Betrokken

Betrokken

maandag 13 augustus 2012

Onkruid voor de toerist

(zonder houten banken ziet de binnenplaats er veel fraaier uit!!)

Naar aanleiding van mijn vorige blog, waarin ik onder andere een pleidooi heb gehouden voor een betere vindbaarheid van attracties in Gouda, heb ik veel bijval gekregen.
Op Radio Gouwestad heb ik toegezegd me te zullen inzetten om samen met anderen die betere bewegwijzering in Gouda voor elkaar te krijgen.
Ik ga daarvoor contact opnemen met de betrokken wethouder en de directeur van Museum GoudA die al meerdere malen op de gebrekkige bewegwijzering heeft geattendeerd.

Netjes

Maar goed, een betere vindbaarheid is één, maar de attracties zelf moeten er natuurlijk ook prima uitzien.
En daar kan zo nu en dan ook nog wel wat aan worden verbeterd....
Naar mijn mening moet het bij onze historische plaatsen netjes zijn en dient eventueel aanwezig groen goed te zijn onderhouden.

Mooiste plek

Een fotogenieke plek is de binnenplaats bij het Weeshuis (Spieringstraat), waar de bibliotheek en Zoet en Zalig zijn gevestigd.

Zoet en Zalig is lyrisch over deze locatie: ”Op één van de mooiste en verborgen plekken in Gouda hebben wij dé ultieme plek gecreëerd waar je, op jouw eigen wijze, kan genieten van “Het zoete leven”!”

Onkruid

Veel toeristen zie je op deze plek foto's maken, maar als je goed kijkt ziet het er toch wel treurig uit. Niet zozeer door de houten banken die overigens wel erg dominant op het binnenplein staan, maar vooral door de deplorabele toestand van de plantenbakken en potten. De potten en bakken staan vol met onkruid of zijn zelfs leeg. Er liggen al weken een paar zakken aarde en tot voor kort lag er ook nog troep.

Aan de slag

Zo moet het dus niet als we onze stad willen profileren voor onze toeristen. Werk aan de winkel dus!
Zet een paar leuke planten en bloemen in de bakken en potten en houdt het netjes bij. Zorg dat banken er netjes bijstaan (liefst ook wat minder banken) en dan kan met recht worden gezegd dat we hier te maken hebben met één van de mooiste plekjes van Gouda.


Dit bordje belooft wat, maar het binnenplein stelt wat teleur.....
Cyclus zou zeggen: we laten de natuur meer haar gang gaan....
Natuurlijke asbak
Stilleven
Goudse distel....
Moderne kunst?

17 opmerkingen:

G. Hette Abma zei

Dag Theo, Als ik gemeenteraadslid was zou ik me net als jij ervoor inzetten dat de stad er in de toekomst beter uit gaat zien.
Jouw fotomateriaal spreekt boekdelen. Er is nog een wereld te winnen. Tegelijk zou ik er ook aandacht voor vragen dat een doorsnee toerist waarschijnlijk nooit die toeristische trekpleisters zal bereiken als de route van Klein Amerika naar de binnenstad niet wordt verbeterd. Wie onderweg niet ten val is gekomen, moet wel een evenwichtskunstenaar zijn.

Coby Stolk zei

Dag Theo, Wij ergeren ons groen en geel aan het groen onderhoud. Cyclus krijgt een bak geld en wat doen ze ermee, niet wat ze moeten doen. Met tractoren alles kapot rijden, het zie er niet uit. Als we uit Frankrijk terug komen schrikken we ons elk jaar kapot. In Frankrijk is het groen onderhoud top en de Rotondes een lust voor het oog. En dan spreken we nog maar niet over het zwarfafval.

Arjan Versteeg zei

Ja Theo, het lijkt wel of alles in het buitenland beter is. Soms is dat ook zo. Zeker als het gaat om toerisme hebben ze er in de ons omringende landen veel meer kaas van gegeten! Laten we daar iets van leren. Als ik Duitsland als voorbeeld neem zie daar dat bijna elke plaats een eigen website heeft met een kopje toerisme. Daar vindt je alle toeristische info maar ook de mogelijkheden voor overnachtingen. Vaak in meerdere talen. Gouda heeft ook wel zo iets maar als je voor Frans of Duits kiest, kom je op een Engelstalige pagina. Dat moet toch anders kunnen. Fail. Wat dat betreft ligt er nog een schone taak voor de kwartiermaakster, VVV, de gemeente Gouda en het bedrijfsleven. En laten we ook niet vergeten wat een open Havensluis voor een impuls kan geven.

Anoniem zei

Ik ben het met Coby Stolk eens. Cyclus is een organisatie welke bakken geld ontvangt maar waar het blijft weet geen mens. bewoners organisaties worden regelmatig toezeggingen gedaan welke niet nagekomen worden. Wijken zijn soms een grote bende. De politiek gaat gewoon z'n gang en laat controle voor wat het is. Lekkers staks weer goede beloften welke na de verkiezingen weer snel vergeten zijn. Lekker blijven zitten?

