Betrokken

Betrokken

dinsdag 5 januari 2010

"College Gouda heeft geen durf en visie"

Bij het lezen van de kop van deze blog denkt u wellicht dat ik de weg helemaal ben kwijtgeraakt om als raadslid van een collegepartij het eigen beleid af te gaan vallen.
Maakt u zich geen zorgen, ik zat alleen even het verkiezingsprogramma van een nieuwe partij, Trots op Nederland, afdeling Gouda, te lezen.

Men hanteert heftige taal:
"Toch is de stad verwaarloosd. De criminaliteit is de afgelopen tien jaar gestegen en de stad is verslonsd van binnen en van buiten. Weinig hotels, te weinig parkeergelegenheden, geen landelijke evenementen, te weinig investeringen en een onprettig belastingklimaat. Een donkere stad, onzeker en weifelend over zijn eigen toekomst. Veroorzaakt door de situatie waarin Gouda zich bevindt na zestig jaar PvdA/CDA Regentendom en PvdA Burgermeesterschap. Een College zonder durf en visie."

De waarheid wordt hier wel erg sterk geweld aangedaan. Gouda heeft beslist heel wat bereikt op het gebied van veiligheid, er komt een hotel (de eerste paal is geslagen), er wordt volop gewerkt aan parkeerfaciliteiten en de plaatselijke belastingen zijn - behoudens de rioolheffing - netjes van gemiddeld niveau. Daarnaast heeft het college heel wat bouwplannen op stapel staan: Spoorzone, scholenbouw, Bolwerk, nieuw zwembad enz. Het college probeert met de schaarse middelen die we hebben zoveel mogelijk te investeren, maar we moeten wel op onze centjes passen...!
Het college geen durf en visie? Onzin dus! Denk ook eens aan het armoedebeleid en de WMO (o.a. Anke Huisman van de ChristenUnie heeft veel aan deze onderwerpen bijgedragen), waar Gouda grote stappen heeft gezet.

Is alles dan alleen maar positief? Nee, Gouda heeft absoluut behoorlijke problemen op het gebied van veiligheid, maar is zeker geen donkere stad die onzeker en weifelend is over zijn eigen toekomst. Het bestuur in Gouda weet heel goed wat ze willen, ook op het gebied van veiligheid. Maar dat kost veel tijd, geld en energie! Veiligheid is een onderwerp die ons allemaal raakt en waarvoor allemaal onze eigen verantwoordelijkheid dragen. We zullen ons met elkaar (overheid, politie en burgers) in moeten zetten om de criminilateit en overlast aan te pakken. Dat is niet eenvoudig, maar als iedereen zijn en haar schouders, ook ToN, eronder zet, dan gaat het ons met elkaar lukken!

Het valt daarnaast blijkbaar niet mee om als nieuwe partij je origineel neer te zetten. Als je in een interview pleit voor een landelijke evenement (ik heb namens de ChristenUnie hier al eerder voor gepleit) en de komst van Glazen Huis naar Gouda (dit idee is afkomstig van Michel Klijmij van GL), dan is dat niet sterk.

Iedere partij is welkom in Gouda om mee te doen aan de verkiezingen, ook ToN, maar het zou de partij sieren als ze vanuit een constructieve houding en juiste weergave van de feiten zich gaat opstellen de komende maanden en met originele en haalbare ideeën komt.

Uiteindelijk heeft de kiezer het echter voor het zeggen.
Het worden nog spannende weken tot 3 maart....

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Theo, wat betreft die landelijke elementen. Het Glazen Huis is een prima suggestie van Michel, die dezeflde week in de krant stond, en ik heb hem Hoera gezegd, we doen mee! Ik noemde dat ook tegen de journalist, maar is helaas niet overgenomen.
Ik zou als partij maar wat Trots zijn als een idee zo snel omarmd wordt. (Hebben jullie dat al gedaan trouwens?)
Maar dat Glazen Huis is slechts 1 voorbeeld, en slechts 1 idee, waar er tientallen hadden kunnen komen de afgelopen jaren. Decennia lang is Gouda er niet in geslaagd om de stad positief landelijk op de kaart te zetten. Waarom krijgt een stad als Almere een Sinterklaas intocht, en Gouda niet? En zoals je zelf laatst schreef: we hebben Gouda bij Kunstlicht, maar niet eens een paar kraampjes er omheen.
Of meer recent: Probeer ik alsnog een stemwijzer van de grond te trekken, dan is meteen de reactie: geen tijd meer, tja is al besloten, en dat lukt vast niet meer. Dat lukt niet meer?
Ik kan je nog sterker vertellen: over een week hebben wij een ontwerp Stemwijzer in de lucht.
Nee Theo, Gouda bruist nog niet bepaald. En laten we inderdaad, inclusief Trots op Nederland, daar allemaal de schouders onder zetten!
Pieter Stroop
Trots op Nederland

Ronald zei

Beste Theo en Pieter,

Stel je ambitie is echt om Gouda op een onderscheidende manier te profileren. Dan heeft het in mijn ogen geen enkele zin om a. je te fixeren op problemen of b. successen van anderen te willen kapen, er is maar 1 Sinterklaas per jaar en 1 Glazen huis. Waarom competitie op zoiet?

