Betrokken

Betrokken

dinsdag 20 juli 2010

Engeland (Kent)

Rye


De afgelopen twee weken ben ik met mijn gezin in Engeland op vakantie geweest. We zaten in het zuidoosten (Cranbrook), zo'n 60 kilometer ten westen van Dover.

We troffen het bijzonder, aangezien het weer sinds 1976 niet meer zo goed was geweest.Twee weken stadjes bekijken, kastelen / ruïnes bezoeken en genieten van de prachtige Engelse tuinen, het beviel ons prima.

Wat ons in Engeland opviel, was de enorme discipline van de mensen en de doorgaans zeer correcte omgangsvormen (al waren we wel getuige van een man die zijn jonge dochter een paar zeer stevige klappen gaf). Daarnaast waren de straten en pleinen veelal erg schoon, je zag geen papier, kauwgum of hondenpoep....

Het is mooi om te ervaren dat de Engelsen heel trots zijn op hun historie en erfgoed. Via de English Heritage en National Trust wordt het erfgoed zo goed mogelijk onderhouden. Velen bezoeken jaarlijks deze locaties. Een aantal van 200.000 bezoekers per jaar wordt makkelijk gehaald. Wat ik een heel goed initiatief vind, is dat je voor een schappelijk bedrag voor één of twee weken lid kunt worden van de English Heritage , waarmee je dan met je gezin heel veel locaties "gratis" kunt bezoeken en ook geen parkeerkosten bent verschuldigd.

Dit zou voor Nederland ook iets kunnen zijn om de toeristen te stimuleren om meer van onze erfgoederen te gaan bekijken.
Je zou kunnen denken aan een provinciale erfgoedpas en zelfs aan een Gouda Erfgoedpas. Met zo'n pas kan iemand dan een voor kortere of langere tijd (jaarlidmaatschap) onze erfgoederen bezoeken. Door het jaarlidmaatschap automatisch te verlengen, creëer je ook een mooie bron van inkomsten voor deze goederen en dat kunnen we in deze economisch moeilijke tijden goed gebruiken.


Hieronder een kleine foto impressie van onze vakantie:

Kust bij Rye

White Cliffs bij Dover en Dover Castle
Goudhurst
Scotney Castle
Prachtige Engelse tuinen
LONDENGeen opmerkingen: