woensdag 9 oktober 2024

Gouda blijft een populaire bestemming!


De top-5 attracties in Gouda stevenen met elkaar af op 600.000 bezoekers per jaar. 
Voor Gouda gaat het in totaal om ongeveer 1 miljoen bezoekers!

Gouda blijft een populaire toeristische bestemming, ook in 2023, het jaar na het groots gevierde Gouda750. De energie die dat feestjaar bij ondernemers, maatschappelijke partners en de gemeente heeft losgemaakt, zorgt voor een aanhoudende groei in het toerisme. Dit blijkt uit de cijfers die deze maand aan de gemeenteraad zijn gepresenteerd. Het aantal bezoekers voor de top 5 attracties – Cinema Gouda, De Goudse Schouwburg, Museum Gouda, St.-Janskerk en de Gouda Cheese Experience – stevent af op 600.000. In totaal ontvangt Gouda ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar.

De cijfers over 2023 tonen niet alleen dat meer mensen Gouda bezoeken, maar ook dat ze meer uitgeven en vaker overnachten dan voorheen. Vooral de horeca plukt hier de vruchten van. Bezoekers besteden gemiddeld € 48,30 per persoon, waarvan € 21,50 in de horeca en € 15,40 in winkels. Ook het aantal hotelgasten is flink gestegen, met bijna 90.000 overnachtingen en een hotelbezettingsgraad van 70%.

St.-Janskerk

Lunchen en dineren favoriet

De meeste buitenlandse bezoekers komen uit Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, aldus gegevens van de VVV-balie. Toch blijft de belangrijkste doelgroep voor Gouda de inwoners en bezoekers uit de regio. Van de Nederlandse bezoekers komt 56% uit Zuid-Holland. Hun favoriete activiteiten zijn lunchen en dineren, funshoppen en het maken van stadswandelingen.

Maar liefst 87% van de bezoekers geeft Gouda een 8 of hoger wanneer hen wordt gevraagd of ze de stad zouden aanbevelen aan anderen.

Gouda onderscheidt zich overigens door meer dan alleen de historische binnenstad. Naast het iconische stadhuis op de Markt, de centrale ligging in het Groene Hart en de charmante compactheid van de stad, is het vooral het karakter van Gouda dat mensen aantrekt. De stad heeft een rijke waterrijke omgeving met doorvaarbare grachten en een museumhaven, maar ook een uniek aanbod van zelfkazende boeren in de omliggende veenweidegebieden.

Museum Gouda

De stad waar de wereld thuis is

Volgens wethouder Thierry van Vugt is Gouda ook een stad van diversiteit en verdraagzaamheid, geïnspireerd door grote denkers zoals Erasmus en Coornhert. “Gouda is de stad waar de wereld thuis is. Hier is iedereen gelijkwaardig en doet iedereen mee, ongeacht culturele achtergrond of afkomst. Deze gelijkwaardigheid is een belangrijk onderdeel van het karakter van onze stad en zie je ook terug in het toeristische profiel van Gouda. De stad biedt iets voor iedereen, ongeacht budget.”

Vier sterren voor Gouda

Onlangs hebben de reisexperts van Michelin Gouda vier sterren toegekend: één voor de stad zelf en aparte sterren voor het Stadhuis, de St.-Janskerk en Museum Gouda. Van Vugt noemt deze erkenning “de kroon op het werk van alle betrokkenen” en benadrukt dat de groei in toerisme een gezamenlijke inspanning is van ondernemers, culturele instellingen en de gemeente.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

" Vooral de horeca plukt hier de vruchten van ". En wat heeft de Gouwenaar hier aan ? Dat Gouda dreigt klein Amsterdam te worden ?

Wijnand zei

Ja Theo, wil je eens uitleggen wat voor de gewone Gouwenaar het voordeel is van al die toeristen?

Ad zei

Zoveel bezoekers in het museum. Geweldig toch
Laat staan als er ook nog richting borden komen dat bezoekers het museum nog makkelijker kunnen vinden. 😏