zaterdag 18 januari 2020

Wanneer krijg ik nou eindelijk eens glasvezel?


Al lange tijd rommelt het in Gouda rond de aanleg van glasvezel en het is nog steeds niet voor iedereen duidelijk wat ze nu kunnen verwachten. Intussen is  Deltafiber ("Ga voor glasvezel") in ieder geval op diverse locaties in Gouda aan de slag gegaan met de aanleg van glasvezel en gaat Rekam in samenwerking met KPN en GlasDraad in 2020 ook glasvezel aanleggen.

Overlast

Samen met D66 en CDA hebben we diverse pogingen gedaan om vanuit de gemeente deze partijen te "dwingen" om die aanleg gezamenlijk te laten doen, maar dat is niet gelukt. Beide partijen gaan hun eigen weg en de straten zullen op veel plekken in Gouda dus 2x open gaan.  

Overigens geeft Rekam in een brief aan dat ze blijven kijken naar manieren om de aanleg van het netwerk zoveel mogelijk te combineren met de werkzaamheden van "Ga voor glasvezel". Een positief signaal! Het is te hopen dat die bereidheid van beide kanten er zal zijn als Rekam vanaf maart 2020 aan de slag gaat, al zal het voor sommige wijken dan al te laat zijn.

Graafwerkzaamheden

De communicatie vanuit Deltafiber, die o.a. het bedrijf APK inschakelt voor de aanleg, is summier, waardoor de bewoners nogal eens worden "verrast" als opeens er graafwerkzaamheden worden verricht of de straat wordt opengebroken voor de aanleg van glasvezel. Daarbij wordt de straat niet altijd netjes hersteld, wat terecht weer ongenoegen geeft bij bewoners. 


Ook is het een wat vreemd gezicht als de glasvezel (gratis) tot aan de gevel wordt aangelegd. Ik hoop niet dat dit een veel gezien beeld in Gouda wordt...

Een bewoner mailde mij: "Wij zijn een beetje overvallen door het bedrijf APK die de glasvezel gaan aanleggen. Van hen hebben we wel een brief ontvangen maar daarin stond niet dat ze officieel toestemming hebben van de gemeente Gouda. We hadden graag van te voren even persoonlijk  bericht van de gemeente gehad dat dit bedrijf toestemming heeft.  Wel is er iets op de website te lezen. Maar het is een beetje het paard achter de wagen spannen. Zeker na de ontstane glasvezeloorlog en de vele bedrijven waar je steeds door benaderd werd." 


Wat zijn de nu concrete plannen? 

Deltafiber en de gemeente Gouda hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het aanleggen van glasvezel in de wijken Goverwelle, Plaswijck en Bloemendaal. Die vergunning is in augustus 2019 afgegeven. Onlangs is ook aan KPN vergunning verleend om glasvezel aan te leggen in de wijk Korte Akkeren. 

In de wijken Westergouwe en Middenwillens ligt al een glasvezelnetwerk. 

Bewoners in Goverwelle, Plaswijck en Bloemendaal ontvangen een brief van de aannemers van Deltafiber over de werkzaamheden. Dit zijn: Volker Wessel telecom voor de wijken Plaswijck en Bloemendaal en APK Telecom voor de wijk Goverwelle. De werkzaamheden worden in opdracht van Deltafiber Nederland BV uitgevoerd onder projectnaam Ga voor Glasvezel. 
Bewoners in Korte Akkeren en Binnenstad ontvangen een brief van de aannemer van KPN over de werkzaamheden. De aannemers is: Volker Wessel telecom. De werkzaamheden worden in opdracht van KPN NetwerkNL uitgevoerd onder projectnaam telfort.nl/bijnaglasvezel. 
De meest recente planning van Deltafiber voor Bloemendaal en Plaswijck / "Ga voor glasvezel"
De meest recente planning van Deltafiber voor Goverwelle / "Ga voor glasvezel"


Rekam gaat aan de slag in de wijken Bloemendaal, Plaswijck (maart 2020) en Goverwelle (augustus 2020).



Duidelijk is dat de aanleg minder snel gaat dan aanvankelijk gedacht en ik ben heel benieuwd wanneer de beide aanbieders bij ons in Goverwelle in de straat nu echt aan de slag gaan. Ik blijf het proces kritisch volgen.



