dinsdag 19 januari 2010

Burgers balen van plastic



Het inzamelen van plastic afval in Gouda houdt de gemoederen van de politiek en de burgers flink bezig.

Het is natuurlijk een prima zaak om aandacht te hebben voor het milieu en het plastic afval. In die zin heb ik ook sympathie voor de actie van Michel Klijmij (GL) om tijdens raadsvergaderingen geen plastic flesjes meer neer te zetten, maar glazen kannen.
De ChristenUnie zet zich al jaren in voor milieu en duurzaamheid en is blij dat deze onderwerpen - mede door onze inzet - steeds meer op (politieke) agenda komen.

Nu is het natuurlijk wel een zinvolle vraag hoe we het beste met het verzamelen van plastic afval kunnen omgaan en ik plaatste vanaf het begin al vraagtekens bij de gekozen oplossing: eens per drie weken ophalen van de zakken aan huis.

Er staan momenteel bij ons al vijf zakken met plastic die we dolgraag weg willen hebben, maar we moeten nog even geduld hebben....

Regelmatig hoor ik ook van andere mensen dat ze balen van die zakken in de schuur of garage en graag een andere oplossing willen.

Eind september heb ik namens de ChristenUnie over deze kwestie een stelling laten plaatsen op het politiek podium in de Goudse Post en de komende week zal D66 in deze krant wederom er een stelling over plaatsen. Ik kan natuurlijk de opmerking maken dat ze weinig creatief zijn, maar ik houd het er maar op dat ze het belangrijk vinden om nogmaals aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Het kan zo veel eenvoudiger door gewoon bij de glasbakken een extra bak te plaatsen, waar we dan - gelijk met de lege flessen - ook de plastic zakken met plastic kwijt kunnen.
Overigens is het in het kader van duurzaamheid en verantwoord verwerken van afval nog maar de vraag of afval scheiden (aan de bron) de beste oplossing is. Rotterdam kiest er bijvoorbeeld voor om - naar hun zeggen: milieuredenen - niet mee te gaan in het scheiden vanaf de bron. Ook diverse onderzoeken betwisten het scheiden bij bron als beste milieu oplossing. De landelijke politiek moet hier nog maar eens een ei over leggen.

Ook ons consumptiepatroon moet overigens veranderen. We worden zo vaak met plastic geconfronteerd (flessen, tussen de plakjes vlees, tasjes, verpakkingen etc.), dat we ook aan de bron iets moeten gaan doen. Laat er maar eens een landelijke heffing komen, dan pakken we het probleem ook aan de bron aan en zal wellicht ons consumptie gaan veranderen.

Maar goed om terug te komen op de containers voor plastic afval: wat mij betreft zetten we vanaf morgen die extra bakken gelijk neer, dan is bij ons de garage weer netjes opgeruimd.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Per januari is ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug gestart met het gescheiden doen aanbieden van plastic afval. Dat is inderdaad fors wennen, en ik heb dan nog een garage - wat te doen op een flat met die zakken?
Wat is trouwens de bron? Ooit werkte ik in een winkel, en daar was een vaste klant die na de kassa prompt al het verpakkingsmateriaal verwijderde, en in de winkel weggooide. Voor een fles wasverzachter is dat natuurlijk niet zo handig, maar het zou wél een stuk schelen als er gewoon wat minder fanatiek werd verpakt. ook fijn voor mensen die wat moeite hebben die harde plastic verpakkingen te openen. Je zult maar reuma hebben of zo.Kortom: kan het bedrijfsleven niet wat terughoudender zijn?

Kees van Kranenburg

Michel zei

bij ons in Ypenburg (Den Haag) staan sinds kort ook grote containers waarin je je plastic afval kwijt kunt. Als papier en glas recycler leek me dat wel een goed idee. Alleen lees ik een week later in de Elsevier dat het goedkoper en milieuvriendelijker is om het plastic gewoon bij de afvalverwerker te scheiden; dat het idee voor de scheiding bij de brop is ontstaan een aantal jaar geleden toen ze nog niet zo goed plastic bij de afvalverwerker konden scheiden, maar dat het inmiddels door de tijd is ingehaald en het dus beter is om het daar te doen dan elke keer met vrachtwagens al die bakken af te rijden. En dan is het jammer dat er niemand gedurende zo'n proces durft te zeggen: ok, ons idee is ingehaald door de hedendaagse techniek, laten we er maar mee stoppen.

