vrijdag 16 april 2021

Terrassen in Gouda gaan nog niet open en hoge vaccinatiebereidheid


Hierbij weer een update vanuit het college met informatie over de laatste stand van zaken (op 14 april 2021) rondom corona in Gouda

Huidige maatregelen blijven gelden tot openingsplan

Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.

Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.

Openingsplan: eerste stap

In de eerste stap in het openingsplan gaan de terrassen en winkels open onder voorwaarden; vervalt de avondklok; en mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1. Dit kan op z’n vroegst 28 april en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op 20 april wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden.

Openingsplan: vervolgstappen

Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet. Ook dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen. Dan kan er bijvoorbeeld weer meer als het gaat om sporten. 

Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd.

Corona in cijfers in de regio

In de week van 5  tot 11 april zijn 23.614 inwoners uit de regio getest in de GGD- teststraten. Afgelopen week testte 9,9% positief op corona in de GGD-teststraten. Dat is een stijging van 1,4% in vergelijking met vorige week. In de GGD-, commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 2545 personen uit de regio positief op corona. 

Afgelopen week zijn er 5 personen uit de regio overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Vaccinatie

Tot nu toe zijn 73.523 inwoners uit de regio één keer gevaccineerd (9,0% van alle inwoners). Daarnaast hebben 34.238 personen ook hun tweede prik gekregen (4,2%). Zij zijn nu helemaal ingeënt.

Het AstraZeneca-vaccin wordt niet meer gegeven aan personen die geboren zijn in of na 1961. Dat heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaald. De GGD is daarom gestopt met het vaccineren van zorgmedewerkers geboren in of na 1961. De GGD gaat wel door met het vaccineren van zorgpersoneel werkzaam in de langdurige zorg die geboren zijn in of voor 1960.

De huisartsen vaccineren iedereen met het AstraZeneca-vaccin die geboren is in of tussen 1956 - 1960, en gevaccineerd wil worden. 

Van de huisartsen in de regio Hollands Midden, maakt 70% gebruik van de GGD-vaccinatielocaties. De GGD vaccineert overdag op deze locaties en de huisartsen vaccineren in de avonduren. Afgelopen week zijn de eerste huisartsen begonnen met vaccinatie. Het gezamenlijk gebruiken van de vaccinatielocaties blijkt goed te werken.

Uitkomsten gedragsonderzoek

Uit het gedragsonderzoek blijkt dat de vaccinatiebereidheid opnieuw is gestegen. Op dit moment zegt 88% van de ondervraagden een vaccin te willen. Onder de deelnemers van 70 jaar en ouder ligt dit percentage nog hoger. Daarvan zegt ruim 95% een vaccin te willen. Zij zijn ook het minst bang voor bijwerkingen of lange termijneffecten na vaccinatie. Bij deelnemers tussen de 55-69 jaar is de vaccinatiebereidheid 90%. Van de 40-54-jarigen zegt 85% een vaccin te willen. In de leeftijdscategorie 25-39 jaar geeft 80% aan positief tegenover vaccineren te staan.


De meest gegeven reden voor het wel laten vaccineren is het “meehelpen aan een uitweg uit deze crisis”. Gevolgd door de reden: “als ik een vaccin krijg, bescherm ik mijzelf en anderen”. De mensen die zeggen geen vaccin te willen geven als reden dat zij bang zijn voor de bijwerkingen en/of voor eventuele effecten op lange termijn.

De GGD onderzocht ook de zorgen over bijwerkingen per vaccin. Bij het AstraZeneca-vaccin zegt 33% van alle ondervraagden bang te zijn voor bijwerkingen. Voor het Moderna-vaccin is dat 18%. Bij het Pfizer-vaccin is 16% van de ondervraagden bang voor bijwerkingen. De angst voor bijwerkingen is het grootst onder personen tot 54 jaar. Mensen die ouder zijn dan 54 jaar zijn minder bang voor bijwerkingen. (recente ontwikkelingen zijn nog niet meegenomen in het onderzoek).

Meer informatie over de veiligheid van het coronavaccin is te vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/veiligheid-coronavaccin.

Bron: GGD

Deze cijfers worden dagelijks bijgewerkt op:

https://eengezonderhollandsmidden.nl/dashboard/dashboardthemas/corona

Groene Hart Ziekenhuis
Laatste update: maandag 12 april
Aantal coronapatiënten niet op IC     20
Aantal corona patiënten op IC             4


Het GHZ publiceert dagelijks actuele cijfers op de website https://www.ghz.nl/over-ghz/bestuur-en- organisatie/informatie-coronavirus/#cijfers

Handhaving

Door het slechte weer de afgelopen week, was het rustig buiten. Stadstoezicht heeft weinig hoeven optreden. Er is 1 x een formele waarschuwing uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje. Verder zijn wel enkele inwoners aangesproken waar direct door hen op werd gereageerd en daardoor geen verdere stappen nodig waren.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Vanmorgen in grote dankbaarheid het vaccin mogen halen. Mijn wens is dat er nog velen zullen volgen Vaccineren is het allerbelangrijkste middel om uit de pandemie te komen!
Daarom hoop ik ook dat de negatieve benadering over het vaccineren stopt en we onze burgerplicht doen Zie het ook als een stukje naastenliefde omdat wij anderen kunnen besmetten Dus je doet het niet alleen voor jezelf!

Anoniem zei

Vanmorgen in grote dankbaarheid het vaccin mogen halen. Mijn wens is dat er nog velen zullen volgen Vaccineren is het allerbelangrijkste middel om uit de pandemie te komen!
Daarom hoop ik ook dat de negatieve benadering over het vaccineren stopt en we onze burgerplicht doen Zie het ook als een stukje naastenliefde omdat wij anderen kunnen besmetten Dus je doet het niet alleen voor jezelf!

Gerard zei

Allemaal goed en wel, maar gisteren stampvol op de markt. 1 1/2 meter? nooit van gehoord. Dan is de kans op besmetting heel erg hoog. De enige ondernemer die zich aan de voorschriften houdt is de horeca ondernemer met terras. Daar staat alles netjes op anderhalve meter en het is beheersbaar. Gooi die terrassen open!

Anoniem zei

Echt Gouds nieuws: https://www.hardnieuws.nl/zuid-holland/gouda/grasmaaier-valt-van-dijk-af-schielands-hoge-zeedijk-gouda-19182.html

Anoniem zei

Aan schrijver 19 april 20.21 om 16.59 uur.

Is uw nieuws relevant i.v.m. de titel van het blog? Verklaar u nader!

Gerard zei

ze hebben geluisterd. De terrassen gaan open!!

Anoniem zei

@Gerard

Denk jij dat het verantwoord is? En zo ja, waarom denk je dat?

Anoniem zei

Open Mind.

Vlakbij de Agnieten kapel zie ik nu 7 borden staan van "open mind". De zaken waar de borden aandacht om vragen, begrijp ik, en dat mensen zeer moeilijke dingen meemaken en daarom aandacht verdienen en hulp nodig hebben, begrijp ik ook. Dat staat buiten elke discussie, uiteraard. Groot respect dus.
Echter is 7 van die grote borden niet wat "overdone"? Nogmaals, ik benadruk, de intenties zijn goed, geen twijfel, maar is dit toch niet TE?