vrijdag 24 mei 2019

Autobranden teisteren Gouda


Gouda wordt sinds enkele weken geteisterd door autobranden. Sinds de nacht van 2 op 3 mei, waarin twee auto's in brand werden gestoken, staat de teller inmiddels op 23 (per 28 mei). 
Zoveel branden in zo'n korte tijd is zorgelijk. 
De branden hebben onder de inwoners geleid tot onrust, gevoelens van onveiligheid en angst voor verlies van of schade aan hun eigen auto.
De gemeente en politie doen er daarom van alles aan om de dader(s) op te pakken en een eind te maken aan deze autobranden.

Politie en Buurtwacht

De politie heeft versterking gekregen voor extra toezicht op straat. Daarnaast vormen in de wijk Korte Akkeren bewoners een buurtwacht. Zij lopen 's nachts door de wijk om de boel in de gaten te doen en als er een verdachte situatie is melden ze dat direct aan de politie.

Pyromaan actief?

Wanneer er in zo'n korte tijd zoveel branden zijn, wordt er al snel gedacht aan een pyromaan die in Gouda actief is. Dat kan inderdaad zo zijn, maar het kan ook gaan om een groep jongeren die de politie en brandweer aan het uitdagen is.

Preventief fouilleren

Omdat de autobranden blijven voortduren zet de gemeente een extra middel in: preventief fouilleren in de risicogebieden.
Het gaat dan om gebieden in de wijken Korte Akkeren, Kort Haarlem, Plaswijck, Bloemendaal en Goverwelle (zie kaartje).
Preventief fouilleren is in deze gebieden dagelijks toegestaan tussen 22.30 uur en 04.00 uur de volgende ochtend. Het besluit is geldig tot woensdag 29 mei 2019 04.00 uur.
De politie zal dan vooral controleren op voorwerpen die redelijkerwijs zijn bedoeld of kunnen worden gebruikt om (auto)branden te stichten, zoals bijvoorbeeld brandbare en brandversnellende vloeistoffen, brandlonten, aanmaakblokjes, lucifers en gasaanstekers.

Het is te hopen dat door deze extra maatregel de dader(s snel gevonden wordt/worden. Want de impact van de autobranden op de bewoners in onze stad is groot!



Politiebericht 23 mei 2019


De politie onderzoekt een reeks autobranden van de afgelopen weken in Gouda. Sinds vrijdag 3 mei brandden in verschillende wijken in Gouda auto’s uit in de nachtelijke uren. De politie gaat in alle gevallen uit van brandstichting. In totaal brandden de afgelopen weken 18 auto’s uit in Gouda, verspreid over verschillende wijken. 

Onderzoek

De politie onderzoekt iedere brand afzonderlijk. Bij alle verdachte branden doen wij ook buurtonderzoek en zoeken wij naar camerabeelden. Verder analyseren wij de branden. De politie vindt de reeks autobranden zeer zorgelijk en daarom wordt elke melding direct serieus opgepakt. Om de autobranden tegen te gaan is een speciaal rechercheteam opgericht en wordt extra gesurveilleerd in de nachtelijke uren.

Getuigen gezocht

De politie komt graag in contact met mensen die getuige zijn geweest van deze incidenten en waar de politie nog niet mee heeft gesproken. Ziet u verdachts? Bel dan direct 112. Mocht u camerabeelden in uw bezit hebben, of beelden tegenkomen op social media (Whatssapp, Facebook, Twitter, Instagram) of heeft u andere informatie de politie kan helpen in het onderzoek, neemt u dan contact met ons op. De politie is te bereiken via het nummer 0900-8844. Of als u uw informatie liever anoniem meldt, kunt u deze doorgeven via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.





11 opmerkingen:

Paul Vermaas zei

Het lijkt mij niet handig dat de risicogebieden op internet bekend gemaakt worden, waarschijnlijk hebben de brandstichters ook wel internet en gaan ze nu weer een ander stuk van Gouda onveilig maken. Is surveillance door agenten in burger ook niet handiger?

Anoniem zei

Ik ben het met Paul Vermaas helemaal eens, de gebieden op kaart zetten waar het gebeurd nodigt uit om ergens anders heen te gaan. Meer agenten in burger en burgerwachten op straat het is jammer maar hard nodig heel hard

Theo Krins zei

Het kaartje is bij het besluit naar buiten gebracht. Als de politie dit liever niet had gewild, was naar ik aanneem anders daarmee omgegaan.