Anoniem zei

Wij vinden die zakken in de schuur ook niet zo fijn en zouden liever een extra container bij huis hebben staan. 3 of 4 maakt ook niet uit. Het scheelt ons wel enorme ruimte in de grijze container waar we ook weer heel blij mee zijn. Ik zie voor mezelf niet echt nadelen, hoe dit met duurzaamheid en bij de afvalverwerker zelf zit ben ik niet van op de hoogte. Wellicht goed om dit uit te zoeken. En dan evt weer terugdraaien als het niets uitmaakt of we het al dan niet gescheiden inzamelen. Hoewel ik dan wel weer een extra grote grijze container zou willen :)

M. Klijmij zei

GroenLinks heeft al eens voorgesteld: vaker ophalen, en containers bij de supermarkten waar je je plastic ook kwijt kan (werkt ook prima met flessen en papier).

De wethouder vond dat een goed idee, binnenkort gaan we hem daar nog eens aan herinneren.

Sieds zei

Laat ik allereerst beginnen met de opmerking dat ik dolblij ben met de mogelijkheid om plastic te kunnen scheiden.
Dat het me ruimte in mijn schuur kost, vind ik geen probleem. Ik kom hooguit tot drie zakken per ophaalronde. Ophalen of zelf wegbrengen is mij om het even...

Wat ik erg belangrijk vind is dat de inwoners van Gouda bewust worden van de grote hoeveelheid plastic in onze dagelijkse consumptie.
Je merkt het inderdaad direct in je grijze container; deze zit door het scheiden veel minder vol!

Ten slotte nog de opmerking dat de jongere generatie, studerend/jonge gezinnen, weldegelijk met haar verantwoordelijkheid t.o.v de leefomgeving bezig is. Dit mag nog wel eens genoemd worden want in de media is het beeld nog wel eens anders.

Carina zei

Eerlijk gezegd vind ik het erg meevallen dat plastic inzamelen. Wij hebben met ons gezin (5 personen) nog steeds niet alle zakken gebruikt die we bij de eerste ronde hebben gekregen. Ik ben erg fanatiek bij het scheiden, dus blijkbaar komt er bij ons minder binnen. Ik probeer in de winkel al op te letten dat ik niet meer verpakkingsmateriaal meeneem dan nodig en we stampen alles plat voor het in de zak gaat.

Als blijkt dat het bij de afvalverwerker beter kan: prima. Als het maar goed is voor ons milieu!

HansuitGouda zei

Gewoon verzamel plaatsen bij de winkels, niks gedoe met onhandige zakken die overal heen waaien! Voor de rest zouden vooral de jongeren een na moeten gaan denken, al die blikjes en flesjes drinken is toch helemaal niet nodig! Wij dronken vroeger gewoon een kopje thee als we thuis kwamen, op school gewoon een slokje water als dat mocht van de meester. Niks gedoe met flesjes. Tegenwoordig zie je ze zelfs op de fiets nog uit hun flesje drinken, om dat daarna op de straat te gooien! Verpakking kan ook veel minder, zeker van speelgoed ect. Als Balkie daar nu eens iets aan gaat doen!

Ben van Bommel zei

Nog een plastic duit in het zakje.
Veel plastic is vies (ruikend). Met veel water schoonmaken belast het milieu extra. Dus zo de verzamelbak in.
Volgende duit:
In huis bewaren van vijf zakken per maand gaat mij toch echt te ver. Dus héééééle grote containers plaatsen of frequenter ophalen.
Ben van Bommel

blindganger zei

Tja, ik woon alleen en produceer daarmee net genoeg afval om de moeite te nemen mijn grijze container eens in de 8 weken aan de weg te zetten ZONDER het plastic te scheiden. Dan zittie nog steeds niet vol. Ben er dus nog maar niet aan begonnen.

Gert zei

@blindganger: bewaar de plastic zak in je grijze container.

Mart van de Kamp zei

Wat ik me afvraag is of men wel goed kijkt naar welk plastic afval wel en niet in de zak thuishoort. Als je de 'kleine lettertjes' leest mag er heel wat niet in wat ik wel langs de weg zie staan (echt handig die doorzichtige zakken: kan ik eindelijk zien wat mijn buurtgenoten achter de voordeur doen, en me daarover een oordeel aanmatigen :-S ). Als dat niet goed gaat, dat scheiden van plastic van plastic, dan verdwijnt het afval toch weer op de grote hoop omdat het de recyclecriteria niet haalt.