dinsdag 10 september 2024

Nieuwe uitstraling voor Korte en Lange Tiendeweg



Op maandag 9 september zijn de Korte en Lange Tiendeweg feestelijk in gebruik genomen na een ingrijpende herinrichting van ongeveer 12 weken. De straten zijn voorzien van een nieuwe bestrating, samengesteld uit een mix van gebakken klinkers in verschillende kleuren. Verder is er nieuw straatmeubilair geplaatst, zoals fietsnietjes en afvalbakken, wat het vernieuwde uiterlijk van de winkelstraat versterkt.



 

Nieuwe scheiding en verlichting

 

De Lange Tiendeweg heeft nu een duidelijke scheiding tussen het winkelende publiek en het verkeer, wat voor een veiliger en prettiger winkelgebied zorgt. Daarnaast komt er voor december nieuwe straatverlichting. De oude natriumlampen worden vervangen door energiezuinige LED-armaturen.

 



Groen in de straat voor verkoeling

 

De herinrichting brengt niet alleen een nieuwe uitstraling, maar ook een vergroening van de winkelstraat. De gemeente heeft tien grote boombakken geplaatst met bloeiende heesters en meerstammige bomen. Deze bovengrondse bakken zijn noodzakelijk omdat onder de straat veel kabels en leidingen liggen. De bomen dragen bij aan een aangenamer klimaat in de straat door hittestress tegen te gaan. Daarnaast zijn de bakken ontworpen om goed water vast te houden, maar kunnen ze bij een teveel aan water snel afvoeren. Er blijft genoeg ruimte over voor klein transport en hulpdiensten.


 

Samenwerking met ondernemers en bewoners

 

Het herinrichtingsproject ging in januari van dit jaar van start, waarbij de gemeente intensief overleg voerde met bewoners en ondernemers. Tijdens twee avonden in Arti Legi werden plannen besproken en afgestemd over onder andere de keuze van het groen, de plaatsing van fietsnietjes en afvalbakken, en manieren om de overlast van de werkzaamheden te beperken. Alle betrokken partijen kijken tevreden terug op het proces en het eindresultaat.


 

Toekomstige aanpassingen

 

In 2025 komen er op Klein Amerika minstens 100 extra fietsparkeerplekken om de overmaat aan geparkeerde fietsen op te vangen. De weggehaalde stenen uit de Tiendeweg worden in 2025 hergebruikt in de Peperstraat.

 

Eerste straat volgens KORB-plan

 

De Lange Tiendeweg is de eerste winkelstraat die is heringericht volgens het nieuwe Kwaliteitsplan Openbare Ruimte Binnenstad (KORB). Dit plan zorgt voor een consistente inrichting van de historische binnenstad. De Korte en Lange Tiendeweg behoren tot de oorspronkelijke 'linten' van de stad, zoals ook de Kleiweg en de Lange Groenendaal. Deze straten worden gekenmerkt door de zogenoemde 'Gouds-mix' van klinkers, een combinatie van rood, bruin en geel, die verwijst naar de cultuurhistorische verbinding met de Oorsprong, achter de kerk. Het geeft de winkelstraten een levendig en herkenbaar karakter binnen de binnenstad.