woensdag 6 maart 2024

Waar kan ik mijn auto kwijt?


Onlangs was ik namens de SBG Gouda samen met Kevin de Jonge (fractievoorzitter VVD Gouda) en Johan Weeber (bewoner binnenstad) bij RTV Gouwestad o.l.v Annemarie Visser

In Gemeente Gouda betalen de automobilisten in de binnenstad (zonder afstemming vooraf met de inwoners en ondernemers ..) sinds 1 maart van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 0.00 uur voor parkeren ipv tot 21.00 uur. En op zondag van 12.00 tot 0.00 uur. De gemeente verwacht dat minder bezoekers dan vanaf 21.00 uur binnen de singels betaald gaan parkeren, zodat daar meer ruimte komt voor binnenstadbewoners. Die krijgen namelijk binnen de singels steeds minder ruimte, vanuit het streven naar meer groen en minder “blik”.


Deze maatregel geldt in 2024 alleen voor de sector 1a en 1b (sector geel en groen) en dus niet voor het gebied buiten de singels en dus ook niet voor De Vossenburchkade, Schouwburgplein en Klein Amerika!

In de uitzending bij RTV Gouwestad hebben we o.a. gesproken over de vrees bij de horeca dat door deze en nog komende maatregelen minder bezoekers naar de binnenstad komen, terwijl ze het nu al niet breed hebben met de gestegen kosten en terugbetalingsverplichtingen. 

Wensdenken

In hoeverre er daadwerkelijk minder mensen (met de auto) gaan komen moet overigens nog blijken, maar als er geen afname gaat komen, hebben de bewoners weer een probleem, want die hebben die extra ruimte hard nodig.

Wensdenken vanuit de gemeente lijkt hier bepalend te zijn en vanuit de door hen gewenste situatie kan het ten koste gaan van de binnenstad economie…

Beperkende maatregelen moeten gepaard gaan met een flankerend beleid, waarin niet wensdenken leidend is. Er moet voldoende plek zijn en blijven voor bezoekers én inwoners. 
Het gaat uiteindelijk om een aantrekkelijke en duurzame, maar ook economisch vitale binnenstad! 

Reactie richting de gemeente

Namens de SBG, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Gouda en Gouda Onderneemt hebben we naar de gemeente gereageerd.

Vanuit specifiek de horeca hebben we een aantal vragen voorgelegd aan de gemeente met het verzoek daarop te reageren.
  • Waarom zijn wij als bestuur, ondernemers en inwoners niet op de hoogte gesteld van de bovenstaande wijzigingen?
  • Veel ondernemers hebben een vergunning van maandag tot en met zaterdag. Omdat er geen tijd is geweest dit om te zetten kost dit de meeste ondernemers ook nog geld. We zijn immers niet op de hoogte gesteld van de wijzigingen. Worden deze maandag tot en met zaterdag vergunningen omgezet? Blijven de prijzen voor deze vergunningen gelijk? Zo niet, dan ontstaan er wederom lastenverzwaringen voor het MKB.
  • Veel gasten in de horeca komen speciaal op zondag naar de binnenstad om hier te dineren en maken gebruik van het gratis parkeren. Wat gaan we collectief doen om deze groep mensen nog naar de binnenstad te trekken?
  • De woede welke bij de horeca heerst wordt tevens vergroot door het maken van onderscheidt. Waarom mag er door de kerkgangers op de zondagochtend wel gratis geparkeerd worden? Waarom wordt er onderscheid gemaakt tussen kerkgang en winkelen of een horeca gelegenheid bezoeken?

De SBG en Gouda Onderneemt hebben vervolgens aanvullend als volgt gereageerd:


Ondanks het besluit dat nu is uitgevoerd uitvoering van eerder vastgesteld beleid is, kunnen wij ons de bezwaren over de wijze van communiceren goed voorstellen. Zeker gezien het feit dat de gemeente Gouda (via een andere afdeling) onlangs feestelijk een horeca-convenant met KHN heeft gesloten. We verzoeken de gemeente om contact op te nemen met de horeca over de door hen genoemde punten.

 

Bij het zoeken naar de definitieve beleidstekst kwamen wij het volgende tegen: 'Een ander middel om de parkeercapaciteit op terreinen en in garages beter te benutten is het uitbreiden van reguleringstijden van straat parkeren in de binnenstad. Parkeren wordt betaald tussen 09.00 en 24.00 uur van maandag tot en met zaterdag. Op zondag wordt parkeren gereguleerd van 12:00 tot 24:00 uur. Dit sluit aan bij de openingstijden van de meeste winkels. Hierdoor zal de parkeerdruk in de binnenstad in de avonduren en in het weekend dalen. 


Aanvullend kunnen als basismaatregel ook de reguleringstijden op de terreinen en in sector 2 en 3 worden uitgebreid met de avonden en de zondag. Hiermee wordt voorkomen dat de parkeerdruk toeneemt door uitwijkgedrag en wordt het regime uniformer. De garages vallen buiten deze maatregelen. Deze zijn al 24/7 betaald.'

 

De volgende mogelijkheid is dus uitbreiding van de parkeertijden voor sector 2 en 3. Gezien het doel. ‘parkeercapaciteit op terreinen en in garages beter benutten’ en de opmerking dat er keuzes in deze sectoren nog mogelijk zijn, gaan wij er vanuit dat de uitbreiding van parkeertijden alleen geldt voor straat parkeren en niet voor de terreinen: Klein Amerika (sector 4) en Schouwburgplein (sector 5). 

Wij hebben de gemeente Gouda dit expliciet te bevestigen. Ook willen we weten in hoeverre die keuzes nog beïnvloedbaar zijn.

De komende tijd blijven we goed vinger aan de pols houden bij dit dossier!

Geen opmerkingen: