat je dit maar moet betalen bezwaar maken kan niet, lekker democratisch. Natuurlijk zijn er mensen die niets opruimen, maar dat zijn de zelfde die de blikjes en andere rotzooi laten liggen. En ja nog meer regels maken? Het is niet te hopen want we barsten uit onze vreselijke regelzucht. Laten we ons met iets bezighouden welke tot nut van onze medemens is.

Anoniem zei

Wat jammer dat de discussie na een aantal berichten stopt!

Gert zei

Goed idee hoor die kattenbelasting. Van die belasting geven we dan elke kattenbezitter een nestkastje of vogelvoederplank. Ben benieuwd hoe lang de kattenbezitter zijn/haar kat dan nog naar buiten laat gaan om mee te doen met de jaarlijkse slachting van 27 miljoen vogels.
Gert

Anoniem zei

Beste Theo,

Van deze katten belasting kunnen wij weer ambtenaren aanstellen, lieft kanslozen, jongeren die geen zin hebben te maken aan de antie agressie cursus door de gemeente gesubsidieerd, of is het karatefestijn toch niet de juiste bij nader aanzien??

Belasting heffen op het op straat gooien van allerlei rotzooi die eigenlijk in de afvalcontainer hoort. (noem dit "frequent" bekeuren en uitvoeren van de APV) dat levert het grote geld op waar de gemeente gouda dringend behoefte heeft.
Het mes snijdt dan aan twee kanten.