Betrokken

Betrokken

maandag 26 december 2016

Generaal Ted Meines overleden


Foto: Marianka Peters - 2015

Vader der veteranen' Ted Meines (95) overleden


"Gelukkig is het land dat zijn veteranen eert en waardeert" 

Ted Meines werd geboren op 25 september 1921. Hij richtte het Veteranen Legioen Nederland op en stond aan de basis van de Stichting Veteranen Platform, de koepelorganisatie van 55 verenigingen. Een jaar later werd hij de eerste voorzitter van het platform dat een groot deel van de veteranen in Nederland vertegenwoordigt.
Behalve verzetsstrijder en Indiëganger, was hij ook ereburger van de staat Israël.
In september 2014 werd Meines bevorderd tot luitenant-generaal voor zijn grote verdiensten voor de krijgsmacht in het algemeen en de veteranen in Nederland in het bijzonder.

Veteranenbeleid

Als voorzitter wist hij toenmalig minister Relus ter Beek (Defensie) ervan te overtuigen dat er een actief veteranenbeleid moest komen. Dit leverde hem de bijnaam 'Vader der veteranen' op.
Meines was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Officier in de orde van Oranje-Nassau met de zwaarden, ontving het Ereteken voor Orde en Vrede, het Mobilisatie Oorlogskruis en was drager van het Ereteken voor Verdienste in goud.


Gouda

In Gouda was vooral door Marianka Peters en haar man, die actief zijn bij de veteranen, generaal Meines geen onbekende. 

December 2015 mocht ik persoonlijk kennis met hem maken toen hij spreker was op een speciale Veteranenavond in Gouda, georganiseerd door het Conservatief Café. Hij hield een indrukwekkende speech, waaruit zijn grote vriendschap voor prins Bernard naar voren kwam als ook zijn liefde voor de joden. 
Hij zei over het redden van Joodse kinderen: "Tijdens de oorlog had ik de eer Joodse kinderen te mogen redden. Ik ben daardoor een deel van Israël." 

Hij benoemde drie essentiële pijlers, die hem motiveerden om zich in te zetten voor de veteranen:
- zelfrespect
- vertrouwen in de medemens
- Godsvertrouwen

Ik heb veel respect en waardering voor wat hij heeft voor ons land en anderen heeft mogen betekenen. Door zijn overlijden verliezen we een groot militair.Met dank aan Nu.nl

9 opmerkingen:

Marianka Peters zei

Mooi verwoord, Theo. Inderdaad een groot gemis. Richard is de hele kerst al druk bezig om veteranen te 'verzamelen' voor afscheid- en herdenkingsceremonie. Ben blij te hebben kunnen meewerken aan zijn hartewens om bloemen te leggen in de Nieuwe Kerk in Delft op de geboortedag van Prins Bernhard.

Anoniem zei

Geachte mijnheer Krins.

Goed dat u deze heer generaal Ted Meines eert. Het is zeer belangrijk dat er ook in dit land goed voor de veteranen wordt gezorgd. Dat hoort bij beschaving!

Anoniem zei

Theo,
een waardige reactie op een waardig mens
Hans

Anna zei

Zijn nagedachtenis zij tot zegen.

Ed zei

Tjonge! Ereburger van de staat Israël is bij mij een hogere eer dan de Nobelprijs. Verder geinig dat we dezelfde verjaardagsdatum hebben. Lekker belangrijk... het gaat erom dat je een waardevol leven leidt en een mooie nagedachtenis achterlaat.
Edward Uittenbroek

Ed zei

Bijzondere staat van dienst dus. Mooi Theo, dat je hier aandacht aan besteedt in je blog.

Ed zei

En je scoort je eerste reactie van een bewoner van Israël, als ik me niet vergis...

Anoniem zei

Wikipedia:

Jeugd
Meines werd in Friesland geboren in een orthodox-gereformeerd gezin. Hij behoorde tot de lichting die in juni 1940 opgeroepen zou worden voor militaire dienst. Bij de Duitse overval de maand daarvoor probeerde hij nog of hij vervroegd dienst kon nemen of anders het land uit kon komen. Meines begon deel te nemen aan het redden en helpen onderduiken van Joodse kinderen binnen de zg. NV-groep,[2][3] het transporteren van Joodse kinderen, het regelen van valse papieren voor hen en het verspreiden van verboden informatie, illegale bladen zoals Trouw en zelfgemaakte blaadjes in Friesland. Meines: "Daar deden we thuis allemaal aan mee."

Anoniem zei

@31/12 22.05

Uit dit stukje dat u publiceert maak ik op dat de heer Meines heeft gestreden voor ons land en voor onze waarden. Dat is zeer respectabel.

Het zal er in het huidige tijdsgewricht om gaan op de juiste manier voor onze waarden te strijden, en dat in juiste verhouding tot vernieuwing...

Overigens heeft mijn eigen vader in mei 1940 de dienstplicht vervuld en ook gestreden. Daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor en het vervult me met trots.

T. de Krijger