woensdag 15 juni 2022

Fantastisch theaterspektakel "Gouda Op Sterk Water"


Dinsdagavond ben ik samen met mijn vrouw op GOUDasfalt naar de voorstelling "Gouda op Sterk Water" geweest. Deze voorstelling is gemaakt door John de Heij van de Theaterbakkerheij. Het was een fantastisch spektakelstuk dat geen moment verveelt. De bezoekers worden op een heel originele en aansprekende manier meegenomen in de strijd om het water in Gouda.

Erasmus en Coornhert achter de tribune

Veel bekende gezichten onder de bezoekers :-)
Het verhaal

Gouda op Sterk Water is een meeslepend verhaal. Ik vroeg me af of John dat verhaal zelf had gemaakt. Maar op Facebook las ik dat oud-stadsdichter Ruud Broekhuizen het script heeft geschreven. Vervolgens is het verhaal door John de Heij gaan leven. Citaat van Ruud: "Van fantasie naar werkelijkheid. Van droog papier naar een waterspektakel."

Gouda heeft te maken met verhitte burgerrellen. Inzet is het waterpeil in de stad. Talloze woningen stromen namelijk continu onder water waardoor de huizen verrotten en op instorten staan. De inwoners smeken het stadsbestuur het waterpeil te verlagen. Maar daar zijn andere bewoners juist fel op tegen. Hun woningen zijn gebouwd op houten palen en zullen juist verrotten als het waterpeil zakt. Dan storten hún woningen juist in.

In deze broeierig sfeer kan het stadbestuur maar geen beslissing nemen. Corrupte wethouders traineren, populistische raadsleden draaien met alle winden mee. Maar dan staat een groep bewoners op die het water niet als vijand zien, zij willen de strijd tegen het water heel anders aanpakken. De drie groepen komen steeds meer tegenover elkaar te staan, en de toekomst van de stad staat op het spel. Wat gaat het stadbestuur beslissen: gaat het waterpeil omlaag of niet? Wordt het voor Gouda erop…of eronder?



Groot Theaterspektakel


Gouda Op Sterk Water is een spannende muziektheatervoorstelling over de waterproblematiek in Gouda. De cast bestaat uit 19 spelers die allemaal sterk zijn in spel én zang. Aangevuld met figuranten staan er zo’n 100 spelers op het podium. Zij worden begeleid door een professionele live band.
Voor het eerst wordt er zo’n groot theaterstuk opgevoerd in de buitenlucht, op het GOUDasfalt terrein. Het decor bestaat deels uit natuurlijke elementen, zoals de dijk aan de IJssel en een enorm waterbassin. Andere decorstukken zijn speciaal voor dit project ontworpen en gebouwd door de bouwploeg van de Theaterbakkerheij.
Gouda is een stad van water. Met mooie grachtjes en rivieren. Maar helaas zorgt het water ook al jaren voor problemen. Vochtige vloeren, rioolwater dat omhoog komt, scheef zakkende en scheurende huizen. Het centrum zakt al sinds de vestiging van Gouda in de 13e eeuw, maar door de combinatie van verschillende funderingen, de zakkende grond én klimaatverandering wordt het steeds moeilijker de huizen droog te houden. De vraag is nu zelfs; kunnen we over 30 jaar nog wel in het centrum wonen? Met de muziektheatervoorstelling Gouda Op Sterk Water vragen we aandacht voor de waterproblematiek in de Goudse binnenstad.

Tickets

Er zijn nog tickets te koop! Dus als je nog geen ticket hebt gekocht kan ik je echt aanbevelen deze alsnog te kopen Wanneer te zien: op 14, 15, 16, 17, 18, 29, 30 juni & 1, 2 juli op Goudasfalt. Ga voor kaarten naar www.goudaopsterkwater.nl


De zon gaat onder... Links de Gouwekerk



Erasmus kwam ook even kijken..





2 opmerkingen:

Rolph zei

Het was inderdaad een prachtige avond uit, in onze eigen stad met een verhaal over die stad.
complimenten aan iedereen die hierbij betrokken is!

Anoniem zei

Geachte heer Krins,

Schitterende foto's, wat een mooi evenement!
Die boot op foto 6 kan zo voor de canal pride gebruikt worden door de Regenboogalliantie.