donderdag 4 juni 2020

Cheese Experience belangrijke publiekstrekker in Gouda




Na een periode van keihard werken door de initiatiefnemers is Gouda Cheese Experience op 1 juni jl. officieel open gegaan. Een langgekoesterde wens is daarmee in vervulling gegaan en we mogen als stad heel dankbaar zijn dat een aantal mensen dit heeft mogelijk gemaakt. Veel dank aan Femke van Munster,  Mia Schaap en Ronald Boom *





Gouda en Kaas


Wie de naam “Gouda” hoort, denkt direct aan Kaas. Gouda kaas is een van de bekendste en de meest gegeten kaassoorten ter wereld. Gouda Kaas dankt zijn naam aan het feit dat deze Hollandse kaas al eeuwenlang in de stad Gouda wordt verhandeld. De beroemde Gouda Kaas wordt nog altijd op ambachtelijke wijze in de polders rondom de stad gemaakt. Daar staan de koeien in de wei, die dagelijks melk geven, waarvan deze beroemde kaas wordt gemaakt. Vanuit de polder brengen de boeren de kazen naar het centrum aan de voet van het authentieke stadhuis, waar ze op de kaasmarkt verhandeld worden.
Mooi moment op de eerste dag met Mia Schaap
(foto: Oscar Limahelu)
Beleef de Cheese Experience

In de Cheese Experience maak je op een interactieve en leerzame manier kennis met alle facetten rond het thema kaas.
Samen met mijn vrouw Marjan zijn we op 1 juni in de Cheese Experience geweest en we hebben genoten van wat we allemaal gezien, geroken, geproefd en geleerd hebben.
Gedurende zo'n 1,5 uur hebben we ons uitstekend vermaakt en ik kan iedereen een bezoek aanbevelen. Het is een fantastisch uitje voor jong en oud!
Tickets bestellen kan heel eenvoudig via: https://tickets.goudacheese-experience.com/nl/tickets


AD Groene Hart

Hoe het ooit begon op 13 maart 2014

Op deze datum schreef ik de volgende blog die ook aandacht kreeg in AD Groene Hart:

Cheese Experience Center in Gouda

"Deze week was er een debat bij Gouda Wereldwijd en daar heb ik namens de ChristenUnie het idee gelanceerd om een Cheese Experience Center te gaan realiseren om Gouda zo stevig op de (inter)nationale kaart te zetten. Ook wordt hiermee het streven naar 1 miljoen unieke bezoekers per jaar een stevige impuls gegeven.


Gouda is door onze kaas internationaal een wereldberoemd merk en na Amsterdam is Gouda de meest bekende stad in het buitenland.
In bijna ieder land is "Gouda Cheese" bekend en als je vertelt dat je uit Gouda komt wordt al snel de koppeling gelegd met kaas.
Veel buitenlanders komen naar Gouda juist vanwege onze kaas en dan is het goed om naast onze wekelijkse kaasmarkt in voorjaar en zomer veel meer een totaal beleving rond kaas te realiseren. In zo’n Experience Center kunnen de bezoekers kennis maken met de geur en smaak van kaas, kaas maken, allerlei achtergronden over kaas zien, etc. etc. Uiteraard moet daarbij ook  ruimte zijn om meer over Gouda te promoten, zoals de Waag, Stadhuis en St.-Janskerk."
De Producent

In 2015 ontstond het idee in het 100 jaar oude pakhuis De Producent aan de Wachtelstraat  een woongebouw met 50 appartementen te gaan realiseren én een Kaas Experience.

In het AD merkte de ontwikkelaar van White House Development, Maurits Kortleven, toen het volgende op over die Kaas Experience: "Bij de entree krijgen we een informatiecentrum waar bezoekers kunnen leren over het procédé van het kaasmaken. Ook is er een expositie ruimte voor wisselende en permanente tentoonstellingen en er is ruimschoots aandacht voor het rijpingsproces van kazen, dat zich bijna een eeuw lang in het kaaspakhuis afspeelde. Daarnaast komt er een kleine kaaswinkel waar bezoekers een stukje kaas kunnen kopen en waar proeverijen worde gehouden." 

Dit plan ging niet door en een aantal jaren later werd door een aantal andere initiatiefnemers gekozen voor het oude kazernegebouw aan de Agnietenstraat, waar voorheen de Arcadebioscoop was. 


Femke van Munster: 19 jaar ondernemer in Gouda en maatschappelijk betrokken bij sociale  projecten, vrijwilligerswerk, organiseren van gala’s en evenementen. 

Mia Schaap26 jaar ondernemer in Gouda en maatschappelijk betrokken bij platforms, winkeliersverenigingen, stichtingen, stadsevenementen, promoties, enz. 

Ronald BoomRegisteraccountant bij verschillende ministeries en bedrijven en heeft al 43 jaar een administratie- en accountantskantoor.

Geen opmerkingen: