maandag 10 juni 2024

Meer groen door verzwakte St. Antheunisbrug


De gemeente Gouda neemt tijdelijke maatregelen om de St. Antheunisbrug in de binnenstad te versterken. Uit controles bleek dat de brug verzwakt is. Daarom zijn er bloembakken geplaatst die de route voor vrachtverkeer versmallen, zodat er maar één voertuig tegelijk over de brug kan

Het maximale gewicht van voertuigen wordt ook beperkt. Verkeersborden aan het begin van de straat en bij de brug waarschuwen chauffeurs hiervoor. Daarnaast wordt het brugdek versterkt door de huidige bestrating te vervangen door prefab betonplaten.

De St. Antheunisbrug ligt tussen de Kleiweg en Hoogstraat, op de kruising met Turfmarkt en Blauwstraat. De meer dan 100 jaar oude brug is destijds niet ontworpen voor het huidige zware verkeer. 

Vervanging brug

In de jaren 2029-2030 staat de vervanging van de riolering in de Kleiweg-Hoogstraat gepland. Dit biedt een goed moment om ook de brug te vervangen.

Deze projecten zullen ingrijpend zijn voor de winkelstraat en de binnenstad. Door nu alleen tijdelijke maatregelen te nemen en later de twee projecten te bundelen, wil de gemeente de impact op winkeliers, publiek en andere belanghebbenden zoveel mogelijk beperken.

De gemeente verwacht de tijdelijke maatregelen binnen twee maanden te hebben uitgevoerd. Zodra de betonplaten zijn geplaatst, kan al het verkeer weer over de brug. 

De versmalling met bloembakken blijft tot de hele brug wordt vervangen. De SBG is daar blij mee. Op de Kleiweg is nauwelijks groen en deze bakken geven een prachtige uitstraling aan dit gebied. Binnenkort komt er waarschijnlijk nog meer groen op de Kleiweg.

Intieme vaarroute

De brug zal tussentijds regelmatig gecontroleerd worden. Bij de vervanging in 2029-2030 is er ook de mogelijkheid om de ambities voor de ‘intieme vaarroute’ te realiseren, bijvoorbeeld door een iets hogere brug te bouwen. Dit betekent dat kleine waterwegen in de binnenstad toegankelijk worden voor kleine vaartuigen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Projecten bundelen: waar Gouda slecht in scoort is het time-management, iets is net prachtig hersteld of het moet alweer op de schop omdat kabel x of y “vergeten” te leggen.