donderdag 5 november 2015

Raad spreekt zich uit over AZC

Na diverse verzoeken vanuit de raad stelde de burgemeester Schoenmaker aan het begin van de vergadering op 4 november voor om de memo over het proces rond het besluit door het college over het AZC aan de agenda toe te voegen. De raad stemde daarmee in en zo hebben we het nu voor het eerst, sinds het besluit van het college, in de raadzaal over de komst van het AZC kunnen spreken.
Als ChristenUnie hebben we nooit gepleit voor een debat, maar vinden het prima om als raad terug te blikken en adviezen mee te geven. Het debat is er ook niet gekomen, wel een bespreking en de raad nam daar genoegen mee.
Onderstaand onze letterlijke bijdrage:
"In september werd de stad en de raad verrast met de mededeling dat het COA het voornemen heeft om een reguliere AZC te gaan vestigen in de voormalige PWA Kazerne.
De ChristenUnie heeft de zorg voor de naaste en in het bijzonder de naaste in nood, hoog in het vaandel staan. We zijn daarom positief over opvang van vluchtelingen, hetzij tijdelijk, hetzij via een reguliere AZC.
Voor een goede integratie van vluchtelingen is maatschappelijk draagvlak van groot belang om die reden verdient kleinschalige opvang de voorkeur.
We hebben nu echter te maken met een concreet verzoek van het COA voor opvang van 500 asielzoekers in voormalige PWA Kazerne.


500 nieuwe buren

Vergeleken met sommige andere opvanglocaties is dat aantal relatief beperkt, maar dat neemt niet weg dat het ingrijpend is voor de betrokken bewoners om in één keer 500 nieuwe buren te krijgen, zeker na alles wat er recent rond deze locatie is gebeurd.

Ook begrijpen we dat opvang van vluchtelingen in Gouda gevoelens van angst en zorg oproept. Het COA en het college dienen hier zorgvuldig en begripvol mee om te gaan.

De locatie keuze is doordat het pand eigendom is van rijksvastgoedbedrijf begrijpelijk, zeker omdat ook het bestemmingsplan voldoet.

Vooroverleg 

We hebben daarom ook begrip voor het besluit van B&W om mee te werken aan de opvang van 500 asielzoekers op deze locatie, al had het college wat ons betreft beter vooroverleg met de stad en de raad kunnen organiseren.

We willen nu graag de volgende aandachtspunten meegeven:

Beleid

We verwachten van het college een geformuleerd beleid hoe het AZC zal moeten gaan functioneren en op welke wijze negatieve impact en onveiligheid zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Ook moet hierin staan hoe er wordt opgetreden wanneer er wangedrag of overlast plaatsvindt. Dit beleid kan vervolgens worden verwerkt in een bestuursovereenkomst.
In deze bestuursovereenkomst moet wat ons betreft komen te staan dat er maximaal 500 asielzoekers worden gehuisvest.

Communicatie

Wij adviseren het college om bij het opstellen van het communicatieplan o.a. uit te gaan van het benoemen van een commissie met vertegenwoordigers vanuit het AZC, de gemeente als ook de buurt. Die commissie zal voorafgaand aan de vestiging en tijdens het verblijf de communicatie verzorgen. Tevens moet duidelijk worden op welke wijze “ervaringen en knelpunten uit de eerdere discussie over de PWA Kazerne” worden meegenomen richting met name de buurt.

Religie

Het is een gegeven dat een groot aantal asielzoekers gevlucht zijn voor religieus geweld in hun thuisland. Het is daarom van belang te voorkomen dat het geweld of de onderdrukking hier in Nederland en in het AZC doorgaat. Respect voor elkaars religieuze overtuiging en kennis hiervan is daarom essenti
eel. We vragen hier speciale aandacht voor en concrete maatregelen om spanningen zoveel mogelijk te voorkomen!
Onderwijs

Kinderen die verblijven in het AZC hebben behoefte aan onderwijs, niet alleen voor hun toekomst maar ook voor activering tijdens hun verblijf in het AZC. Hiervoor zal een aanbod moeten komen wat passend is voor deze kinderen en niet ten koste mag gaan van de Goudse kinderen. Daarbij moet ook aandacht zijn voor Voor- en Vroegschoolse Educatie waar de taalontwikkeling met name centraal staat. Ga vroegtijdig in overleg met de diverse scholen en breng in kaart welke mogelijkheden er zijn.

Vrijwilligers

Steeds meer Gouwenaars geven aan dat ze beschikbaar zijn als vrijwilliger en bijvoorbeeld maatje willen zijn voor asielzoekers. Ondersteuning maar ook afstemming is hiervoor wezenlijk. Zorg voor goede coördinatie en afstemming voor dit vrijwilligersbeleid. Een specifieke website is daarbij nuttig.

