Betrokken

Betrokken

zaterdag 6 november 2010

Tanks omsingelen Gouda Oost


"Zaterdagmorgen vroeg heeft het ministerie van Defensie opdracht gegeven (in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken) om een eind te maken aan de rellen in Gouda en zijn er militairen en tanks naar Gouda Oost gestuurd. De wijk is vervolgens omsingeld en ondersteund door militairen en politie is de wijk helemaal schoongeveegd en zijn 100 jongeren opgepakt en afgevoerd naar een kazerne, waar ze voorlopig 3 x 24 uur worden opgesloten."


Bovenstaand fictief bericht zal wellicht menig lezer met instemming lezen. Eindelijk wordt er krachtdadig opgetreden in Gouda. In de ogen van menigeen wordt er in Gouda namelijk nauwelijks iets gedaan en volgens hen is er een beleid van van pappen en nathouden en af en toe een "incident" aanpakken en dat is het dan.


Vorige week zaterdag was er inderdaad een heel vervelend "incident" rond een georganiseerde activiteit: met jongeren afval opruimen en bloembollen planten in Gouda Oost.
Detail: opvallend was het dat er geen ouders waren meegekomen en de ongeveer 30 kinderen op zichzelf waren aangewezen...

Doordat er op een gegeven moment (nadat er chocolademelk op een glijbaan was gegooid) een groep van zo'n 10 Marokkaans Nederlandse jongens begon te klieren ging het mis.
Deze jongeren zijn gaan gooien met de bloembollen en pakten de bloembollen van andere kinderen af. Het aanspreken van de jongens op hun gedrag had geen effect. Eén bloembol trof het hoofd van een clown. Mede naar aanleiding daarvan is besloten om de activiteit vroegtijdig te stoppen en de spullen in te pakken.

Dit is wat er is gebeurd. Er is geen melding bij de politie gedaan, de persoon die is geraakt heeft geen aangifte gedaan.
Uiteraard zijn de jongens ver over de schreef gegaan en is het terecht dat de politie de jongens oppakt en hen aanpakt mét hun ouders, want ook die hebben een verantwoordelijkheid voor dit gedrag!

Alleen is het sterk overdreven om hier zoveel landelijke media tam-tam over te maken en over "straatterreur" te spreken.

We liggen in Gouda echter onder een "media vergrootglas", wat betekent dat ieder voorval veel aandacht krijgt en als een bevestiging wordt gezien van "zie je wel, het is een zooitje in Gouda en de politie doet niets".
Dat betekent ook dat een ieder die voorvallen naar buiten brengt, hetzij via vragen stellen, hetzij via open brieven, interviews e.d. zich heel goed moet realiseren dat dit een sneeuwbal effect kan krijgen in de media.

Zonder dat we de werkelijke problemen moeten wegstoppen of negeren is het wel belangrijk dat we in de communicatie zorgvuldig en doordacht bezig zijn en niet met elkaar bovenop ieder voorval duiken, daar heeft iedereen zijn/haar eigen verantwoordelijkheid in.

Toeval of niet, juist deze week gaf Paul van Musscher, districtschef Gouwe IJssel, in de krant van Gouda heel open aan waarmee ze bezig zijn en gaf ook aan dat er binnenkort meer informatie komt. Ook bij Gouwestad TV gaf hij dat onlangs aan.

Er gebeurt heel veel in Gouda op het gebied van veiligheid, maar gelet op de huidige situatie is het misschien toch beter om bij activiteiten (voorlopig) ook voor toezicht te zorgen om direct te kunnen optreden.

Daarnaast moeten we nog beter communiceren over wat er allemaal gaande is en welke resultaten er worden geboekt, zodat er een evenwichtig beeld ontstaat. Vooral op dat vlak zal ik zoveel mogelijk mijn steentje blijven bijdragen.

Want ondanks alle problemen die er zijn is Gouda een stad waarop ik trots ben!

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Theo, ik ben het gedeeltelijk met je eens. Maar het kan toch niet zo zijn dat bij alles wat je naar buiten communiceert moet nadenken of het wel gepast is en hoe de media hierop reageert. Dat is de reinste zelfcensuur en ga je op de stoel van de media zitten. Zaken moeten bespreekbaar blijven, wat het ook is. En een ongeruste burger moet gewoon kunnen zeggen wat haar op het hart ligt, vind ik. Of het nu over groenonderhoud gaat of jeugdoverlast. Ik ben zelf ook niet blij met wat er gebeurd is, getuige mijn column op www.goudsepost.nl. Trots zijn op Gouda gaat me nog iets te ver, maar ik hou wel van onze stad.
Marianka Peters

betrokken bewoner Gouda zei

Laten we nu niet de kop in het zand steken. De overlast is groot en continue aanwezig. En neit alleen in Oosterwei, maar ook in de binnenstad en bij de stations. Het provocerende gedrag van de allochtonen zorgt er wel voor dat je je mond houdt. Fiets of loop maar eens met mij mee overdag en 's avonds. Het probleem is er en moet nu echt eens aangepakt gaan worden.Dat halfzachte gedoe zijn de inwoners spuugzat. Dat was ook duidelijk te horen in gesprekken tijden het vrijwilligersbuffet. Het zou heel jammer zijn als B&W hun ogen weer sluiten en de inwoners in de kou laten staan.

