zaterdag 17 augustus 2024

Punselie sluit de deuren!


Punselie, de bekende koekjesfabriek, sluit na 152 jaar de deuren van de bakkerij aan de Tuinstraat. Eigenaar Ronald Punselie, die al 47 jaar aan het roer staat, moet het pand op 1 oktober leeg opleveren vanwege plannen van de eigenaar om er woningen te bouwen. Dit besluit valt Ronald zwaar, maar hij blijft hoopvol en zet zich in om de productie binnen een jaar elders te hervatten.

Hoewel er even een mogelijkheid leek te zijn om de productie bij Promen voort te zetten, bleek dit uiteindelijk niet haalbaar. De productielijn was verouderd en moest volledig vervangen worden, wat een levertijd van twaalf maanden heeft. Bovendien was er onzekerheid over de financiering en het personeel, waardoor de tijd te kort werd om dit plan door te zetten. Hierdoor had Ronald geen andere keuze dan de bakkerij - in ieder geval tijdelijk - te sluiten.

Vastbesloten

Ondanks de sluiting geeft Ronald niet op. Hij is vastbesloten om na de ontruiming van het pand in oktober op zoek te gaan naar investeerders om de productie weer op te starten, zowel in binnen- als buitenland. Hij wil klanten, waaronder mensen met allergieën die afhankelijk zijn van zijn koekjes, hoop bieden op een terugkeer. Veel afnemers, waaronder Albert Heijn, hebben al aangegeven de koekjes weer te willen afnemen zodra de productie hervat wordt.

Hoge kosten

De sluiting van het pand brengt echter hoge kosten met zich mee. Ronald moet aanzienlijke bedragen investeren om het bedrijf te ontmantelen en het personeel te betalen, wat hem waarschijnlijk met schulden zal achterlaten. Dit maakt het voor hem bijna onmogelijk om na al die jaren normaal te stoppen.


Toekomst

Toch ziet Ronald ook kansen voor de toekomst. Een nieuwe productielijn in een modern pand zou duurzamere productie mogelijk maken en de koekjes langer houdbaar maken, waardoor export naar het buitenland eenvoudiger wordt. Dit biedt mogelijkheden voor groei die in het huidige pand in de binnenstad niet haalbaar waren.

Open Dag

Om de voorraden op te maken en het publiek nog één keer de bakkerij te laten zien, organiseert Punselie op 17 en 24 augustus een open dag. Bezoekers krijgen voor vijf euro drie dozen met stroopkoekjes en kunnen de bakkerij, die na 30 augustus wordt afgebroken, nog een laatste keer bezichtigen. 

Museum

Ronald wil graag (een deel) van de machines behouden voor een museum, zodat de herinnering aan Punselie levend blijft. Met een aantal mensen zijn we in gesprek om na te gaan in hoeverre dat mogelijk is. Wordt vervolgd!

Onderstaand een foto impressie van de druk bezochte open dag:




Hier wordt het deeg gemaakt



De ribbels op de koekjes gestempeld



Prachtig dat dit nog bestaat






Losse delen van de koekjes worden samengevoegd



De individueel verpakte koekjes

Mechanisch hoogstandje


Het stadhuis als verpakking





Binnenkort verleden tijd?