Betrokken

Betrokken

dinsdag 18 augustus 2015

Gouda heeft een ziel!


Onlangs kreeg ik een artikel onder ogen: “Zwolse ziel blootgelegd: Hanze, moderne devotie, verbinding. Nu is het zaak die kernwaarden te vermarkten.”
Hanze duidt daarbij op de handelsgeest en moderne devotie verwijst vooral naar het sociale hart.

Goudse ziel

Iemand daagde me daarop uit om na te denken over de ziel van Gouda. Heeft Gouda ook een ziel? Natuurlijk heeft onze mooie stad ook een ziel, maar hoe kan je die kernachtig omschrijven? Ik heb besloten een poging te gaan doen en ben heel benieuwd naar de reacties!


Ondernemend

We hebben in ieder geval veel ondernemende mensen die er alles aan doen om onze stad positief op de kaart te zetten en gelet op de vele nominaties en gewonnen prijzen slagen we daar goed in. Wat mij betreft is dus ondernemend een kenmerk van de ziel van Gouda.

Missionair

Wat me daarbij ook heel erg opvalt is dat velen in Gouda overtuigd zijn van hun boodschap en die met verve uitdragen. Dit signaleer ik als het gaat om het persoonlijk geloof en activiteiten om hier aandacht voor te vragen, maar zeker ook t.a.v. het vermarkten van onze stad. Als we ergens in geloven dan doen we er ook van alles aan omdat dat te laten lukken en communiceren we er ook op allerlei manieren over. Natuurlijk kan ik daarbij ook voor het woord “overtuigd” kiezen, maar missionair steekt een spa dieper en doet meer recht aan het feit dat het gaat om een innerlijke drive, overtuiging en uiteraard doet het ook recht aan het feit dat in Gouda velen vanuit hun levensovertuiging invulling geven aan de Goudse samenleving door omzien naar elkaar en het vormgeven van hun persoonlijk geloof binnen en buiten de groep waarin men actief is.


Onderscheidend

Gouda heeft iconen van wereldfaam. Denk aan onze kaas, het stadhuis en de St.-Janskerk. En zeker op nationaal niveau kan de lijst nog veel langer worden gemaakt. Als het we het over de ziel van onze stad hebben dan stel ik vast dat we echt een onderscheidende stad hebben. Onze kaas is de beroemdste kaas van Nederland en de bekendste kaas in de wereld. Het stadhuis op de markt is het oudste stadhuis van Nederland en door haar ligging op de Markt onderscheidend. En niemand zal ontkennen dat de Goudse glazen van de St.-Janskerk wereldberoemd zijn. Kortom, ik voeg toe dat een kenmerk van de ziel van Gouda “onderscheidend” is.

Trots

Vaak wordt gezegd dat de mensen in Gouda mopperaars zijn. Mij valt dat eerlijk gezegd ook regelmatig op, maar het is niet het enige wat ik dan signaleer. Diezelfde mensen zijn vaak enorm betrokken op onze stad en zijn er gewoon trots op. Die trots is een enorme kracht van onze stad en is eigenlijk een kapitaal voor nu en de toekomst, dat wellicht nog weleens wordt onderschat.

Voor mij kan je de ziel van Gouda omschrijven door: ondernemend, missionair,  onderscheidend, trots

Positioneren

Mogelijk vindt u heel andere zaken van belang. Ik ben benieuwd, want het zou mooi zijn als we de ziel van Gouda breed gedragen kunnen vaststellen.
In ieder geval kan de Goudse ziel bijdragen aan het positioneren van onze stad op een manier die het meest recht aan hoe onze stad is.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Gouda heeft een rijke historie, die vooral tot uiting komt in het oude stadhuis en het stadhuisplein. Die historie geeft Gouda m.i. echt een hart. Misschien mag je zelfs van een ziel spreken...

Andre Heijstek zei

Vrijdenkend en tolerant, in navolging van Coornhert en Erasmus horen volgens mij ook in het rijtje thuis.

Joyce Schoon zei

Mooie poging om op zoek te gaan naar de 'ziel' van Gouda.
Wel erg jammer dat we het vervolgens weer moeten ‘vermarkten’, dat klinkt voor mij als je ziel verkopen aan de duivel...
Een ziel is volgens mij niet te verkopen, een ziel is zoiets als de adem van de stad, iets gemeenschappelijks dat de mensen met elkaar verbindt op een dieper niveau. Als gelovig mens denk ik dat de ziel bij God hoort. Die is gelukkig ook niet te koop.