Betrokken

Betrokken

vrijdag 30 november 2018

Meer aandacht voor veiligheid in Gouda


Veiligheidsprijs in Gouda

“Inwoners van Gouda kunnen zich aanmelden voor de Veiligheidsprijs. De winnaar moet het gewonnen bedrag besteden aan de (verdere) ontwikkeling van zijn idee.”

Bovenstaande tekst zou zo maar begin 2019 in de Goudse kranten kunnen staan. Onlangs heeft namelijk een meerderheid in de gemeenteraad van Gouda de motie van SGP en ChristenUnie (mede ondersteund door GroenLinks) voor het instellen van een Veiligheidsprijs in Gouda gesteund. Een paar jaar geleden haalde deze motie geen meerderheid, maar dit jaar lukte dat wel (19 voor en 15 tegen).

Waarom een jaarlijkse Veiligheidsprijs?

Al vele jaren zetten gemeente Gouda, politie, wijkteams, bewonersgroepen e.a. zich in voor de veiligheid van onze mooie stad. Er zijn in de loop van de jaren de nodige resultaten geboekt, maar het veiligheidsgevoel is niet sterk verbeterd. Nu is het zo dat die beleving verbetert als inwoners zelf een bijdrage aan die veiligheid leveren en deze prijs wil die inzet stimuleren.
Naar de overtuiging van de indieners heeft de gemeente Gouda een rol bij het stimuleren en waarderen van inwoners die zich inzetten voor het vergroten van veiligheid in de stad, in het bijzonder in hun eigen buurt.
Er gebeurt zoals opgemerkt al het nodige op het gebied van veiligheid en dat mag best meer voor het voetlicht worden gebracht.

Doel van de Veiligheidsprijs
Doel is om jaarlijks aan een bewonersinitiatief (individueel of als groep) dat actief heeft bijgedragen aan het vergroten van de veiligheid in de stad, de Goudse Veiligheidsprijs uit te reiken, voor het eerst in 2019.
Hoe nu verder?
De komende tijd zal een groep (“jury”) worden gevormd die criteria gaat opstellen om een inzending te kunnen beoordelen en dat vanaf 2019 ook daadwerkelijk gaan doen. Daarnaast zal deze groep of een andere groep (dat moet nog worden bepaald) het proces rond de jaarlijkse inzending ter hand nemen.
Het zou mooi zijn als dit initiatief een extra impuls zal gaan geven aan de betrokkenheid van inwoners bij het onderwerp veiligheid en het bijdraagt aan het bevorderen van de veiligheid in onze stad!

7 opmerkingen:

Henk van Blitterswijk zei

Theo,

Wat bewoners kunnen doen is in de marge. Ik ben een van de beheerders van de whatsapp groep in onze buurt. Wat we bereikt hebben is dat er een paar lantaarnpalen zijn bijgekomen. Misschien dat het ooit een dief zal tegenhouden.

Maatregelen die hout snijden lijkt me een betere beveiliging van de huurhuizen. Die hebben uiterst zwakke sloten. En een steviger kunnen optreden van de politie.

Een veiligheidsprijs lijkt mij ook weer iets voor de marge. Leuk. Het zou mooier zijn als onze maatschappij incl. de politiek het stelen daadkrachtig gaat aanpakken.

Jan Hafkamp zei

Eens met Henk van Blitterswijk. Inderdaad een daadkrachtige (preventieve en curatieve) aanpak van de overheid is gewenst! Verder aandacht voor goede sloten en veiligheid van alle Goudse woningen.

Anoniem zei

Al weer?

P.S. Gaan we hier het boerkaverbod handhaven?

Anoniem zei

De betrokkenheid van de bewoners is groot genoeg, en hun bijdrage ook, als je het mij vraagt. De politiek is aan zet: geen "gezellige" discussies en prijsjes, maar DAADKRACHTIG beleid en uitvoering. Dank u.

Theo Krins zei

Voor de duidelijkheid: uiteraard moeten gemeente en politie zorgen voor een krachtdadig beleid. Ze kunnen het echter niet alleen. Door samenwerking met inwoners kan je extra meters maken. In Gouda Noord is er met Buurt Bestuurt bijvoorbeeld een project geweest voor het aanbrengen van extra verlichting op donkere plekken. In Goverwelle is er een project in een straat geweest om extra beveiliging in woonhuizen aan te brengen etc.

iv zei

Ik vind het een goed initiatief! Ik denk dat er best veel mensen met een idee rondlopen die nu denken 'laat maar, er wordt toch niets mee gedaan'. Dit zijn de mensen die nu over de streep getrokken worden.
Daarnaast zijn er nu ook nog genoeg plekken met poort-achtige doorgangen zijn die voor de veiligheid afgesloten zouden kunnen worden met fraaie hekken. Dit zie je ook veel in zuid Europese steden, transparantie maar ook veiligheid.

Anoniem zei

https://www.ad.nl/gouda/kritiek-op-aanvullend-bouwbudget-voor-nieuwbouw-driestar-college~aece3a63

Ja, meneer Van Vugt (D66), ook als u in het bestuur zit, gelden de democratische spelregels (niet alleen in de oppositie). Het lijkt een beetje op het landelijke gedrag van uw partij: afschaffen referendum, bijvoorbeeld.