Theo Krins zei

Zie ook:
https://www.ad.nl/gouda/burgemeester-salet-preventief-fouilleren-in-strijd-tegen-reeks-goudse-autobranden~a1b703b1/

en op de website van de gemeente Gouda:
https://www.gouda.nl/dsresource?objectid=9393b486-b8d6-4f56-b8e6-8d1118051b26&type=pdf&&

Anoniem zei

Wellicht kunnen gespecialiseerde veiligheidsbedrijven en/of prive-detectives een goede rol spelen.

Anoniem zei

Met de nieuwe brand aan de Dreef, buiten de preventief fouilleren gebieden, lijkt bewijs geleverd dat de autobrand vandalen ook de kaartjes van de politie lezen. Heel handig dit.

Anoniem zei

Een nogal technocratische reactie van de burgemeester op AD.nl, over eerst eens ervaring opdoen met het instrument preventief fouilleren en daarom voor korte duur en op beperkte locaties, want eerst maar eens evalueren of het werkt.

Klinkt als een eerste basiscursus veiligheidskunde. Beste mensen in het Goudse bestuur, er zijn 20 auto’s in vlammen opgegaan, doe iets, doe het niet half en reageer alstublieft volgende keer iets sneller. Pas nu de landelijke media zich erop storten komen voorzichtig de stoere maatregelen.

Anoniem zei

Ik wens Gouda heel veel sterkte met deze terreur. Het gaat helaas van kwaad tot erger, banlieu - gedrag in Nederland :-(

Anoniem zei

@29/5 12.16 uur

a. Een van de primaire taken van de Staat, ik denk zelfs de belangrijkste taak, is:
- het beschermen van de burgers en haar eigendommen.
De overheid is dus aan zet! Natuurlijk is het goed om de burgers bij een oplossing te betrekken, en is het oprichten van "burgerwachten" een zeer goed initiatief. Want met zijn allen staan we sterk. Maar de verantwoordelijkheid mag niet bij de burgers worden neergelegd, maar ligt primair bij de overheid.
b. Het duurt allemaal veel te lang. Ik weet: het is makkelijk gezegd vanaf de zijlijn.
c. Ik vrees ook dat ons nog ergere dingen te wachten staat...

Ik wens het bestuur en de politie veel wijsheid en kracht.

Anoniem zei

De burgemeester van Gouda is krachtens de Gemeentewet verantwoordelijk voor het handhaven van de openbare orde. Zij is eerstverantwoordelijke binnen het college wat betreft de veiligheid.

De raddraaiers, pyromaan of vandalen zijn verantwoordelijk voor hun daden. Maar de burgemeester had, samen met politie en OM, eerder en harder moeten ingrijpen. Een duidelijke visie, hoe deze branden tegen te gaan, ontbreekt nog steeds. De communicatie is beperkt (natuurlijk is te begrijpen dat je niet over alle maatregelen bericht, maar dit is wel heel summier). De gemeenteraad etaleert verdeeldheid over de aanpak en spreekt de burgemeester niet helder aan op haar verantwoordelijkheden. Proefballonnen, daar moeten we het mee doen.

De hardwerkende Goudse burger ziet zijn auto in rook opgaan en krijgt te horen dat hij zelf ‘s nachts kan wachtlopen. Leuk idee, maar gemeente en politie moeten ons beschermen. Breng die “jongeren” (die “niet allemaal vasten”, quote burgemeester - de branden begonnen wel in de vastenperiode van een zekere godsdienst maar dat wil natuurlijk niks zeggen) die in de nacht op straat hangen naar het bureau, en roep hun ouders ter verantwoording. Schakel extra politie bij, het is niet genoeg, en de burgemeester moet dat regelen. Voer als gemeenteraad de druk op en laat in een spoeddebat uitleggen wat er al gebeurt en wat nog meer nodig is, doe dat niet in de achterkamer.

Anoniem zei

Wie betaalt de schade; wat betaalt de verzekering?

https://www.pricewise.nl/blog/autobrand-vergoedt-autoverzekeraar/