12 opmerkingen:

Anoniem zei

Herkenbaar, hier stond ook opeens een man in de tuin een gat te graven! Zelfs aanbellen hoort niet bij hun werkwijze is ons verteld.

Anoniem zei

Dank je wel voor de duidelijke blog.
Bij ons in de buurt stonden ze vorige week op de stoep om het naar binnen door te trekken. De meesten bij ons op het pleintje hebben geweigerd omdat de communicatie zo onduidelijk is: wat kost het? Zit ik er dan meteen aan vast? En als ik het niet doe mis ik dan de boot? Komen ze van KPN nog een keer langs? Die vragen worden niet geadresseerd is de schriftelijke communicatie van volker Wessel en ze zijn lastig te bereiken.

J.Vermeij zei

Het kabelnet dat in Gouda ligt, is eigendom van de Rekam, via dit net kan er glasvezel geschoten worden, helaas heeft Deltafiber voor een solo actie gekozen. De Gemeente had voor de vergunning te verlenen kunnen eisen dat zij in overleg zouden gaan met Rekam, dit is niet gebeurd.
Deltafiber heeft ook in mijn straat glasvezel aangelegd, helaas de kwaliteit van communiceren en straatwerk is ver beneden peil, een gesprek met de werknemers is heel moeilijk, de meeste spreken zelfs geen Nederlands.
Rekam trekt zijn eigen plan met haar eigen netwerk, logisch denk ik dan

Anoniem zei

Hoe herkenbaar. Ook bij ons stond ineens iemand in onze tuin te graven. Klagen bij APK resulteerde in de opmerking dat ze toestemming van ons hebben gekregen. Ik heb aangegeven dat even aanbellen met de meededeling dat ze in je eigen tuin (mijn eigendom) gaan graven, had wel passend geweest. Jammer dat APK Telecom nog slechter communiceert dan een gemiddeld overheidsorgaan. En dat bij een commerciële partij.

Anoniem zei

En dat is het nog steeds onduidelijk wanneer men in Kort Haarlem aan de slag gaat ...
Ongeveer 300-400 meter van de KPN centrale op de Boelekade??

Anoniem zei

Na de zomervakantie.

Anoniem zei

Via het kabelnet glasvezel “schieten”. Bijzondere verwoording. Klopt absoluut niet en berust op onwaarheden die Rekam de wereld in helpt. Gebeurt ook in Ziggo gebieden.

Anoniem zei

De enige die u te kort doet is uzelf. Bewijst ook dat 95% van Plaswijck reeds is aangesloten, terwijl “bijna iedereen” eerst weigerde.

Geen idee wat bewoners soms verwachten. Brieven worden niet gelezen, monteurs worden niet gehoord en dan wel klagen. Typisch.

Ijsselr.._Rijck? zei

Het blijft een raadsel hoe de gemeente Gouda voor deze samenwerkingsovereenkomst heeft kunnen kiezen. En niet op voorhand heeft bedongen dat ook Rekam en providers zoals b.v. XS4all ook op dit glasvezelnet worden toegelaten. Wederom een voorbeeld dat er in Gouda op het gebied van goed en sterk bestuur nog een wereld te winnen valt. En waarom heeft de gemeenteraad niet voor hardere middelen gekozen om B&W terug te fluiten? Verzoek dus aan Theo om te vertellen of er een motie is ingediend en zo ja, wat de stemverhoudingen waren.

Ben zei

Communiceren met degene die de kabels legt is onmogelijk. Ze weten van niks en voeren alleen uit. Zijn vaak de Nederlandse taal niet machtig.
Verder is het onbegrijpelijk dat sommige providers (Tele 2 en T-Mobile) niet op het net aangesloten kunnen worden.
In het slechtste geval moet dus de straat voor de derde (!) keer opengebroken worden.
Dat de Gemeente dit toestaat is voor mij onbegrijpelijk

Anoniem zei

Alles staat of valt met regievoering door bekwame en betrouwbare en zoveel als mogelijk onafhankelijke bestuurders. Iets waaraan het in Nederland steeds meer ontbreekt. De vriendjes-cratie viert hoogtij. Drs. J

Business Loan zei

Get the financing you need to help your business grow,Home finance, Business finance,Personal finance, Company finance, Student finance,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
==============================================================================================================================
Ontvang de financiering die u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien, Home finance, Business finance, Personal finance, Company finance, Student finance, Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com