 |
Bron: AD |
Vorige week publiceerde het AD de resultaten van de nieuwe Misdaadmeter. Gouda scoort daarin slecht. Na Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam is Gouda de meest onveilige stad van ons land!
Vorig jaar stond Gouda nog op de negende plek en daar waren we toen al bepaald niet blij mee. Vooral bij het onderwerp "inbraken" doet Gouda het landelijk gezien beroerd: samen met het Gooi is de kans op een woningbraak in Gouda het grootst!
Pak slaag
Op basis van de 4e plek bij de AD Misdaadmeter zijn we geneigd te zeggen dat we het op het gebied van veiligheid in Gouda niet goed doen, sterker: het lijkt wel dat we ondanks alle inspanningen een tegengesteld effect hebben bereikt. Een pak slaag dus voor Gouda?
Als je de resultaten per onderdeel bekijkt, blijkt dit toch een te snelle conclusie te zijn.
Op heel wat gebieden heeft Gouda het in 2016 juist beter gedaan dan in 2015:
 |
Bron: AD |
Behalve bij woninginbraak (+ 8,3%) en autodiefstal (+ 18.2%) hebben we het dus (fors) beter gedaan dan in 2015.
Zo werkt de AD Misdaadmeter
Voor de samenstelling van de AD Misdaadmeter is gebruikgemaakt van gegevens van de politie over 2016. De ranglijst van (on)veilige gemeenten is berekend door te kijken naar de cijfers van tien delicten: woninginbraak, inbraak in schuur of garage, diefstal uit auto, diefstal van auto of motor, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling. Deze delicten worden per gemeente afgezet naar inwoneraantal. Bovendien worden ze gewogen naar impact voor het slachtoffer, gebaseerd op onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Mishandeling telt op die manier zwaarder mee dan bedreiging, en woninginbraak zwaarder dan zakkenrollen. Gemeenten met minder dan 4.000 inwoners zijn niet meegenomen. Dit zijn Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog en Rozendaal (Gld.)
Voor Gouda is het dus lastig dat woningbraak zwaar drukt op het totale resultaat, alle inspanningen in de breedte ten spijt.
Landelijk is er overigens een dalende trend bij woninginbraak (-14%). Dat onderstreept dus wel de noodzaak om in Gouda er alles aan te doen om bij "woninginbraak" betere resultaten te gaan boeken.
Doorbreken spiraal
Gouda moet nog meer effort steken in inbraak preventie (inclusief subsidie regelingen voor hang- en sluitwerk en poortverlichting en beloning bij aanhouding + voorgeleiding inbrekers), Buurt Bestuurt en het oplossen van (pogingen) tot woninginbraak.
Gelukkig zien we dat er steeds meer pogingen tot inbraak zijn en minder geslaagde inbraken, maar uiteindelijk zal het toch moeten gaan om het oppakken en veroordelen van de inbrekers en beïnvloeding van het gedrag aan de voorkant (in de gezinnen). Anders doorbreken we die spiraal nooit in Gouda.
Extra mensen en middelen
Vanuit Den-Haag zal er daarom meer politie capaciteit beschikbaar moeten worden gesteld. Daarnaast is het belangrijk om toch echt (weer) met gezinscoaches te gaan werken en dan niet alleen na een veroordeling, maar ook preventief.
We hebben het college gevraagd of er al meer bekend is over de mogelijkheden van het inzetten van een enkelband om recidive te verminderen en beter zicht te krijgen op het gedrag van (criminele) jongeren.
Ook pleit de ChristenUnie voor het beter bundelen van alle informatie op het gebied van veiligheid, zodat inwoners weten wat er op dit gebied allemaal gebeurt en mogelijk is.
Want éen ding is wel duidelijk: er moet een einde komen aan het negatieve imago op het gebied van veiligheid en de slechte positie bij de AD Misdaadmeter dat ons al jaren in de greep heeft.
 |
Bron: AD |