Kies liever een doel of richting waarin bestuurders, ondernemers en burgers allen kunnen participeren en wat nodig is op de langere termijn. Maak van Gouda DE duurzaamste stad van Nederland en laat die doelstelling in alles doorwerken. In de nieuwbouw en verbouw, het stimuleren van opleidingen en scholen in Gouda, in mobiliteit en vervoer, in innovatie, winkels, inkoop, presentatie etc.

Milieu niet meer als een aandachtspunt, maar duurzaamheid als centrale doelstelling in alle beleid!

Gert zei

Dag Theo,

Je noemt als wapenfeiten: "er komt een hotel (de eerste paal is geslagen), er wordt volop gewerkt aan parkeerfaciliteiten en de plaatselijke belastingen zijn - behoudens de rioolheffing - netjes van gemiddeld niveau. Daarnaast heeft het college heel wat bouwplannen op stapel staan: Spoorzone, scholenbouw, Bolwerk, nieuw zwembad enz."

Echter dit zijn allemaal projecten waaruit blijkt dat de gemeenteraad van Gouda niet echt van aanpakken weet. Projecten waarbij er na tientallen jaren eindelijk eens iets gebeurd, omdat de ergernis van veel mensen een kookpunt bereikt vind ik nou niet iets waarmee je te koop moet lopen.
Een houding als: "sorry we hadden al veel eerder actie moeten ondernemen" zou beter passen.

Groet
Gert

Theo Krins zei

Leuke reacties tot nu toe!

Duurzaamheid staat bij de ChristenUnie hoog in het vaandel en we zijn niet voor niets met het initiatief Gouda Millennium gemeente gekomen.
In hoeverre we duurzaamheid structureel kunnen inzetten weet ik op dit moment niet, maar we nemen die suggestie zeker mee!

Trots op onze prestaties of eindelijke gebeurt er iets? Voor een deel heb je misschien wel gelijk, maar ik oordeel over de laatste jaren en in die periode is het college heel voortvarend aan de slag geweest en daar ben ik dus ook heel positief over.

Sjaak zei

Leuk alle reacties. Met name de reactie van Pieter Stroop. Aan de zijlijn zeggen hoe het moet is makkelijk. Aan de andere kant moet je wel de kans krijgen om mee te doen. 3 maart zijn de verkiezingen en dan is het aan Trots op Nederland om van Gouda een nog mooiere stad te maken dan dat het nu is met het gegeven dat Gouda financieel weinig ruimte heeft, recessie nog niet voorbij is, de vergrijzing komt en dat de jongeren ook graag in Gouda willen blijven wonen. Totdat de tegenprestatie is geleverd blijft het makkelijk praten. Maar dat Gouda positief op de kaart moet worden gezet is goed. Maar het moet geen doel op zich worden. Met een glazenhuis alleen bereik je niet meer.Daarvoor is meer nodig en dat vraagt om een visie over hoe je over bepaalde ontwikkelingen waar we de komende tijd voor staan, tegenaankijkt. Het programma van Togn biedt daar geen antwoord op. Het noemt alleen concrete dingen wat de afgelopen tijd mis is gegaan en wat er beter had gekund. Verder eens met het schrijven van Theo.

Klaasje Kat zei

Ik sluit me graag bij Ronald aan. Laat Gouda, als een van de dichtstbevolkte Nederlandse steden, er uit springen op het gebied van creatieve oplossingen/initiatieven/voorbeelden/onderzoeken op het gebied van duurzaamheid. We hebben al een unieke positie, laten we die uitbuiten. Wellicht hebben onze Marokkaanse jongeren nog goede ideeen. Schets hen een knelpunt en vraag ze mee te denken over oplossingen. Inzetten die overvloed! Vraag ze in werkgroepen. Betrek ze bij de stad, geef ze verantwoordelijkheid, samen met de andere opgroeiende jongeren in Gouda. Dan bouw je aan de toekomst van de stad.