donderdag 30 juni 2016

VVD stapt uit coalitie


Vandaag bereikte ons het bericht dat de VVD uit de coalitie is gestapt.

Op de website van de VVD staat het volgende persbericht:

"De fractie van de VVD heeft na rijp beraad besloten uit de coalitie te stappen. De aanleiding is de motie "instandhouding opvoedrelaties" van 22 juni j.l. die door enkele coalitiepartijen (PvdA en Gouda Positief, tk) gesteund is in de wetenschap dat de inhoud onuitvoerbaar was.
Met de coalitiepartners was afgesproken dat we moties niet zouden steunen die door de wethouder afgeraden werden zoals in dit geval vanwege de onuitvoerbaarheid. Hierdoor ziet de VVD geen constructieve samenwerking met deze partijen voor de resterende periode.

De VVD beseft dat dit voor Gouda een ingrijpend besluit is en de VVD betreurt dit. De VVD is van mening dat wethouder Laura Werger op uitstekende wijze haar portefeuille vorm en inhoud geeft, in het belang van de stad en met respect voor de verschillen tussen de coalitiepartners."

Officiële reactie  D66, PvdA, GoPo en GL op vertrek VVD-fractie uit coalitie Gouda

“Vandaag heeft de VVD-fractie besloten uit de Goudse coalitie te stappen. De coalitiepartners D66, PvdA, GoPo en GL zijn verbaasd over deze onverwachte stap.
Woordvoerder Thierry van Vugt: “Afgelopen twee jaar is het coalitieakkoord ‘Gouda daagt uit!’, waaraan ook de VVD-fractie zich gecommitteerd heeft, met verve uitgevoerd. Op veel terreinen zijn de afgesproken doelen al gerealiseerd. Denk aan de financiële positie van de gemeente die aanzienlijk verbeterd is, de decentralisaties in het sociaal domein die goed zijn ingeregeld, een economie die aantrekt, zichtbare investeringen in de aantrekkingskracht van de (binnen)stad en meer. Er wordt bovendien binnenkort in de raad gesproken over voor de VVD-fractie herkenbare punten zoals lastenverlichting, extra middelen voor veiligheid en leefbaarheid, een extra impuls voor economie en acquisitie en bijvoorbeeld een verlaging van eigen bijdragen (voor m.n. middeninkomens) in de zorg. Natuurlijk zijn er spanningen in een brede coalitie. Maar deze stap van de VVD-fractie is, zeker ook op dit moment, erg vergaand. In die zin komt het vertrek van de VVD-fractie als een verrassing.
De fracties van D66, PvdA, GoPo en GL beraden zich nu in gezamenlijkheid op wat de gevolgen zijn van de ontstane situatie. Van Vugt: “Het is van het belang dat de stad bestuurd wordt. De onzekerheid die de VVD-fractie nu creëert, willen we zo snel mogelijk beëindigen in het belang van onze stad. Het dagelijks bestuur van de stad zal gewoon behartigd worden door het college; we gaan er vanuit dat de VVD-fractie verantwoordelijkheid neemt om komende periode de continuïteit op belangrijke zaken voor de stad te borgen.”

Hoe nu verder

Er breken nu onzekere tijden in de Goudse politiek. De komende tijd zal duidelijk worden in hoeverre de VVD nog bereid is het college te ondersteunen. Het is  ook mogelijk dat de huidige coalitie partijen gaan proberen een of meerdere andere partijen aan de coalitie toe te voegen.

Volgende week woensdag is de start van het reces, maar het is de vraag of het een rustige zomer gaat worden in Gouda….

Laatste nieuws

25 opmerkingen:

Marianka Peters zei

Het interview met VVD-fractievoorzitter Ronald Verkuijl
http://goudsepost.nl/nieuws/vvd-stapt-uit-goudse-coalitie-1.6152792

Anoniem zei

Het is de enige juiste beslissing. Als VVD zou ik me ook hoogst ongelukkig voelen in deze coalitie, sterker het was al langer zichtbaar bij Verkuijl. Wethouder Werger kan natuurlijk niet aanblijven, jammer voor haar. Zonder meerderheid kan dit college überhaupt niet doorgaan.
De kwaliteit van besturen in Gouda was de laatste jaren kritiek. Er gebeuren ook goede dingen, maar te vaak stond dit college met de rug naar bewoners, veroorzaakte ze reuring in de stad en in de raad, en ging het louter om de macht.

Naar mijn smaak ook teveel linksige plannetjes die vooral geld kosten, te weinig harde aanpak van veiligheid en voortrekken van bepaalde "achtergestelde" religieuze groepen.

Anoniem zei

Enige juiste stap Ronald. Eerlijk gezegd hadden we dit in de tijd van de 4500 moslims in één kazerne al verwacht (volgens AD onlangs) Maar goed. Succes!

Anoniem zei

En hoeveel onzekerheid hebben de linkse partijen intussen gecreëerd voor grote delen van de Goudse bevolking? Als je verbaasd bent moet je toch wel een groot bord voor je gezicht hebben.

http://goudsepost.nl/nieuws/goudse-coalitie-verbaasd-over-vertrek-vvd-1.6153206

Anoniem zei

Tetteroo en De Laat kennende, broeden ze op een plannetje om aan hun stoel te kunnen blijven kleven. Maar hopelijk ziet de oppositie (inclusief VVD, welkom) dat het zo niet langer kan.

Het is onwenselijk en hypocriet als een partij uit de oppositie zich nu uit gevoel van "verantwoordelijkheid" als een steunpilaar opwerpt voor deze heren. Ik snap Thierry van D66 wel, "continuïteit" betekent voor hem: laat ons zitten op het pluche. Maar daar wordt Gouda niet beter van. Ook de VVD heeft nu gekozen; daarbij past niet dat ze een soort gedogen worden.

PS. Theo, dit over de zomer heentillen kan toch niet de bedoeling zijn?

Anoniem zei

Dit is de VVD die ik ken. Bereid om verantwoordelijkheid op zich te nemen, en om moeilijke beslissingen te nemen. VVD bedankt!

Henri zei

Klopt. Het rommelde al heel lang. Dit is het gezicht zoals we het kennen van de VVD. Goed dat ze deze stap nu hebben genomen. Volgens mij is het de portefeuille openbare orde en veiligheid die de politieke veenbrand heeft doen oplaaien. En vergeet Wout Schonewille niet. Deze man heeft op professionele wijze de zorgduimschroeven flink aangedraaid.

Ze zitten klem. Misschien kan een meerdaagse heisessie op ons stadsstrand beweging krijgen in deze uiterst penibele situatie. En wat een verantwoordelijkheid straalt hier van uit zeg!

Tja, eens nadenken wat ik nu weer moet schrijven. Een ding is zeker: 'Gouda daagt uit'.

Anoniem zei

Hmmm, mevrouw Werger van de VVD heeft toch hopelijk wel het politieke inzicht dat haar positie een onmogelijke wordt, of moet iemand haar dat nog vertellen? Beetje lafjes trouwens van de VVD dat ze 1 of andere zorgmotie aanvoeren die niemand buiten de Goudse politieke kaasstolp kent. Zeg dan gewoon dat je het al langer zat was met dat regenteske gekonkel, die middelvingers naar bewoners, geldverslindende plannetjes en moskee-bouwwoede van deze coalitie.

Anoniem zei

De stad heeft recht op duidelijkheid en stabiel bestuur. Aan coalitiepartijen die alles op alles zetten om ondanks deze nieuwe situatie aan het pluche te blijven kleven, is geen behoefte. Ook zou het totaal ongeloofwaardig zijn als er "stuivertje wordt gewisseld" met een oppositiepartij.

Anoniem zei

Wordt er al stuivertje gewisseld met een oppositie-partij? CU en GoPo samen? Dat smaakt naar de achterkamertjespolitiek van het begin van deze 'regeer'periode. En ja, mevrouw Werger krijgt toch wachtgeld? Dat kan niet iedereen zeggen die zijn baan verliest.

Anoniem zei

Jammer dat VVD er nu pas uitstapt. AZC beslissing die tegen landelijk partijbeleid ingaat (te groot) was meer aanleiding!

Anoniem zei

De vertrouwensregel is m.i. van overeenkomstige toepassing in de gemeentelijke politiek.

Definitie van het begrip "vertrouwensregel" (ongeschreven staatsrecht):
"Belangrijk gebruik in het Nederlandse parlementaire stelsel, die eist dat een minister, staatssecretaris of kabinet aftreedt als die geen vertrouwen meer geniet bij het parlement."

Bron:www.juridischwoordenboek.nl

Anoniem zei

Volgens mij is Krins de mede veroorzaker van dit gebeuren. De motie werd afgeraden maar de CU ging voor haar gelijk onder het mom van de zorg voor de jeugd. Maar ging het nu echt om de zorg of was het meer de zorg voor een pluche? Ook merkwaardig dat CU Theo Krins als een van de eerste oppositiepartijen de breuk op zijn weblog poste. Tja en met al die "constructieve waakhond achtige" bijdrages zou je echt denken dat ze graag zelf stuivertje willen wisselen en in het college willen deelnemen.

Goed, solliciteren zou ik zeggen en dan over twee jaar zien we wel of je een grote (Christelijke) partij blijft.

Criticus

Anoniem zei

Zoals al eerder opgemerkt #20:38 zou dat volstrekt ongeloofwaardig zijn. Even goed ongeloofwaardig is als er nu een soort gedoogconstructie komt.
Net zo goed hypocriet is dat VVD zegt dat Werger goede wethouder is. Je steunt het college of niet, zij steunen het niet meer.

