Betrokken

Betrokken

zaterdag 17 maart 2012

Drollen dilemma


Deze week ben ik met de milieu inspecteur van Stadstoezicht op pad geweest naar aanleiding van mijn blog over het te weinig uitdelen van boetes aan mensen die de uitwerpselen van hun hond niet opruimen.
Stadstoezicht is van mening dat ze zich juist actief inzetten voor deze problematiek, maar bekeuren is lastig omdat er sprake moet zijn van een heterdaad situatie. Ze kiezen er daarom vaak voor om mensen aan te spreken. Daarnaast worden mensen soms ook voor de keuze gesteld: direct opruimen (als het nodig is mogen ze thuis eerst nog een zakje ophalen) of een boete. De ervaring is dat door deze aanpak de overlast steeds verder afneemt.
Wat mij aangenaam verraste is, dat op basis van meldingen bij Meldpunt Openbaar Gebied de wijken in Gouda goed in kaart zijn gebracht en "hotspots" zijn vastgelegd, waar vervolgens frequent wordt gesurveilleerd.
Wel zijn er diverse locaties die zorgelijk zijn, waarbij er een opmerkelijk nieuwe locatie bij is gekomen. Langs de rand van het nieuwe gedeelte van parkeerplaats Klein Amerika ligt op de parkeerplaats (!) overal poep. De situatie is daar echt heel smerig!
Ik moet opnieuw constateren dat we te maken met een mentaliteitskwestie. Daar waar je mag verwachten dat mensen hun verantwoordelijk nemen, blijkt dat ze dikwijls lak hebben aan regels en er blijkbaar niet wakker van liggen dat plekken soms zo smerig zijn. Om toch iets te bereiken worden mensen daarom door medewerkers van Stadstoezicht aangesproken en wordt er soms beboet. Dat lukt - zoals gezegd - alleen bij een heterdaad situaties en dat is meestal lastig te bewijzen, er ontstaat dan vaak een "kat en muis" spel. Bewijs maar eens dat een "hoop" van de bewuste hond is.
Om een heterdaad situatie te bewijzen moet je dichtbij zijn, maar als je ergens loopt met een uniform aan, reageren de mensen uiteraard alert en zullen ze netjes de poep opruimen. Ga je meer op afstand staan, dan kan je een heterdaad vaak weer moeilijk bewijzen...
Om toch zoveel mogelijk te bereiken wordt ook met stagiaires gewerkt, die onder begeleiding op gezette tijden actief worden ingezet voor handhaving, maar boetes blijven (helaas) meestal uit.


Om nog meer resultaat te boeken heb ik op een aantal zaken aangedrongen:
1. Ga (ook) zonder uniform surveilleren, ook al geeft dat wellicht enig gevoel van onveiligheid voor de betrokken surveillanten. Maar alleen dan zal je vaker op heterdaad kunnen betrappen.
2. Spreek mensen bij een heterdaad situatie niet meer aan, maar geef direct een boete.


"vriendelijk" bordje

3. Zet op "hotspots" bordjes neer die duidelijk aangeven wat er van de hondenbezitters wordt verwacht en vermeldt daarop ook concreet de boetes (€ 100,- bij het laten liggen van uitwerpselen en € 70,- voor het niet bij zich hebben van een deugdelijk opruim middel).
4. Vervang de huidige "vriendelijke" bordjes, want die maken volgens mij niet veel indruk.
We hebben een constructieve ontmoeting met elkaar gehad en ik vertrouw erop dat Stadstoezicht zich blijft inzetten voor dit meurend probleem in Gouda.

10 opmerkingen:

Gert Mallegrom zei

Hoi Theo,

Ik zou graag de perkjes aan de noordzijde van de Karnemelksloot ook als hotspot aangemerkt krijgen. Daar ligt het vol met drollen en ik heb er nog nooit een surveillant gezien.
Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Groet
Gert

Paul Vermaas zei

Dag Theo,
Prima voorstellen, vooral in burger surveilleren en harde lijn volgen.
In het Windrooskwartier neemt het de laatste tijd ook toe.
Ga door met deze activiteiten waar een luchtje aan zit.
Groet,
Paul Vermaas

Anoniem zei

Spreek mensen op een normale wijze aan, dat zal in de meeste gevallen helpen. Helaas, bij een aantal mensen zal het niet helpen want deze gooien ook troep op straat en in parken en rijden in 30 km zones (woonwijken) ook veel harder dan aangegeven. Het laatste vind ik persoonlijk nog veel erger want deze mensen zijn een gevaar voor kinderen en ouderen.Om in geval van hondenpoep gelijk al met het bonnenboekje te dreigen gaat mij te ver, overleg is nog steeds de beste wijze van communiceren.

