Betrokken

Betrokken

dinsdag 3 februari 2015

Boos over bekeuringen!


Begin januari werd onze fractie benaderd door bewoners rond de binnenstad van Gouda die jaarlijks een parkeervergunning achter de voorruit moeten plaatsen. Menig bewoner die op2 januari of kort daarna de nieuwe parkeervergunning nog niet achter de voorruit had geplaatst kreeg een bekeuring.
De ChristenUnie vond dit wel erg kinderachtig en collega Christiaan Quik besloot daarom hierover artikel 38 vragen aan het college te stellen.
Blijkbaar waren die vragen een schot in de roos, want de vragen waren nog maar nauwelijks ingediend of we vernamen dat de boetes zouden worden teruggedraaid.

598 boetes

Wat later vernamen we bij de officiële beantwoording dat er maar liefst 598 naheffingsaanslagen (boetes) waren opgelegd voor auto's zonder parkeerbewijs en verlopen vergunningen 2014. Bij bijna 500 gevallen ging het om een situatie waarin de oude vergunning mogelijk nog niet was vervangen.

Boetes teruggedraaid

Aan het eind van het jaar krijgen alle vergunninghouders twee keer een brief waarin ze worden gevraagd de vergunning voor het volgende jaar te verlengen en te betalen. Voor wie dit op tijd regelt wordt de nieuwe vergunning opgestuurd, met het verzoek deze te plaatsen. 

Het college geeft vervolgens aan dat ze zich kunnen voorstellen dat niet iedereen er aan het begin van het nieuwe jaar meteen aan denkt de oude vergunning in de auto te vervangen. 

Mede naar aanleiding van de vragen van de ChristenUnie heeft het college besloten om coulant om te gaan met deze groep en zijn de betreffende naheffingsaanslagen (boetes) ingetrokken. Vanaf maandag 10 januari dient de nieuwe vergunning zichtbaar in de auto aanwezig te zijn. Daarmee nam het college het voorstel van de ChristenUnie over om 10 dagen als overgangstermijn voor het vervangen van de vergunning te nemen.Toekomst

Het college hoopt in 2016 al te zijn overgegaan op digitale vergunningen. Dan bestaat dit probleem niet meer omdat de parkeerder dan niet zelf meer een vergunning in de auto hoeft aan te brengen. De scan van het kenteken is dan voldoende om vast te stellen of de vergunning op tijd verlengd is.

Mocht het digitaal parkeren nog niet ingevoerd zijn bij de volgende jaarwisseling dan zal het college een redelijke termijn in acht nemen en de parkeerders er via krant en twitter op wijzen dat daarna de nieuwe vergunning echt in de auto moet zitten.


Al met al heeft de actie van de ChristenUnie zin gehad en zijn we tevreden met de reactie van het college!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Theo, wij waren begin december in het bezit van een nieuwe vergunning. Je mag hem dan volgens mij nog niet achter je ruit plaatsen. Met als gevolg vergeten om 1 januari de vergunning te verwisselen. Ook wij kregen een bekeuring. Hier ben ik zwaar geïrriteerd over. We hebben direct een brief geschreven. Tot nu toe niets gehoord. Cor van Haaften

Marianka Peters zei

Kan ik mijn boete voor hetzelfde 'strafbare feit' uit 2013 nog terugkrijgen dan?

Ria Jansen zei

Dat jij daar boos over wordt Theo? 1 januari is 1 januari, je ben toch ook niet vergeten dat je te hard rijd of door rood licht ga , al die ruim 500 vergunninghouders weten al jaren dat 1 januari de. Vergunning voor de autoruit moet.laksheid wordt dus in Gouda beloont omdat Theo Krins, CU boos wordt. Tja in 2016 zal het dan anders gaan, hopen dat de vergunninghouders voor 1 januari 2016 dan betaald hebben en niet beboet gaan worden omdat ze er niet aangedacht hebben, maar ja dan kunnen ze altijd terug vallen op Theo van de CU want die wordt wel boos.

Cor Van Haaften zei

Sorry Ria Jansen, ik vind het een onzinnige vergelijking.