Dat de VVD eruit stapt valt politiek te begrijpen. Ze vrezen een afrekening van de kiezer, die VVD deelname aan dit bestuur al niets vond.
Het uit alle macht willen doordrukken van een megamoskee was al reden genoeg geweest om de stekker eruit te tekken, Ronald je bent laat. Maar ook de veiligheid zal een rol spelen. De burgemeester en ambtelijke top durven niet door te pakken. Ik zou me er ook voor schamen.

Henri zei

Gisteren is er overlegd ten huize van GBG en de voltallige oppositie wil as. maandagavond een debat. Uiteindelijk is het dus de VVD zelf die bepaald of dat debat er echt zal komen. De overige coalitiepartijen hebben al gezegd dat ze er helemaal niets van begrijpen en willen snel op vakantie, geen debat :-) Hoe dan ook, het zal ongetwijfeld gezellig worden. Prettig weekend en graag tot as. maandag

Anoniem zei

De chaos is compleet:
- de VVD stapt uit de coalitie maar laat de eigen wethouder bungelen
- VVD wethouder Werger begrijpt niet dat ze gewoon moet opstappen, want haar partij steunt het college niet meer
- de oppositie moet om duidelijkheid vragen die er niet is, en of maandag a.s. er een debat zal zijn is onzeker
- niemand schijnt de regie te hebben

Anoniem zei

Op twitter zie ik nu dat druk op Werger om af te treden gelegd wordt door coalitie, die tevens instemt met een debat op maandag, lijkt me goede zaak.

Anoniem zei

@1/7 12.55 uur.

Niemand schijnt de regie te hebben?

Daar hebben we toch een burgemeester voor ingehuurd, zou ik zeggen!!!

Anoniem zei

Het zou iets proactiever mogen van de kant van de BGM...
Verder, ik geef het de fractievoorzitters te doen. La Werger moet eerst van haar stoel getrokken worden, kijken of dat lukt, want zelf wil ze het niet zien. Dan straks oa de heren Tetteroo en De Laat nog laten inzien dat de situatie gewijzigd is, oei... Die zitten met dubbele dosis bison kit aan het pluche vastgeplakt.

Het momentum is in ieder geval ontstaan, wie er straks ook de stad verder bestuurt, om een aantal zaken echt anders en beter te gaan doen. Qua bestuurscultuur. Qua aanpak van de veiligheid. En qua luisterende houding naar de bevolking.

Anoniem zei

Op naar nieuwe Gemeenteraadsverkiezingen. Geen gedoogconstructie. Er is al genoeg gedoogd in Nederland. Kom op VVD!

Anoniem zei

Bij een gedoogconstructie met de VVD, gaat het de VVD veel stemmen kosten.

Anoniem zei

De coalitie is eruit: eruit is eruit voor de VVD.
Thierry (D66) in het AD: Het vertrek is nodig omdat haar fractie weg is gevallen uit de coalitie. We willen dit weekend al vooruit kunnen kijken.'"

OK Thierry, maar dat "vooruit kijken" lijkt me een zaak voor de gehele gemeenteraad. Het valt nog te bezien of D66, met zijn "democratische" manier van omgaan met inbreng van burgers in diverse debatten (negeren en wegpraten van terechte zorgen), straks ook nog deel uitmaakt van de coalitie.

Anoniem zei

De inbrengen van de fractievoorzitter van D66 in de debatten over de megamoskee hebben veel kwaad bloed gezet bij bewoners van Gouda Noord. D66, een niet religieuze partij, als grootste pleitbezorger voor een elite van salafistische moslims die andere moslims een megamoskee wilde opdringen.

De wethouder van D66 lapte in deze discussie een motie van een meerderheid van de raad aan haar laars. De hautaine toon van beide stadsbestuurders lijkt me een nuttig gespreksonderwerp bij evt. vervolgstappen. Het lijkt me sowieso dat er brede gesprekken nodig zijn straks om te bekijken wie deze stad de komende bijna 2 jaar moet besturen. Ook PvdA en GoPo hebben behoorlijk regenteske bestuurders. En GroenLinks een niet al te vaardige bestuurder.

Er ligt veel werk. Dat vraagt om capabele en integere mensen en partijen die luisteren en te vertrouwen zijn. Van "stuivertje wisselen" kan en mag absoluut geen sprake zijn. Anders lopen de kiezers wel weg bij CDA of CU, mochten ze dat overwegen.

Anoniem zei

Persoonlijk is het geen feestje voor Werger dat ze weg moet. Maar de politiek is hard. En ze heeft de VVD lijn in het college verwaarloosd met haar "niets aan de hand" houding als het om de megamoskee ging, of over het grootschalige "revanche naar Gouda Noord" AZC. En wat is eigenlijk als zorgwethouder, verantwoordelijk ook voor lastige jeugdzorg gevalletjes (vaak van Marokkaanse komaf), haar rol geweest in het veiligheidsbeleid? Toch ook een VVD punt lijkt me.

Anoniem zei

Politiek verbijsterd over aankoop... Niets verbaast me meer.

nos.nl/artikel/2114702-politiek-verbijsterd-over-aankoop-salafisten-rotterdam.html