Betrokken

Betrokken

maandag 26 juli 2010

Slecht onderhoud openbaar groen in Gouda (deel 1)


De laatste tijd word ik benaderd door verschillende mensen die niet tevreden zijn over het onderhoud van het openbaar groen in Gouda.

Het gaat om achterstallig onderhoud of heel erg drastisch onderhoud, waardoor mensen langdurig tegen een "bende" of een "kale vlakte" aankijken.

Het leek me daarom goed om er maar eens nader in te duiken en dicht bij huis te beginnen:
het eiland tussen de Boschpolderstraat en de Voorwillenseweg.

Dit eiland ligt er al heel lang verpauperd bij doordat er al jaren niet meer is gemaaid en ook de bomen niet meer volgens een bepaalde regelmaat worden gesnoeid. Daardoor zijn er diverse bomen (elzen) overwoekerd, is de gele lis verdwenen en de sloot (normaal zo'n 75 cm. diep) is nu hier en daar bijna dichtgeslibd.

Via een melding bij Meldpunt Openbaar Gebied (MOB) heb ik dit aangekaart en er volgde een lange stilte. Navraag leverde als antwoord op: "Deze melding is afgedaan"..... "Hoezo?", vroeg ik toen, "Want ik heb nooit wat gehoord."
"Wij hebben de melding doorgegeven aan Cyclus en dan is het voor ons afgedaan", was toen de reactie.....
Cyclus had echter niets van zich laten horen.

Blijkbaar is het MOB er toen toch nog een keer achteraan gegaan, want ik kreeg opeens een mailtje van Cyclus, die meedeelde dat dit eiland een "grijs gebied" is. Cyclus heeft het onderhoud van het openbaar groen grotendeels uitbesteed aan Promen, maar de grijze gebieden vallen daarbuiten. Geen onderhoud dus...
Maar men zou kijken in hoeverre het toch nog in het onderhoud kan worden meegenomen en dan zullen in het najaar ook elzen worden neergezet.
Na enig aandringen kwam de toezegging dat dit gebeuren zou als ook aan de Voorwillenseweg werd gemaaid. Inmiddels is het maaien gebeurd, maar het eiland is niet aangepakt.

De sloot is een verhaal apart: voor zover ik heb kunnen nagaan is het niet duidelijk wie daarvoor verantwoordelijk is, wellicht de provincie. Resultaat is echter nu wel, dat een leuke sloot, waar de kinderen in konden varen, in twee jaar tijd op diverse plaatsen aan het dichtgroeien is met riet en helemaal aan het dichtslibben is.

Een en ander heeft ertoe geleid dat de mensen die vanuit Haastrecht de Voorwillenseweg opkomen, worden geconfronteerd met een heel rommelige, onverzorgde aanblik.
Bepaald geen reclame voor Gouda en een gele kaart voor Cyclus!

Het is te hopen dat het onderhoud op korte termijn alsnog (periodiek) wordt opgepakt en de sloot wordt uitgebaggerd. Dat zal de aanblik en het woongenot absoluut ten goede komen.

11 opmerkingen:

Gert Mallegrom zei

Het lijkt me dat de gemeente Gouda toch wat te zeggen heeft over de groenvoorziening binnen de gemeentegrenzen. Voor een raadslid moet dit dan toch een peuleschil zijn...

Gert zei

Beste Theo,

Wij kruisen regelmatig door Nederland en het valt ons op dat in het Nooren van het Land (friesland) de groenvoorziening puik voor elkaar is en het netjes en verzorgd in de steden is. Maar Gouda is echt een blamage. Aan alle kanten groeit het onkruid je tegemoet. Goed voor het toerisme want die wil de Gemeente Gouda toch binnenhalen !!! Dan moet de stad er verzorgd en netjes uitzien. Uiteraard niet alleen voor de toerist maar eerst voor de eigen inwoners want die betalen er ook ruimschoots voor. Ook in de winter (herinnering zout strooien) Maar Promen neemt teveel hooi op z'n vork. Theo een "schone" taak voor je.

radiogek zei

In mijn buurtje (rond de Hugo de Vrieslaan in Bloemendaal) ziet het er altijd netjes uit. Promen komt elke maand langs. Altijd de zelfde mensen die dit al jaren doen. Misschien komt het gewoon omdat de afspraken niet kloppen tussen de Gemeente/Cyles/Promen?

Hans van Dijk

Anoniem zei

Waar ik me al jaren aan erger is het maaigedrag van de plantsoenen. Volgens mij is het verplicht om na het maaien tot en met de stoepranden schoon op te leveren. Een wandeling door Gouda leert dat men maait en de boel laat liggen.Hierdoor ontstaat een weelderige groei van groen tot soms wel 50cm vanuit de stoepranden, die niet eens meer te zien zijn. Het lijkt me dat de aannemer hierop gecontroleerd dient te worden.

