Betrokken

Betrokken

donderdag 16 december 2010

Gouda geniet van "kerseboom" / ChristenUnie oppositieleider

Deze week was de 55e kaarsjesavond in Gouda en dit is toch altijd weer een hoogtepunt voor onze stad. Zo'n 20.000 mensen genieten van de kaarsen achter de ramen van de huizen, de winkels en het stadhuis op de Markt en natuurlijk de kerstboom.


Voordat het festijn rond het onsteken van de lichtjes in de kerstboom (door de burgemeester van Kongsberg) plaatsvond, waren er in de middag al diverse activiteiten in de stad.


Mijn oudste zoon trad met zijn band "Love Repherence" voor het eerst op en mocht dat gelijk in de St.-Janskerk doen. Buiten bij de waag was de Volks- en stijldansgroep ‘At va ‘Ani’n aan het volksdansen er was nog veel meer te doen.


Het was een mooie avond met eeen hilarisch moment, toen de burgemeester uit Noorwegen zijn verhaal in het Nederlands deed (hulde!), maar het toen over de prachtige kerseboom had.
Wat mij overigens ook altijd weer erg aanspreekt is het voorlezen van het kerstevangelie door de burgemeester. Waar gebeurt nog zoiets in Nederland?!

Woensdag hadden we de laatste raadsvergadering voor het kerstreces en daar kwamen heel wat onderwerpen aan de orde:
Parkeermeters: We hadden er middels artikel 38 vragen bij de wethouder op aangedrongen dat de nieuwe parkeermeters in de stad ook geschikt moeten zijn voor een pinpas. Dit blijkt inderdaad te gaan lukken, dus een compliment voor wethouder Ruwhof was op zijn plaats.
Proces 2e ronde bezuinigingen (€ 9,4 miljoen): Op aandringen van de ChristenUnie is de financiële dekking voor een externe adviseur (€ 250.000,-) nu op orde. Het lukte niet om draagvlak bij het college te krijgen voor zero-based budgeting. Wellicht dat we het - samen met de SGP - op een later moment nogmaals aan de orde stellen.
Samen met Gouda Positief (initiatiefnemer), D66 en PvdA hebben we een motie ingediend om te onderzoeken of verkoop van de aandelen van Cyclus mogelijk is en wat daarvan de consequenties zijn. De motie werd met de grootst mogelijke meerderheid aangenomen.
Na een wat warrig debat over de OZB tarieven, waarbij Gouda Positief zich hardnekkig in een foutieve voorstelling van zaken vastbeet was er nog interessant onderwerp:
Winkeltijdenverordening: Trots op Nederland (gesteund door GoPo, GBG en Goud 50+) wilde middels een motie de binnenstad van Gouda tot toeristisch gebied laten verklaren en daarmee de deur open zetten voor meer koopzondagen dan de huidige 12.
In het college akkoord stond echter dat dit aantal in deze college periode niet zou worden uitgebreid en zodoende heeft deze motie het (gelukkig) niet gehaald.
Aan het einde van de avond hield de burgemeester nog een korte toespraak, waarin hij terugblikte op het jaar 2010.
Hij constateerde dat de goede sfeer van vorige raad niet zomaar over ging naar de nieuwe raad en dat er soms een toon werd gehoord die we absoluut niet gewend waren. Inmiddels gaan de fracties elkaar gelukkig steeds beter vinden.
De ChristenUnie kreeg nog een pluim, omdat van onze fractie de meeste amendementen zijn aangenomen en we ook de meeste moties (11) en amendementen (5) hebben ingediend.
We mogen ons hiermee als opppositieleider van 2010 beschouwen.
Een mooie titel en we gaan ons best doen om die titel ook de komende jaren weer te verkrijgen.

2 opmerkingen:

Mart van de Kamp zei

De ene verspreking is de andere verschrijving waard: kerseboom was iid grappig, maar je zoon is lid van
Love repherence, met ph, niet met f, broeder Opppositieleider! :-) Geniet van het kerstreces!

Theo Krins zei

oops,dank Mart, foutje is inmiddels gecorrigeerd.