Betrokken

Betrokken

zaterdag 17 september 2016

Onderhandelaars Gouda vormen zakencoalitie


"Onder leiding van formateur Van Schelven is vandaag besloten om een zakencoalitie te vormen. Die moet gedurende de periode tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen het stadsbestuur behartigen. In het te vormen college van burgemeester en wethouders zullen wethouders van zes partijen plaats nemen: D66, PvdA, Gouda Positief, ChristenUnie, CDA en GroenLinks. De SGP zal deze coalitie mede vorm geven.

Van Schelven: 'Deze week is hard gewerkt aan herstel van vertrouwen tussen de partijen na alles wat er afgelopen periode is gebeurd. Er is een breed gedragen gevoel dat er verantwoordelijkheid moet worden genomen voor het stadsbestuur. Dat ligt al de nodige tijd stil, en niemand heeft behoefte om in een impasse te komen. In lijn met het advies van verkenner Andersson wordt nu een brede coalitie neergezet, met een goede balans tussen vernieuwing en continuïteit.'

De coalitie kan rekenen op 26 zetels in de Goudse gemeenteraad en heeft daarmee een zeer ruime meerderheid. De partijen hebben besloten om te werken met een beknopt actieprogramma als leidraad voor de samenwerking. Daarin zijn de belangrijkste onderwerpen voor de resterende bestuursperiode verwoord. Om de continuïteit van het stadsbestuur te borgen nemen de wethouders van de voormalige coalitiepartijen weer verantwoordelijkheid. In lijn met het advies van verkenner Andersson zullen ChristenUnie en CDA externe wethouderskandidaten leveren. De partijen zijn van plan om de klus deze maand af te ronden, zodat Gouda op korte termijn weer een volwaardig stadsbestuur heeft."


Roland van Schelven, formateur

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Teleurstellend dit.
Onder het mom van "er moet bestuurd worden" blijven dus alle oude wethouders zitten. Zelfs GroenLinks, waarbij het advies van Andersson toch was om daar afscheid van te nemen, komt weer terug (met de door diverse raadsfracties niet sterk genoemde wethouder).

Heeft daarvoor het stadsbestuur maanden stilgelegen en is daarvoor een motie van wantrouwen ingediend? Zodat de oude kliek gewoon, met wat aanvullingen, door kan besturen?

Anoniem zei

We hebben gezellig thee gedronken van de zomer. RESPECT MAN!

J van de Water zei

CU,

De klok tikte maar door.
Kennelijk is de wens om de stad weer te gaan besturen en even zwart wit geredeneerd -het pluche vanwege de macht 2- en politiek denken en handelen van politiek gekleurde raadsleden en de politieke bestuurder van D66, oud raadslid/wethouder en oud inwoner
van de Stad redenen om met dit resultaat te komen. Niet alleen teleurstellend voor de democratie anno 2016 maar ook bijna contraproductief tov de maatschappelijke, niet te verwarren met de politieke werkelijkheid die aanleiding was tot de fatale stemming tegen de zittende macht.
Terwijl raadsleden en burgerinitiatieven overal nieuwe vormen zoeken om de dualiteit en openener bestuurlijke verhoudingen te zoeken, gaat in Gouda, kaasstad aan den Ijssel de kruik met bestuurlijk onvermogen weer te water.. tot deze... opnieuw gevonden wordt. Barst er in en vol drab en gespuis er in.

Jammer, immers het conflict van de raad met de zittende macht in het duale stelsel is gesmoord omwille van de zogenaamde bestuurbaarheid. Nu kan het zo zijn dat de burgemeester het daadwerkelijk druk kreeg, zaken m .b.t het dagelijks bestuur niet die aandacht kregen die zij bij volle politieke wind verdienen.
Niet is gebleken, maar dat kan nog komen door de partijen D66, PvdA, Gouda Positief en Groen links, dat het "'conflict"" ernstige gevolgen heeft gehad voor de bestuurbaarheid van de stad en dat zij hun"" bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het reilen en het zeilen"" weer hebben kunnen herpakken. Dit allemaal vanwege vertrouwen in zich zelf en minachting van de kiezer.
Een zakencollege tot aan de komende verkiezingen, nou dat is me wat en kennelijk het resultaat van een afgaan van politici en de bestuurlijke vermogens van deze burgemeester. Met dank aan zijn inzet kan ook hij met de komende verkiezingen naar huis te elders, tenzij hij in Gouda na die deconfiture wil blijven wonen. Ik zou weggaan vanwege weer een volgende ambitieuze stap in de politiek of als tuinman van een volkstuin. met veel weerbarstig maar o zo lekker en nuttig eetbaar kruit.

J van de Water te G

Anoniem zei

Uitermate teleurstellend! Dat CU zich laat verleiden om met deze coalitie in zee te gaan. En GL had toch geen toegevoegde waarde volgens Anderson? 6 wethouders, weleenswaar twee parttime gaan deze over een jaar ook parttime wachtgeld innen?
Nee, deze uitkomst is niet waar we op gehoopt hadden

Anoniem zei

Wat zal het beleid zijn op gebied van veiligheid? CONCREET graag.

Er zal opnieuw een avond worden georganiseerd en dan mag een ieder zijn idee inbrengen over wat te doen tegen inbraken. Er zijn al zo veel van dit soort avonden geweest, en er is al zoveel van gedachten gewisseld. Beslissingen en actie graag, geen gebabbel meer s.v.p.!

De Christelijke partijen zullen sterk in hun schoenen moeten staan, en niet moeten meegaan in het "oude sfeertje".

Rolph zei

Jammer dat er geen tussentijdse verkiezingen kunnen plaatsvinden. Dan moet je het dus (blijven doen) met wat je had. Echte vernieuwingen blijken dan niet mogelijk of worden niet gezocht. Zaken coalitie geeft bij mij ook niet de indruk dat er vertrouwen hersteld is zoals de verkenner wel had benadrukt. Misschien vraagt de verkenner zich wel af waR hij zijn tijd aan heeft besteed. De motie van wantrouwen was een duidelijk signaal en bracht ook een schok teweeg. Ik hoop dat dit uiteindelijk de komende periode wel zichtbaar gaat zijn.

Anoniem zei

Hoe zit het straks met de machtenscheiding, als de coalitie zo 'n grote steun heeft in de
Raad? Nee, ik heb het niet over de machtenscheiding van Montesquieu (wetgevende, uitvoerende, rechterlijke macht: Trias Politica), maar over het functioneren van het dualisme. Er moet toch een goed functionerende oppositie zijn.

Ook vwb het zgn. Presidium is een gezonde invloed van de Raad belangrijk! Is die gerealiseerd in de nieuwe opzet?

Anoniem zei

Is het ook mogelijk de 'beknopte leidraad' voor de verdere regeerperiode te publiceren? Dat is net wat minder vaag dan dit algemene bericht. Alvast bedankt!

Anoniem zei

Dit krijg je omdat er geen tussentijdse verkiezingen gehouden worden. Look at the bright site: maar 1 wethouder in de wachtgeldregeling. ;-)
De blijvende wethouders moeten gewoon hun werk gaan doen. Hopelijk betekent de zakelijke aanpak, dat alle fracties voorstellen van dit College op hun meritus gaan beoordelen en het wegstemmen als het niet goed genoeg is, dus geen zwaar politiek gestuurd coalitie stemgedrag. Betekent ook dat wethouders meer met gezond verstand dan politiek geval moeten gaan opereren. Dus even doorbijten de komende 2 jaar en goed nadenken bij de volgende gemeenteraadsvergaderingen. :p