Anoniem zei

Hallo,
Ik moet eerlijk bekennen dat mijn leefomgeving er de afgelopen tijd ook maar rommelig en door brandnetels overwoekerd bij lag. Ik stoorde me er aan omdat ik eigenlijk het gebied rond het omlooppad zo mooi vind! Jammer vond ik het, want inderdaad...als je het z'n gang laat gaan ziet het er al snel verpaupert uit. Ik waagde er een telefoontje aan waarop er gemaaid werd, maar precies niet op de plekken waar er brandnetels de paden overwoekerden. Nog twee weken gewacht en toen nog maar eens een mail gestuurd. Daarop werd wel adequaat gehandeld. Ik ben blij dat ik kan zeggen dat het omlooppad er nu weer redelijk brandnetelvrij bij ligt. Het oogt wel kaal, maar ik kan er tenminste de hond weer uitlaten en wandelen zonder door de brandnetels geprikt te worden. Te gek dat het zo lang zo slecht onderhouden werd? Ja!! Maar ik ben wel heel blij dat toen ik er eenmaal (nou ja, tweemaal) achter aan ging het aangepakt is.

Bernd zei

Het gras bij de Marathonlaan wordt naar mijn mening sowieso te kort gehouden. En er wordt geen rekening gehouden in en met welk weer er gemaaid kan worden. Want het kan toch niet zo zijn dat wanneer het flink geregend heeft of het nog regent, er gewoon doorgemaaid wordt, zodat de grond meteen maar omgeploegd is! Met warm weer zoals het laatst ongewoon warm was, wordt er net zo makkelijk ook gemaaid, zodat het er weer uitgedroogd uit ziet en geruime tijd nodig heeft om er boven op te komen.
Daarnaast vind ik dat de gemeente de maaihoogte te kort wil, zodat de aannemer die afspraak na moet komen; kan daar geen uitzondering op de bekende regel op gemaakt worden, zoals bij uitzonderlijk weer. Daardoor zou de berekening voor de gemeente daarvoor ook gunstiger kunnen uitvallen, waardoor er andere dingen, die veel belangrijker zijn dan maaihoogte sneller kunnen worden aangepakt!!
Bovendien kan ik mij mateloos ergeren aan het gedoogbeleid van de jongeren die de gebruikte koffiebekertjes en blikjes e.d. gewoon op het gras 'mogen' weggooien! Daardoor waait het ook nog eens met wat meer wind in de sloot.
Wat een beleid; zonde van al het geld voor het maaien,... want dat is zooo belangrijk! Wanneer komen de boetes eens in zicht?!!

Ria Jansen zei

Dag Theo

Dat je dat nu pas opvalt ,dat Gouda rommelig en slordig bijgehouden wordt op vele plekken?
Vorig jaar heeft ik bij de gemeente een baggerplan (niemand wist dat dat plan bestond ook de ambtenaren niet)opgevraagd die moet jij ook hebben ontvangen, kijk daar eens in, mogelijk heb je er wat aan voor wat betreft de sloten.
En het is niet van vandaag of gisteren, het is nooit anders geweest sinds Cyclus bestaat en het onderhoud beheert.
Dat zijn de gevolgen van privatiseren.
De verantwoordelijk wethouder heeft menige klacht de laatste 4 jaar meegenomen in de besprekingen, met welk resultaat?
Tijd dat de aanbesteding Cyclus eens flink wordt doorgelicht.
Leren ze het dan nooit in Gouda?

Succes
Ria Jansen GBG

Michel Klijmij zei

Het is inderdaad slecht op een hoop plekken. Op een hoop plekken gaat het trouwens ook gewoon goed, laten we dat niet vergeten.

Het stond voor de verkiezingen al op mijn to-do lijstje voor deze periode. Maar nu dit sinds april onder onze eigen wethouder valt scheelt me dat vast een hoop werk. Zij weet van de problemen, en het is niet voor niets dat er een audit op Cyclus komt om te kijken hoe het geld wordt besteed. Ook de wijkschouwen voor het vaststellen van de kwaliteit worden beter gepland, zodat die een beter beeld geven dan tot nu toe het geval was. Dat zijn alvast 2 grote punten die ik graag wilde zien. Nu nog de manier waarop met meldingen wordt omgegaan en teruggekoppeld.

Mart zei

In het algemeen ben ik toch zeer tevreden over de afwerking van mijn meldingen via meldpunt openbaar gebied. Maar misschien komt dat omdat dat meestal meldingen zijn die gaten en kuilen in wegdek betreffen. Ik zou zeggen dat er wellicht intern nog eens gekeken moet worden naar afhandeling van meldingen betreffend groenstroken enzo.

Hans Suijs zei

Theo,

Nu je toch bezig bent, kan het geen kwaad om alles waarvoor de gemeente onderhoudsplichtig is, aan te pakken. Kijk is in de binnenstad. Vies vuil en smerig zodra je een straat ver van de markt bent. Ik ben bang dat we alleen maar goed zijn in slechte visitekaartjes.
Bruggen worden ook niet onderhouden. Ga eens bij de uiterste brug kijken.
Daar mag echt wel eens een avondje raadsvergadering aan besteed worden. Hoe krijgen we een positiever imago. Velen willen daar aan meewerken, maar dan moet de basis wel goed zijn.
Hans Suijs

Anoniem zei

Weet je ook hoe slecht het onderhoud in de wijk Achterwillens is? Wij als buren hebben de parkeerplaatsen zelf maar onderhanden genomen. We moeten natuurlijk wel gewoon de gemeentelijke heffingen blijven betalen. HET ONDERHOUD VAN OPENBAAR GROEN LANGS BIJ DE PARKEERPLAATSEN IS SUPERSLECHT !!!