Theo Krins zei

Beste Marianka, je reactie kan ik volgen en ik roep zeker niet op tot zelfcensuur. Wel blijf ik van mening dat je zorgvuldig moet zijn in wat je zegt en hoe je het zegt, zeker nu. Dat is niet zelfcensuur, maar verstand gebruiken.

Anoniem zei

Wat je ook doet, zolang er door hr Cornelis op bagatelliserende wijze wordt gereageerd roept Gouda deze mediahype over zichzelf af. Het is voor alle partijen het beste als deze man aftreedt. Hij is nu genoeg beschadigd. Nieuwe bezems vegen schoon.

Nog een betrokken bewoner

Anoniem zei

Dus geen voorbeeld van straatterreur? Wat zou dat dan moeten zijn? Verkrachtingen ofzo?
Ach, op een gegeven moment hebben mensen er echt genoeg van en gaan ze wél voor eigen rechter spelen. En hebben ze gelijk.... niemand anders die het doet.

Anoniem zei

Bah! Wat een zwakke reactie van u meneer Krins. Er is niet zoveel aan de hand. Ga aub eens op vrijdagavond naar de AH in Goverwelle. De eieren vlogen 2 weken geleden naar mijn auto (zit er nog op; melding gedaan bij de politie). Ga eens lekker een paar avonden wandelen in Oosterwei!

U ontkent hier de ernst van het probleem! U doet alsof het gaat om een incident waar de media weer een te groot circus van maakt.
Juist dit soort reacties drijft mensen naar rechts-populisten. Mensen willen actie. Mensen willen hun straat terug! U en andere politici reageren op beschamende wijze!

Anoniem zei

Vooral voor de laatste reactie kan ik veel sympathie opbrengen.
Want al die provocaties vraagt om actie, zoals net met kleine kinderen goed werkt, die nog hun grenzen aan het verkennen zijn en terecht, want daar zijn ze nu eenmaal klein voor!
Maar voor de puber en ouder natuurlijk moet goed scherp worden gereageerd, wat daar wordt letterlijk om gevraagd!!!

WK zei

Juist omdat Gouda onder het media vergroot glas ligt, is het proberen de media/message te managen na de gebeurtenis een lofwaardig streven, maar waarschijnlijk niet erf effectief, zoals gekbleken is.

Het komt mij enigszins naief over dat als de bespreven actie in Oosterwei niet loopt als gepland (wat niet geheel als een verrassing kan komen), daar dan geen actie op wordt genomen, de jeugd of hun ouders er niet op aan wordt gesproken, eea te organiseren zonder een goede back-up van jeugdwerk, buurtgenoten, of politie, etc.

Ook de 'alles is rustig' commentaren van de burgemeester dragen niet bij aan de geloofwaardigheid / trots op gouda.

Dus ik zou zeggen , niet stoppen met dit soort acties, maar een volgende keer wel graag beter voorbereid, en zorgen dat men gelijk en effectief op kan treden, ook zou ik graag zien dat burgemeester Cornelissen zelf eens mee doet, zodat hij direct eerste hand ervaring opdoet en eventueel ook een keer zelf de interactie met zijn 'lastige' burgers kan ervaren, ipv eea overtelaten aan politie en jeudwerk.

Anoniem zei

Mr.Krins
We moeten een keer af om de ellende af te doen met " incidentjes " het is meer dan schandalig hoe het bestuur , vooral de PvdA , G.Links en de CU hier mee omgaat . Al jaren wordt er weggekeken nooit is er opgetreden , die tanks hadden er al 10 jaar geleden moeten staan daarna de regel 2 strikes OUT , met de hele familie . Mijn familie heeft zoveel ellende meegemaakt met dat tuig , dat ik er een boek over kan schrijven ,geweld , intimidatie's ,aanranding ,van ziekenhuis opname's tot doods bedreigingen , dit alles door die zgn rotjochies , nee dat zijn het niet , het zijn criminele schoften , zo moet het gezegd worden het is te waanzinnig voor woorden .Cornelis had al jaren geleden op moeten stappen , een tweede Cohen , een laffaard die alles probeerde te verbloemen en hij staat niet alleen ,90 % van de gemeenteraad is hier mede schuldig aan ,het wordt tijd voor beleid , aanpassen of opkrassen ,de bezem erdoor en snel .

Gert Mallegrom zei

Waar ik me vooral over verbaas in dit kader is de weinig pro-actieve houding van de politie. Je weet dat wanneer je een activiteit organiseert in een wijk waar in het verleden allerlei incidenten zijn geweest, er ongeregeldheden kunnen plaatsvinden. Waarom waren er niet een paar agenten aanwezig om direct in te grijpen? Dan was die hele ophef niet nodig geweest.

