Betrokken

Betrokken

donderdag 21 mei 2015

Gouda walhalla voor inbrekers!


Op 12 mei werd bekend dat Gouda in de meest recente AD Misdaadmeter is gestegen naar – schrik niet – de 7e plek. In 2014 was al het schrikken met een 11e plek.

Ondanks alle inspanningen die er zijn gedaan om de misdaad in Gouda aan te pakken gaat het nog altijd niet hard genoeg. Het komt vooral door het aantal inbraken dat Gouda maar stijgen op deze misdaadmeter. Maar ook het aantal vernielingen en bedreigingen zijn zorgwekkend.

Dat is ook precies de reden dat de ChristenUnie al langer pleit voor innovatieve oplossingen en een specifieke aanpak.

Marokkanen

Al jaren is bekend dat de Marokkaanse Nederlandse jongeren sterk zijn oververtegenwoordigd bij de meldingen over overlast en criminaliteit. De huidige aanpak is generiek en heeft geen specifieke focus op deze groep. Naar onze mening moet dat wel gebeuren, omdat deze groep heel specifieke kenmerken heeft en naar verwachting met een generieke aanpak ook niet doelmatig genoeg kan worden aangepakt.
We zijn daarom blij dat een raadsmeerderheid deze opvatting deelt middels het steunen van een motie die we hierover in april jl. hebben ingediend en het is nu aan de verantwoordelijken in Gouda om hier concreet handen en voeten aan te geven.Cijfers

Het is onacceptabel dat we in 2014 nog altijd met bijna 600 inbraken te maken hebben gehad en ook het aantal vernielingen (758), meldingen over bedreigingen (253) en mishandelingen (291) zijn erg hoog.
De aanpak in Gouda volstaat dus niet met een specifieke focus op inbraken, maar zal breder moeten worden vormgegeven om ervoor te zorgen dat we structureel veiliger worden. Innovatief

Het is daarom interessant om naast investeren in preventieve maatregelen iets innovatiefs te doen en te investeren in een faciliteit die alle communicatie middelen in een straat of buurt aan elkaar verbindt. Dan gaat het om traditionele telefoons, smartphones en alarmsystemen. Als er dan een alarmsysteem afgaat krijgt de omgeving direct een melding en men kan elkaar ook simpel waarschuwen bij verdachte omstandigheden. Op deze manier kan naar onze mening het aantal inbraken op korte termijn drastisch worden teruggebracht!
De ChristenUnie heeft in april bij het behandelen van het veiligheidsbeleid in de gemeenteraad een motie hiervoor ingediend die met een grote meerderheid is aangenomen. Nu is het college aan zet om hier concreet uitvoering aan te gaan geven.2015

Lichtpuntje is dat begin 2015 het beter gaat in Gouda op het gebied van veiligheid, aldus politiechef Hans Blaauw. In het AD meldt hij: “Ten opzichte van andere plaatsen daalden onze cijfers niet hard genoeg, maar dat is de eerste vier maanden van dit jaar anders, nu dalen we wel sneller dan de rest.” Volgens hem komt dat door een aantal zaken: scherpte van de politie, de juiste criminelen die in de cel zitten en een toenemend aantal mensen dat 112 belt bij verdachte situaties.

Laat de inzet van iedereen in  Gouda: bewoners, gemeente, politie en justitie, erop gericht zijn dat de veiligheid in Gouda in 2015 veel beter wordt en we dat in ieder geval volgend jaar uit de top-10 van de AD Misdaadmeter verdwenen zijn.

Cijfers AD Misdaadmeter

Onderwerp                                                Plek 2015     

Woninginbraak                                                  
Inbraak uit bedrijven                                   22
Diefstal uit motorvoertuigen                       17
Vernielingen                                                9
Zakkenrollen                                               57
Aantasting openbare orde                           15
Mishandeling                                              22
Openlijk geweld                                          93
Straatroof                                                    46
Overval                                                      118
Aanranding                                                 50
Verkrachting                                              225
Bedreigingen                                               6
Fraude                                                         34


5 opmerkingen:

Anoniem zei

Eerlijke blog die man en paard noemt. Moge de aanpak spoedig slagen en de intimidaties verder afnemen!

B. te Gouda zei

Ik hoop dat de politie nu eens echt de boel aan gaat pakken.
Ik ken mensen in mijn omgeving, die doodsbang zijn.
Ook één die in een depressie terecht is gekomen en
maanden thuis, dat ze niet meer kon werken.
Ik heb geprobeerd verschillende te vragen om gezamenlijk eens een gesprek aan te gaan, maar men durft gewoon niet en is angstig. Wat de gemeente ook kan doen is minder allochtonen
bij elkaar stoppen, het gedeeltelijk verdwenen getto aan de Verzetslaan heeft zich opnieuw gevormd in Bleistraat en Walraven van Halllaan. Daar komt nu weer veel ellende vandaan.
Ik weet best dat het moeilijk zal zijn als je de boel moet regelen.
Maar getto vorming is uit DEN BOZE. De Vogellaar wijken waar enorm veel in is geinvesteerd, blijken ook grote mislukkingen.
S P R E I D E N , die allochtonen, dan moeten ze ook meer integreren.
Want wat er nu gebeurd is steeds dweilen met de kraan open.
Als stad, zeg maar gerust en groot dorp, is het een schande dat we op de 7e plaats staan.

Anoniem zei

Er is meer urgentie nodig. De burgemeester, verantwoordelijk voor veiligheidsbeleid (Theo noemt hem niet), moet daarin voorop gaan. Hij heeft ofwel de boel niet goed in de hand, want de misdaad stijgt terwijl die elders daalt of gelijk blijft, of hij heeft de middelen niet. Het is publiek geheim dat Gouda qua politie inzet al jaren tekort komt. In beide situaties is een plan nodig en leiderschap gevraagd.

De Marokkaanse "gemeenschap" in Gouda staat erbij en kijkt ernaar. Waar blijven initiatieven uit die hoek? Waar is het verantwoordelijkheidsbesef, voor elkaar en voor de eigen kinderen?
De vorige burgemeester deed niet alles goed, maar ontbood raddraaiers met ouders op het stadhuis. Het is symboliek, maar een begin om te laten zien dat het je ernst is.

Anoniem zei

Vandaag werd bekend dat er weer twee Syriëgangers zijn vertrokken uit Gouda. In Vrij Nederland stond ook een artikel: politie staat erbij en kijkt ernaar.

Het is een oorlogsgebied aan het worden. De burgemeester verstopt zich alvast in de loopgraven van de geplande megamoskee.

Goed beschermd NATO - onderkomen erbij! Marechaussee erbij zou níet misstaan.

Kan de kazerne niet voor oorspronkelijke doeleinden worden ingezet, een beetje veiligheid mag je die Gouwenaars ook wel eens gunnen intussen!

Anoniem zei

What Gouda needs to do is to make the city unattractive to the Moroccan criminals, then they will move away to another city. Let's put more police, so committing a crime is harder, let's spread the social and cheap rental houses, so they are not concentrated, let's reduce the number of social houses. Let's protect Gouda, it's such a nice city! We want to feel safe in Gouda!