Wonen

We zijn blij met de aandacht die het college heeft voor wonen. Goede doorstroming van statushouders vanuit het AZC naar reguliere woningen is belangrijk. We roepen het college op zorgvuldig om te gaan met het beperkte aanbod van sociale woningen en actief met de regio alternatieve woonlocaties te ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld leegstaande kantoorgebouwen.

215 opmerkingen:

«Oudste   ‹Ouder   201 – 215 van 215
Anoniem zei

Twee van de zelfmoordterroristen in Parijs reisden via Griekenland, tel uit je winst.

Anoniem zei

Feest asielzoekers! in duur hotel
http://m.hln.be/hln/m/nl/35524/Aanslagen-Parijs/article/detail/2530862/2015/11/20/Hotelbediende-hoort-hoe-groepering-aanslag-beraamt-met-gasflessen-in-Munchen.dhtml

Anoniem zei

@anoniem :-D 20 november 10.36 uur

http://m.ad.nl/ad/m/nl/37401/Aanslagen-Parijs-november-2015/article/detail/4187471/2015/11/16/Jongerenimam-dit-heeft-met-geloof-te-maken.dhtml

Anoniem zei

@anoniem :-D 20 november 10.36 uur

http://m.ad.nl/ad/m/nl/37401/Aanslagen-Parijs-november-2015/article/detail/4187471/2015/11/16/Jongerenimam-dit-heeft-met-geloof-te-maken.dhtml

Anoniem zei

Zelfs de NOS zegt het tegenwoordig: radicale islamteksten..

http://nos.nl/artikel/2070463-propaganda-is-is-moeilijk-van-internet-te-krijgen.html

Anoniem zei

Pijnlijk: Vrees voor uitstel huisvesting DE ARK.

christenunie-gouda-headlines.blogspot.nl/2015/11/vrees-voor-uitstel-huisvesting-de-ark.html

Anoniem zei

Het zou de CU sieren als het op haar schreden terugkeert en zich niet verschuilt achter frasen als "landsbelang" in een brief van het gemeentebestuur aan bewoners. "Geloven in de CU" de verkiezingsslogan immers wordt erg moeilijk tegenwoordig. De ARK als het afvoerputje van de Goudse samenleving. Ik dacht dat de Ark symbool stond voor een veilige haven in een wereld die overliep. Laat het nu ook aan De Ark gegund worden!


http://nl.gatestoneinstitute.org/6929/parijs-aanslagen-schrik

Anoniem zei

IS - terroristen kwamen met 100-en Europa binnen.

http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/2533065/2015/11/23/IS-terroristen-kwamen-Europa-binnen-als-vluchtelingen.dhtml

Anoniem zei

Wanneer komt het echte debat?

http://www.gatestoneinstitute.org/6542/migration-crisis-islam-will-conquer-europe

Anoniem zei

Speciaal van Goudse eigen grond.

http://likud.nl/2015/11/hoe-kan-iemand-nog-geschokt-zijn/

Anoniem zei

http://www.volkskrant.nl/opinie/is-is-in-niets-strijdig-met-de-islam~a4198848/?

Anoniem zei

14.000 mensen uit Zweden "ineens kwijt" + 12.000 mensen in NL bij IND niet geïdentificeerd.

http://www.barenakedislam.com/2015/11/30/sweden-14000-muslim-illegal-aliens-set-for-deportation-have-mysteriously-disappeared/

Anoniem zei

Het is te hopen dat de te sluiten beheersovereenkomst tussen de gemeente Gouda en de COA, aan de Goudse burgers de nodige veiligheidsgaranties gaat bieden, en wel concreet geformuleerd !

Anoniem zei

AD vandaag: De SP afd. Gouda heeft 24 mensen in Noord geinterviewd. Conclusie: Gouda Noord is niet tegen een AZC in de wijk.

Anoniem zei

De bewoners van Gouda Noord hebben zich al ruim een jaar lang weloverwogen opgesteld, als het om zeer moeilijke maatschappelijke kwesties gaat, althans dat is mijn ervaring.

Over het AZC wordt genuanceerd gedacht, en daarom zijn die verwijten in de richting van de bewoners van Gouda Noord, als zouden zij extreem zijn etc., ook zo onterecht. Natuurlijk zal er nog hard onderhandeld gaan worden over de te sluiten beheersovereenkomst met het COA, maar dat wil nog niet zeggen dat mensen "extreem" zijn ! Er zijn nu eenmaal een aantal grote zorgen.

«Oudste ‹Ouder   201 – 215 van 215   Nieuwer› Nieuwste»