Betrokken

Betrokken

maandag 6 augustus 2012

Engeland wijst ons de weg


De afgelopen weken ben ik met mijn gezin voor de tweede keer in Kent (Engeland) op vakantie geweest en we hebben wederom genoten van het prachtige Engelse landschap en van de hectiek in Londen.

Schoon

Opnieuw viel het het ons op dat in Engeland de mensen doorgaans zeer correct met elkaar omgaan en het overal erg schoon is. Nederland (Gouda...) kan daar echt nog wel wat van leren.
Verder hebben we ook weer genoten van het prachtige Engelse erfgoed en ik was benieuwd of de ongunstige koers van de de Engelse pond nog haar invloed zou hebben op de attracties, die nu vaak echt duur zijn.

Aantrekkelijk

Dat bleek niet het geval te zijn. Bij de populaire attracties was het bijzonder druk. De mensen zijn dus best (nog) bereid om flink voor iets te betalen als het maar aantrekkelijk (voor bijvoorbeeld kinderen) is.

Leerpunten voor Gouda

In 2010 schreef ik al over het idee om een Erfgoedpas in te gaan voeren, om zo voor een bepaalde duur onbeperkt toegang te geven tot ons erfgoed in Gouda en eventueel daarbuiten.

Daarnaast heb ik in Engeland geleerd dat het belangrijk is om bezoekers te trekken door rond je erfgoed (Gouda o.a. kerk - markt - waag - stadhuis - grachten) een sterke focus te hebben op activiteiten. Vooral activiteiten voor kinderen spreken aan.
En doe dat dan niet gedurende een paar dagen, maar bijvoorbeeld gedurende de maanden juli en augustus. Daarbij kan je een focus aanbrengen met extra activiteiten gedurende een meer beperkte periode, maar verbindt zaken aan elkaar en kies een rode draad.

Ofschoon in Gouda in toenemende mate wordt ingezet op aansprekende activiteiten is het nog te vaak fragmentarisch en te weinig bekend en worden (top)attracties te weinig gepromoot.
Onlangs werd ik daar weer eens meer geconfronteerd toen ik promotie maakte via Twitter voor "Gouda, dag van de Stroopwafel" en mensen in de stad vervolgens niet konden achterhalen wat er nu precies te beleven viel en teleurgesteld afhaakten....

En het is toch een aanfluiting dat de bewegwijzering in de binnenstad lange tijd niet op orde was en volgens mij nog steeds niet helemaal op orde is. Dat soort zaken moet gewoon prima voor elkaar zijn.

St.-Janskerk meer profileren

Maar het kan nog "erger": iedere keer valt het mij op dat de St.-Janskerk met haar unieke Goudse glazen (zeker bij de Nederlandse toeristen) relatief onbekend is. Weinigen weten dat deze kerk in de top-100 van Nederlandse monumenten staat. Jaarlijks heeft deze kerk nog geen 50.000 bezoekers, terwijl onze stad meer dan 500.000 unieke bezoekers op jaarbasis heeft (excl. buitenlandse bezoekers).
De ingang van de kerk is niet makkelijk vindbaar en het is niet direct duidelijk wat de toeristen kunnen verwachten; toeristen zien bij binnenkomst niet veel bijzonders en daarnaast denken ze nogal eens dat het om een (tijdelijke) tentoonstelling van Goudse glazen gaat.

Doorpakken

Op het gevaar af dat ik weer het verwijt krijg me teveel met marketing activiteiten te bemoeien, blijf ik erop hameren om nog meer door te pakken op stadsmarketing en onze prachtige stad steviger (internationaal) op de kaart te zetten.

Hieronder nog een foto verslag van onze vakantie:


Cliffs van Dover
Cranbrook
Leuk hebbeding...
Eastbourne
Pier van Eastbourne
Royal Pavilion - Brighton

Gouda is toch populairder dan Londen...

Leeds Castle


LONDEN 

Oud en nieuw
Deel van Russische delegatie aan het winkelen   
De Shard (de Scherf) is het hoogste gebouw van Europa (310 meter)

3 opmerkingen:

L1 zei

Ben het grotendeels met je eens. Echter als het gaat om schoon, dan zie je toch cultuurverschillen en die poets je niet zomaar weg. Boerderijen in Nederland zijn het toppunt van reinheid, zowel op het erf als in de stallen/schuren. In Engeland is een deel van een gemiddelde boerderij moeilijk begaanbaar vanwege de troep.
Ook binnenshuis zijn er tussen NL en GB nog wel wat verschillen te noemen.
De buitenruimte, akkoord, daar kunnen we iets van leren.

Arjan Vink zei

Als eerste een compliment voor de prachtige foto’s die je weer in dit blog laat zien. Ik zou bijna jaloers worden. Maar zoals je weer gaat een zelfstandig ondernemer altijd door en is er weinig tijd voor een vakantie. Nu terug naar de inhoud, wat trouwens ook vanmorgen in het AD uitgebreid aan de orde kwam. Ik ben het geheel met je eens dat het in Gouda nog steeds ontbreekt aan een juiste bewegwijzering van de verschillende bezienswaardigheden. Sinds eind juni staan wij iedere donderdag op de Goudse kaas en ambachten markt met een stand van Gouda promotieartikelen en andere aanverwante Holland promo artikelen. Regelmatig komt bij ons ook de vraag binnen waar men wat kan vinden en spelen wij voor VVV. Dat is alleen maar leuk als je zo je eigen stand kan promoten. Naast ons staat sinds dit jaar een promotiestand van de St Jans kerk. Een zeer bevlogen Kees prijst zijn St.Jan aan en schreeuwt de mensen als het ware naar het “stiltemoment” wat iedere donderdag in de Sj Janskerk plaatsvindt en dat men zodoende ook de Goudse Glazen kan bekijken . Maar het is allemaal niet zo negatief als het wordt voorgesteld. De meeste mensen weten nl. wel waar ze de St. Jans kerk kunnen vinden. En wij geven ze ook de tip mee om in de winter Gouda nogmaals te bezoeken. En om de toeristen nog langer op donderdag in de zomer vast te houden zal er toch een middagprogramma op de markt voorgeschoteld moeten worden, zodat de bezoekers niet om 13.00 uur allemaal weer weglopen, want dan heeft de ambachten-en warenmarkt totaal geen zin. Ik ben dan ook benieuwd of men de laatste vier weken van deze toeristische trekplijster hier nog wat aan gaat doen. Aangezien de standhouders werd verzocht om langer hun stand te bemannen. Wij gaan er voor!

Gerard Overkamp zei

Ik ben het helemaal met je eens. De afgelopen weken door Duitsland richting Zwitserland gereden. Wat mij daarbij steeds opvalt is dat langs de doorgaande wegen allemaal borden staan met korte informatie over de steden en dorpen. Daardoor zijn wij toch regelmatig afgeweken van onze route en hebben bezienswaardigheden gezien waar je dan anders aan voorbij zou zijn gereden. Het zijn vaak maar simpele borden maar het werkt wel. Langs de A12 zou dat prima kunnen.