Theo Krins zei

Dank voor de input tot nu toe. Zoals velen weten heb ik in 2010 een Groenboek opgesteld waarin ik de misstanden aan de kaak heb gesteld rond het groen onderhoud. Het is sinds die tijd wel wat verbeterd, maar dit jaar lijkt het weer goed mis te gaan.

Theo Krins zei

Ik wil nu graag vooral uw reacties vernemen t.a.v. onze attracties. Vindt u dat alles goed wordt onderhouden rond onze monumenten?
Wat vindt u van de bewegwijzering?

Michel zei

Vorige keer was ik in Scandinavie, daar is alles mooier en schoner dan hier, maar dit jaar in Frankrijk viel me toch wel op dat Gouda er in het algemeen een stuk beter bij ligt.

Anoniem zei

Als we vanaf 2010 niet meer nagegaan hebben of Cyclus wel aan de voorwaarden voldeed, wat hebben we dan in de tussentijd gedaan? Of komt er met de naderende verkiezingen nog een actie? Bewonersorganisaties of andere moeten herhaaldelijk zaken aan de kaak stellen zonder veel succes. Neem nu de 30 km zone op de Willem Bontekoesingel, diverse malen de verantwoordelijke wethouder aangeschreven, actie een ambtenaar met een stapel tekeningen waaruit bleek dat iets niet kon? Of koste dit te veel moeite? Actie naar politie eindigde in niets, geen tijd, geen zin etc. Wachten op een stille tocht? Eindelijk na twee jaar actie er komt een drempel einde 2012, helaas weer uitgesteld tot einde 2013. Wat een rommel in de politiek welke gouwenaar gaat nu eens achter de burger staan zonder eigen roem etc?

Anoniem zei

Positief is wel dat het Artlantsipark fors is opgeknapt, de oevers zijn voorzien van leuke planten. MAAR wat waren de herstel kosten? Deze betaalde de burger wel!En nu maar afwachten wat de leerlingen van de scholen nu weer vernielen?

Nan van Schendel zei

We hebben de boodschap begrepen en opgepakt. Het onkruid op het Weeshuisplein wordt met een natuurlijk product bestreden. Daarvoor moet het enkele dagen achter elkaar droog weer zijn. Dat is in deze zomer niet vaak voorgekomen. En voor ons voert Cyclus dit soort dingen niet meer uit.

Arjen Voogt zei

Mijn voorganger(s) heeft/hebben volkomen gelijk. Ruim een jaar geleden wist mijn familie uit Amerika ook niet wat ze aantroffen. Er is sindsdien helaas niets veranderd.

Via www.schoffelstudent.nl zal het eindresultaat zeker weten NETTER en VEEL VOORDELIGER zijn dan nu het geval bij Cyclus!

De studenten van Schoffelstudent gun ik van harte hun omzet.

Bernadette en vele anderen!! zei

Langs het water naar het Houtmansplantsoen staan monumentale bomen en daarom ook staat er uitleg op de bordjes voor deze bomen.
Maar simpel genoeg kan ik nauwelijks ontcijferen wat er te lezen staat... jammer, heel jammer dat dit gezegd moet worden.
Het is juist mooi om kritiek voor te zijn, daar hoor je toch voor te werken. Nota bene betalen we toch met zijn allen voor groenonderhoud!
Daar komt verantwoordelijkheid bij kijken! Kijk eens door de ogen van de burger; u bent er zelf toch ook èèn??!

Anoniem zei

http://www.schoffelstudent.nl/blog/

Gert zei

Hoi Theo,

Ik denk ook dat er veel te verbeteren valt op dit vlak. Ik steun je actie.


Groet
Gert

Gert Mallegrom zei

Nog even een aanvulling.
In Zuid-Europese landen zie je dat stadsparken ook veel meer als park gebruikt worden. Ze zijn daar ook niet altijd even schoon, maar dat is wat anders.
Ik zou heel graag zien dat het Houtmansplansoen die functie kreeg en zo een mooie groene attractie wordt aan de rand van de binnenstad.
Maw die honden en de bijbehorende poep eruit een investeren in mooi gras.

Ben van Bommel zei

Wat veel reacties, Theo! De voorbeedlen die jij hebt staaj dicht bij wat mensen zelf kunnen doen. De reatiers zijn meestal over stukken waar de mensen geen invloed op hebben en de schuldige zoeken bij de onderhoudsmensen. Ik bekijk deze zaak nu eens van een andere kant: al die (delen van) looppaden, onneodig betegelde of bestrate stukken. Deze kunnen worden omgezet in groenstroken. Beppalnting met een dominant, maar voor het ook acceptgabele plant is m,ogelijk. En groen is ook groen. Onkruid bestaat niet.
Ben van Bommel

Anoniem zei

aan iedereen die schrijft dat Cyclus er een potje van maakt moet ik zeggen, dit is de schuld van de gemeente. Wie moest er zonodig alles uitbesteden aan Cyclus, de gemeente. Vroefer hadden we wijkonderhoudsdiensten, toen zag het er netjes uit. Toen hadden we korte lijnen. Nu moet eerst de opdracht naar de gemeente, die daarna Cyclus opdracht geeft. Dit kan soms dagen duren.(eigen ervaring)/ Dus, gemeente, hand in eigen boezem steken.