Anoniem zei

Ik ben geen PVV stemmer. Ik ben van nature een rustige D66 stemmer met een universitaire opleiding.

Ik ben het echter helemaal zat! Ik begin echt te walgen van politici (PvdA, GroenLinks en CU voorop) die maar blijven stellen dat het allemaal wel mee valt. Dat we het ingezette beleid gewoon meer tijd moeten geven.

Er wonen mensen in een stad. Deze mensen willen niet gezien worden als sociaal experiment. Deze mensen worden dagelijks (!) lastig gevallen door Marokaanse jongeren (expliciet, want er zijn geen andere jongeren bij betrokken). Mensen als meneer Krins doen alsof we meer begrip moeten hebben voor de probleemjongeren. "we kennen de namen, en gaan echt met ze praten". U bent met elkaar helemaal de weg kwijt. Door uw opstelling keren mensen zich af van de politiek. U luistert namelijk niet. Althans, u zegt dat u luistert....maar u luistert niet écht! Want als u dat kon, zou u niets anders kunnen dan een keihard lik op stuk beleid te voeren. Om dat verrekte zwembad van u (waar u zo trots op bent) te cancellen, en het geld te gebruiken om deze boeven op te pakken.

Maar nee, u bent liever bezig met het zwembad op gifgrond. Of met stukjes gras waar Cyclus niet genoeg aan wil doen. Of aan diverse andere zaken die de bewoners van Gouda niet kan boeien. De inwoners willen maar 1 ding...: Doe wat aan het straatterreur-probleem!

Ik verwacht dat u nu weer in de verdediging zult schieten. Heus, er gebeurt al heel veel goeds etc etc. Ik verwacht dan ook dat bij de eerstvolgende verkiezingen clubjes als TROTS of de PVV eng groot zullen worden. En, daar baal ik van. Maar het gebeurt wel, en het is de schuld van slappe politici van PvdA, CU en GroenLinks.

Jammer... (vooral voor de bewoners van de stad)

Gert Mallegrom zei

Mag ik als bewoner van de stad even zeggen dat ik wel heel graag een nieuw zwembad wil en goed verzorgd groen.
Dus van nature rustige D66-stemmer met een universitaire opleiding, wilt u aub voor uzelf spreken.

Anoniem zei

Het maakt nogal uit hoe je mensen benadert. Als je dat met weinig respect doet, kun je ook weinig respect terug verwachten. Wel heel flauw dat dat dan de tv haalt!

Heel vervelend natuurlijk, als mensen met de beste bedoelingen iets voor de wijk willen doen en dat er dan jongens zijn die zich onbehoorlijk gedragen en de zaak verstieren. Hoe verlopen activiteiten eigenlijk waarbij Marokkaanse jongeren zelf betrokken zijn bij de organisatie??? Voor zover ik weet verloopt dat namelijk veel beter. Alleen is goed bericht helaas geen nieuws. Goed verlopen buurtactiviteiten in Oosterwei kregen soms ook nog het verwijt dat er onterecht subsidiegeld werd gebruikt. Wat is dat toch? Wie heeft er belang bij onrust in deze wijk? Moet de aandacht ergens anders vanaf worden geleid?
Ineke van Beijnum

Anoniem zei

Nog een kleine toevoeging:

Natuurlijk moet er opgevoed worden en moeten strafbare feiten worden bestraft. Zullen we de manier waarop overlaten aan de professionals? Ipv deze mensen onze methoden op te dringen met de camera als mes op de keel?

Ik vind het vergrootglas wat er op de wijk ligt echt onrechtvaardig.

Als je bij mij thuis of in de buurt komt filmen vind je ook genoeg wat niet door de beugel kan. Zeker als je het uitvergroot. Nu verkeer ik in veel opzichten in gunstige omstandigheden op het gebied van gezinssituatie, eigen opvoeding, gezondheid, opleidingskansen, inkomen en vele andere. Uit cijfers van oa het CBS blijkt dat dit in Oosterwei nogal eens niet zo is. Hoe durven wij deze mensen zo in een kwaad daglicht te stellen? Ik vraag me ook af waar onze opvoeders zijn gebleven?
Ineke van Beijnum

bewakingscamera zei

Dit had natuurlijk voorkomen kunnen worden als er camera preventie maatregelen was ondernomen. De leefbaarheid van de buurt is natuurlijk in één oogopslag weg!

Er is vanuit de gemeente te weinig actie ondernomen om dit met de ouders van de desbetreffende jongeren te bespreken om de sociale ontevredenheid aan te pakken.

Het is gewoon van belang dat jongeren zich nu éénmaal met een bezigheid kunnen amuseren anders zal deze energie zich tot hele andere kanalen gaan uiten, waaronder vandalisme.