Cees

Fred IJspeerd zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Fred IJspeerd zei

Theo,

Goed dat jij het onderwerp hondenpoep op straat warm houdt.

Het is niet een kwestie van alleen mentaliteit van de hondenuitlater, maar ook een zaak van openbare gezondheid. Jouw kinderen zullen maar in de hondenstront spelen. Daar kunnen ze echt letterlijk schijtziek van worden.

Anoniem zei

Beste Fred IJspeerd,

Als hondenbezitter geef ik je volkomen gelijk, maar helaas zo zit onze samenleving niet in elkaar, we willen het wel maar dan moeten we eerst iets thuis doen als het gaat om sociaal gedrag. Wij ruimen altijd (ons leven lang) alle poep van onze hondjes op. Een heel probleem om tussen alle andere drollen de juiste te vinden, maar we gaan door. Niet meer dan normaal. Als ik dan loop door het Atlantispark zie ik ook zaken welke de nodige aandacht vragen zoals het door de Driestar leerlingen opzettelijk vervuilen van de omgeving en het door andere laten liggen van kapot gesmeten flessen en andere rotzooi. Ook dat heeft de nodige aandacht nodig. Als hondenbezitter welke zijn rotzooi altijd!!!! opruimt moet ik er toch niet aan denken dat ik straks aangesproken wordt of ik misschien nog een reserve poepzakje bij mij heb of anders een boete. Het moet niet gekker worden. We betalen al genoeg honden belasting, hier in Gouda op onze camping in Zeeland. Ja te gek om los te lopen bij elkaar zo'n
€ 300, misschien laten mensen het daarom liggen want waarom in de ene plaats geen belasting en in de andere een belachelijke belasting?

Cees Kooij

Anoniem zei

Beste Theo,

Dat mensen leren van bekeuringen is als sinds de bekeuring is uitgevonden bekent, dat er niet gehandhaafd wordt ook, bewijslast is een lachertje vind ik laat forenzich istituut maar DNA onderzoek verrichtten kosten voor de verbaliseerde als bewezen is dat er van overtreding sprake is, kijken wat er dan in nederland gaat gebeuren, men heeft dan geen schijt meer aan de overheid.
Groet,
Klaas

Anoniem zei

Beste Klaas,

je schiet nou toch echt het doel voorbij. DNA onderzoek, hoe bestaat het. We zijn nog geen eens instaat om snelheid te controleren in woonwijken laat staan DNA onderzoek op hondendrollen te laten uitvoeren. Misschien DNA onderzoek op alle rotzooi welke de scholen in het Atlantispark achterlaten? Nee hoor gewoon opvoeden met respect voor medemens en omgeving, dat is het!! Geen loze woorden in de politiek maar thuis de boel op orde brengen.

Cees

Anoniem zei

Allemaal prachtig, maar wat wordt er met het geld gedaan wat ik jaarlijks
betaal voor mijn hond? Mijn hond heb ik keurig netjes geleerd afgaan op de plaats waar hondenuitplaats is gevestigd.
Ik constateer dan mijn Max daar steeds minder een drol wil draaien.
Hij kan niet praten maar ik begrijp wel aan het dier, dat hij daar niet graag meer komt.
De stront die daar ligt blijft er liggen en wordt NIET door de gemeente opgeruimd, terwijl er m.i. enorm veel geld betaald wordt als zijnde hondenbelasting.
Max denkt erover na een ander terrein uit te gaan zoeken, hij wil niet graag in de stront zitten.
Gemeente pakt dit eerst eens aan alvorens te gaan zeiken, sorry voor de bewoordingen maar het gaat over hondenstront en daar zeikt men over!

Bernadette de Heer zei

En niemand heeft het nog over de paardenvijgen... midden in winkelgebied nog wel!

Zou de gemeente zich daar ook eens over willen buigen of lopen ze er toch maar met een grote boog omheen?!

Is het een afschuifsysteem of hoe zit dat... doe er wat aan!