vrijdag 5 juli 2024

Nog geen zero-emissie voor ambulante handel op de Markt in Gouda!


In februari was er een Informatiebijeenkomst in het Huis van de Stad over de Zero-emissiezone Stadslogistiek (ZES) in Gouda. Concreet gaat het over de binnenstad binnen de singels waar vanaf 1-1-2025 gefaseerd uitsluitend bestelauto’s en vrachtauto’s worden toegelaten die elektrisch zijn.

De SBG wil een positieve bijdrage leveren aan milieu en klimaat. De SBG heeft echter moeite met een generieke invoeringsperiode van 5 jaar. Ofschoon al geruime tijd wordt gecommuniceerd dat een Zero Emissie Zone zal worden ingevoerd, is een groot deel van de ondernemers er pas recent van doordrongen wat de impact daarvan is op hun eigen bedrijfsvoering. Een deel van de auto’s van ondernemers heeft een lange afschrijvingsduur en die moeten nu versneld worden afgeschreven, aangezien in 2030 alleen nog elektrische auto’s voor ondernemers zijn toegestaan.

De SBG heeft erop aangedrongen om de invoeringstermijn voor ondernemers die wekelijks op de Markt staan (zgn. ambulante handel) te verlengen tot in ieder geval 2032 voor recent aangeschafte auto’s om de economische schade zoveel mogelijk te beperken. De voorgenomen maatregelen treft direct zo’n 17 auto van de ambulante handel, wat kan leiden tot een leegloop op de Markt van Gouda. 

Daarbij komt ook nog het volgende: de ambulante handel en een deel van de auto’s voor bevoorrading komt maar 1 of 2 keer per week naar de binnenstad en rijdt dan slechts een afstand van 600 meter door het centrum. De uitstoot van deze (meestal Diesel 6) voertuigen is in onze ogen te verwaarlozen als deze afgezet wordt tegen de verkeersbewegingen van bewoners en bezoekers in hetzelfde gebied. We willen daarom maatwerk voor deze specifieke groep d.m.v. een ruimhartig ontheffingen beleid.

Het college is vervolgens aan de slag gegaan om voor de groep van 17 auto’s passende maatregelen te nemen via ontheffingsmogelijkheden.

Desondanks was de ambulante handel niet tevreden en is er in hun ogen nog veel onduidelijk. Ze vrezen een leegloop van de Markt vanaf 2025 en hebben de afgelopen tijd de Goudse politiek gevraagd om hen meer tijd te geven.

Geen algehele ontheffing

Vervolgens is er in de Goudse gemeenteraad vanuit de SGP een lobby gestart om deze specifieke groep tot 2030 een algehele ontheffing te geven, maar hiervoor was geen raadsmeerderheid. 

Jaar uitstel

De gemeenteraad heeft via een motie van D66, PvdA, Gouda Positief en GroenLinks er wel voor gekozen om de marktkooplieden een jaar uitstel te geven. 

Daarnaast werd er nog een motie van de ChristenUnie aangenomen die het college het nodige huiswerk meegeeft:

·       Een analyse te maken van aangevraagde ontheffingen, met speciale aandacht voor de indieners van zienswijzen; 

·       In gesprek te gaan met de ambulante handelaren om passende oplossingen te vinden; 

·       In gesprek te gaan met ondernemers die vastlopen bij het aanvragen van een ontheffing; 

·       Een analyse te maken rondom de euro-6 bedrijfsvoertuigen, waarbij in ieder geval wordt opgenomen 

o   Hoeveel euro-6 bedrijfsvoertuigen er zijn in Gouda

o   Hoeveel eigenaren een gesprek hebben gehad met de logistiek makelaar

o   Hoeveel eigenaren aangeven dat er nog geen passende oplossing gevonden is

o   Welke oplossingsrichtingen er mogelijk zijn voor deze categorie en op welke termijn 

·       Het flankerend beleid zo snel en helder mogelijk vast te stellen, met ruimte om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen; 

·       Uit te zoeken in hoeverre er extra laadpalen nodig zijn en die indien mogelijk te plaatsen; 

·       Op 1 november 2024 naar de raad te komen met beide analyses, een overzicht van alle knelpunten en de bijbehorende oplossingen 

Op basis van al deze input en de extra tijd die er nu is gekomen kan straks een passend pakket aan maatregelen worden voorgesteld door het college aan de gemeenteraad die de ambulante handel niet frustreert en niet zal leiden tot een leegloop. 

1 opmerking:

Heidi Jonker zei

Laadpalen plaatsen: Aangezien het electrisch laden van een auto ca. 3 uur duurt, lijkt het een lastige opgave om voldoende laadpalen te plaatsen. Als we denken aan 10 auto's dan hebben we ca. 5 laadpalen of meer nodig. Het is toch ook niet mogelijk om Gouda te vullen met laadpalen? De energietransitie is nog lastig te realiseren.