Betrokken

Betrokken

zaterdag 23 januari 2010

STOPlichten leggen verkeer lam


Het was deze week weer een drukke week, maar op zaterdagmiddag kon ik even ontspannen: ik ben met mijn dochter (ze voetbalt bij Jodan Boys, gek eigenlijk, het vrouwenteam zou Jodan Girls moeten heten...) meegeweest naar een voetbalwedstrijd in Nootdorp.

De rit door Gouda viel echter niet mee. Nadat we op de Rotterdamseweg Croda waren gepasseerd kwamen we in een nagenoeg stilstaande file terecht. Na heel langzaam bijna een kwartier te hebben voortgesukkeld kwamen we bij de kruising met de Koningin Wilhelminaweg en bleek dat de verkeerslichten het niet deden en waren vervangen door een noodinstallatie.

Dit gebeurt wel vaker, maar het verbaast me wel, dat er niet even is nagedacht over de verkeersstromen, want het doorgaande verkeer krijgt gewoon veel te kort groen. Door even na te denken over de afstelling had dit een hoop file ellende (ook vanaf de Julianasluis!) met de daarmee gepaard gaand irritaties kunnen voorkomen.

Gouda heeft de laatste tijd toch al niet zo'n beste reputatie op het gebied van werking van verkeerslichten, dus hoog tijd om hier eens serieus aandacht aan te gaan besteden. Want laten we wel zijn, over een zgn. "groene golf" heeft Gouda volgens mij ook nog nooit nagedacht. Dat zou tijdens de spitsuren op bepaalde plaatsen absoluut minder file geven.

Nadat ik de kruising uiteindelijk was gepasseerd en de lange file, die aan de andere zijde stond te wachten, passeerde, zag ik dat een automobilist het wachten benutte om zijn auto op te ruimen en alle troep werd doodleuk uit het raampje gegooid. Een diepe zucht en opnieuw irritatie, ditmaal over zulk asociaal gedrag, was het gevolg.

Maar gelukkig was het op en rond het voetbalveld in Nootdorp erg gezellig en zo werd het toch nog een fijne middag...

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Theo,

Fijn dat je hier aandacht aan gaat besteden. Wil je dan ook aandacht besteden aan de fietslichten? Het valt mij op dat de fietslichten op de rotonde Albert Plesmanplein wel heel slecht staan afgesteld. Auto's mogen bij groen licht de hele rotonde over, fietsers moeten vaak na een kwart al weer wachten omdat het volgende licht (nog) rood is. Ik weet dat er zo nog meer fietser-onvriendelijke lichten zijn. Volgens mij is Gouda een stad met een enorm hoge populatie aan fietsers en genieten er veel mensen van als ook de fietslichten beter afgesteld staan. Zeker in de winter!

Léon van der Meij zei

Ik verbaas me ook al jaren over de naam STOPlichten terwijl het volgens mij STROOMlichten moeten zijn: ze regelen de doorstroming!

Over die groene golf en het wel/niet nadenken van Gouda daarover: dit moet snel gebeuren. Waarbij inderdaad ook extra aandacht aan de fietser wordt gegeven, zodat Gouda beter door kan fieten. Hmmm, was dit niet de naam van een beleidsnota? Hoe staat het met de uitvoering? ~smile~

Tijdens een wijkvisieavond in de binnenstad bood een deskundige op dit vlak de gemeente gratis zijn diensten aan. Werd dit met open armen ontvangen? Nope...vooral beren op de weg waarom het allemaal niet kon. Terwijl deze expert alleen maar wilde meedenken...
Dus ruim baan voor het menselijk kapitaal in deze stad, dan komt het met de mobiliteit ook wel goed.

Gert zei

Nog een kruispunt van grote irritatie: het kruispunt Blekersingel, Kattensingel, Vredebest, Kleiweg.

Mooi dat je het aan de orde gaat stellen.

Anoniem zei

Beste Theo,

Niks nieuws onder de zon.
Al jarenlang stagneert het (fiets)verkeer in Gouda en mogen we (onnodig) wachten en uitlaatgassen happen.
Eens met vorige reacties.
Opvallend dat je nu ineens dit aan de orde stelt, terwijl er afgelopen jaren met een CU verkeerswethouder in college weinig is verbeterd. Ik roep het al jaren!
Ik zou zeggen DOEN en AANPAKKEN. Straks is nu.
Mijn voorstel is ook om op zondag(morgen) de VERKEERSlichten oranje te laten knipperen. Zelfregulatie leidt tot eenprima dorostroming!! Laat mensen niet onnodig wachten.
Meedenkrgroet JH

Theo Krins zei

Beste JH, dank voor je reactie. Laat ik heel helder zijn. De ChristenUnie en ook onze wethouder heeft een goede verkeersdoorstroming en goede verkeerslicht installaties hoog in het vaandel staan en we zijn daarbij ook van mening dat deze post bij de bezuinigingsoperatie die op handen is, moet worden ontzien.
We zetten ons in om in de nieuwe raadsperiode hier gelden voor te blijven vrijmaken.
De verkeersstagnatie in onze stad pakken we aan. Bovendien zorgen de verkeerlichten ook voor betere oversteekmogelijkheden voor langzaamverkeer zoals fietsers en voetgangers.
Een veilige oversteek, zeker ook voor kinderen en ouderen vraagt om goed werkende verkeerslichten.

Anoniem zei

Handig, om ook even aan te geven waarom de verkeerslichten op de Wilheminaweg het niet deden. Omdat een grapjas het leuk vond om over de schakelkast heen te rijden. Logisch dat er dan een noodinstallatie staat. En inderdaad, dat geeft TIJDELIJK hinder. Totdat de schakelkast vervangen is dus. Met dank aan de snelheidsduivel.