maandag 14 december 2015

Op zoek naar vrede


Op 11 december was de 60e editie van Kaarsjesavond in Gouda. Ieder jaar komen hier vele duizenden bezoekers op af en het is altijd weer een mooie gebeurtenis, waarin op allerlei manieren wordt stilgestaan bij de betekenis van kerst. Er zullen maar weinig plaatsen in Nederland zijn waar ieder jaar door de burgemeester het kerstevangelie wordt voorgelezen.
Kari Anne Sand (foto: Marianka Peters)

Dit jaar maakten we voor het eerst kennis met de nieuwe burgemeester van Kongsberg, mevrouw Kari Anne Sand, die de lichtjes van de door hen geschonken kerstboom aandeed.\

Burgemeester Milo Schoenmaker

Gruwelijke beelden

2015 was in de wereld een veelbewogen jaar en burgemeester Milo Schoenmaker blikte daar terecht op terug. 

Ik citeer: "De kerstperiode is een periode van saamhorigheid, vrede en verbondenheid. Het is een moment om met familievrienden en kennissen samen te zijn stil te staan bij de vriendschappen en warmte en liefde te ervaren. Een feest van licht.
Deze tijd staat daarmee in schril contrast met wat er eerder dit jaar is gebeurd, op diverse plekken in de wereld. Gedreven door oorlog en geweld zijn grote groepen mensen op de vlucht geslagen, vaak in kleine bootjes op zoek naar vrede en rust, naar een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen. Europa, Nederland en ook Gouda hebben met de opvang van deze mensen te maken. Het is aan ons allen dat voor alle betrokkenen op een zo goed mogelijke manier te organiseren.


Het afgelopen jaar hebben we ook de gruwelijke beelden en verhalen van terreuraanslagengezien, zoals half november in Parijs. Gebeurtenissen die iets met ons doen, angst en boosheid oproepen bij heel veel mensen. 
Maar er kwam, dames en heren, na die gebeurtenis ook een golf van solidariteit op gang, die de hele wereld over ging. Een tegenbeweging, een beweging van wereldwijde verbondenheid, tussen mensen, ongeacht hun afkomst en geloof. Een beweging waaruit blijkt dat geweld en extremisme het niet, nooit, winnen van vrijheid en menselijkheid. 
En dat geeft moed, hoop en vertrouwen. Ik zie onze bijeenkomst hier als een teken van die hoop, van die moed en dat vertrouwen. De saamhorigheid die wij hier tentoonspreiden geeft warmte en laat zien dat wij met elkaar sterker zijn dan wat dan ook. Neem dat straks mee naar huis en denk eraan, iedere keer als u langs de Goudse kerstboom loopt of fietst. De boom, die zometeen wordt verlicht, als symbool van verbondenheid."



Samenzang

Was alleen alleen maar mooi. Nee, dat niet, ik vond het namelijk jammer dat er nauwelijks samenzang was, terwijl dat hoort echt bij de traditionele viering bij de kerstboom. Verder vergaten het Black Gospel Koor "ZO! Gospel Choir" rond te lopen om de kerstboom, waardoor een groot deel van de aanwezigen het koor niet of nauwelijks kon zien.

ZO! Gospel Choir (foto: Marianka Peters)
Concerten

Na de viering rond de kerstboom ging het programma op allerlei locaties door en hebben we genoten van een aantal prachtige concerten. Zonder iemand tekort te willen doen wil ik in het bijzonder Heleen Bartels noemen die een concert verzorgde in de Lutherse Kerk. Ze speelde harp en zong daar ook zelf bij. Ik heb zelden zo'n prachtig iets gehoord...

We kunnen als stad terugzien op een geslaagd evenement en opnieuw toont Gouda aan dat het terecht is verkozen is tot beste binnenstad van Gouda!

Noorse vlag

De Zalm en Arti Legi

Terrassen aan de Markt

De kerstboom vanuit het Stadhuis

Gouwekerk

Oud-Katholieke Kerk



Heleen Bartels





Geen opmerkingen: