vrijdag 21 juni 2024

Nieuwe fietsenstalling in binnenstad van Gouda



De nieuwe fietsenstalling aan de Nieuwe Markt in Gouda opent op 4 juli 2024 om 14.00 uur. De inpandige en bewaakte fietsenstalling biedt plek aan ruim 700 fietsen. De locatie aan de Nieuwe Markt is goed bereikbaar voor fietsers en biedt de perfecte locatie om het stadscentrum te bezoeken. De stalling is de eerste 24 uur gratis en bewaakt.


Meerjarenprogramma SBG en gemeente Gouda

In het meerjarenprogramma Binnenstad 2022-2026 van de SBG en de gemeente Gouda staat o.a. deze ambitie vermeld:

Binnenstad bereikbaar met de fiets

Als gastvrije binnenstad willen we goed bereikbaar zijn voor mensen die op de fiets naar de binnenstad komen. Daarbij horen ook genoeg plekken om de fiets te parkeren. Voetgangers mogen geen hinder ondervinden van gestalde fietsen. Daartoe zal onder meer worden ingezet op centraal gelegen geconcentreerde stallingsmogelijkheden. We zetten in op het creëren van meer (inpandige) fietsenstallingen op strategische plaatsen bij het winkelgebied. Bij de totstandkoming van het Wijkmobiliteitsplan van de gemeente bespreken we waar fietsvrije winkelstraten gewenst zijn (waar je niet mag fietsen).

We zijn blij dat met de realisatie van deze fietsenstalling invulling is gegeven aan deze ambitie.

Voorzieningen in de stalling
‘Normale’ stadsfietsen kunnen worden geplaatst in een dubbellaagse stalling. Daarnaast is er ruimte voor zogenaamde kratfietsen en de steeds populairder wordende buitenmodelfietsen, zoals bakfietsen. Elektrische fietsen kunnen gratis worden opgeladen. Circa 70 plekken zijn voorzien van een laadpunt.In de stalling zijn 2 openbare toiletten aanwezig en een openbaar mindervalide toilet. Ook is er een babyverschoningsruimte. In de stalling zijn afsluitbare lockers aanwezig, waar bezoekers van de binnenstad hun bagage tijdelijk kwijt kunnen. Mogelijk is er in een later stadium nog sprake van aanvullende diensten, zoals buggy’s in bruikleen of een pakketpunt.   

Registratie
Bij binnenkomst krijgt iedere fiets een eigen barcode. Met deze code kan bij vervolgbezoeken ook steeds geparkeerd kan worden. De code wordt bij binnenkomst en verlaten van de stalling gescand. Hiermee wordt dus ook gecontroleerd hoe lang de fiets in de stalling staat en hoeveel fietsen er in de stalling staan.

Tijden en tarieven
De eerste 24 uur is de fietsenstalling gratis. Wie een dagje komt winkelen kan de fiets dus gratis en bewaakt een aantal uur stallen. Het is ook mogelijk om de fiets langer te parkeren tegen een vergoeding van €1,25 per dag. Het is vooralsnog niet mogelijk om een abonnement af te nemen voor het gebruik van de stalling. Indien nodig rekent de beheerder elektronisch af middels PIN en mobiele betalingen. Contant betalen is in de stalling niet mogelijk.

De fietsenstalling is openbaar toegankelijk gedurende de openingstijden:
Maandag 10.30 uur – 22.30 uur
Dinsdag  08.30 uur – 22.30 uur
Woensdag 08.30 uur – 22.30 uur
Donderdag 08.30 uur – 22.30 uur
Vrijdag 08.30 uur – 00.30 uur 
Zaterdag 08.30 uur – 00.30 uur
Zondag 10.30 uur – 22.30 uur

Beheer van de stalling
De gemeente heeft Promen en Biesieklette aangewezen als de beheerders van de stalling. Zij zorgen voor een gastvrij ontvangst. Gedeeltelijk worden voor de exploitatie van de stalling mensen ingezet met een afstand tot de arbeidsmarkt. Afhankelijk van de vraag en het gebruik, kunnen de openingstijden in een later stadium nog wijzigen.

Openbare ruimte wordt opgeknapt
Nu de fietsen een andere plek krijgen, komt er ruimte vrij op en om de Nieuwe Markt. Hierdoor ontstaan kansen voor een nieuwe inrichting van de Nieuwe Markt, bijvoorbeeld met meer groen en terrassen. Dit zorgt voor een aantrekkelijke binnenstad voor zowel inwoners, ondernemers als bezoekers.

maandag 10 juni 2024

Meer groen door verzwakte St. Antheunisbrug


De gemeente Gouda neemt tijdelijke maatregelen om de St. Antheunisbrug in de binnenstad te versterken. Uit controles bleek dat de brug verzwakt is. Daarom zijn er bloembakken geplaatst die de route voor vrachtverkeer versmallen, zodat er maar één voertuig tegelijk over de brug kan

Het maximale gewicht van voertuigen wordt ook beperkt. Verkeersborden aan het begin van de straat en bij de brug waarschuwen chauffeurs hiervoor. Daarnaast wordt het brugdek versterkt door de huidige bestrating te vervangen door prefab betonplaten.

De St. Antheunisbrug ligt tussen de Kleiweg en Hoogstraat, op de kruising met Turfmarkt en Blauwstraat. De meer dan 100 jaar oude brug is destijds niet ontworpen voor het huidige zware verkeer. 

Vervanging brug

In de jaren 2029-2030 staat de vervanging van de riolering in de Kleiweg-Hoogstraat gepland. Dit biedt een goed moment om ook de brug te vervangen.

Deze projecten zullen ingrijpend zijn voor de winkelstraat en de binnenstad. Door nu alleen tijdelijke maatregelen te nemen en later de twee projecten te bundelen, wil de gemeente de impact op winkeliers, publiek en andere belanghebbenden zoveel mogelijk beperken.

De gemeente verwacht de tijdelijke maatregelen binnen twee maanden te hebben uitgevoerd. Zodra de betonplaten zijn geplaatst, kan al het verkeer weer over de brug. 

De versmalling met bloembakken blijft tot de hele brug wordt vervangen. De SBG is daar blij mee. Op de Kleiweg is nauwelijks groen en deze bakken geven een prachtige uitstraling aan dit gebied. Binnenkort komt er waarschijnlijk nog meer groen op de Kleiweg.

Intieme vaarroute

De brug zal tussentijds regelmatig gecontroleerd worden. Bij de vervanging in 2029-2030 is er ook de mogelijkheid om de ambities voor de ‘intieme vaarroute’ te realiseren, bijvoorbeeld door een iets hogere brug te bouwen. Dit betekent dat kleine waterwegen in de binnenstad toegankelijk worden voor kleine vaartuigen.

woensdag 5 juni 2024

Als je het anders doet, krijg je meer dan je had...


Op 4 juni was er in het Huis van de Stad de Ondernemersavond van SBG Gouda en De Goudse Business Club. Het thema was "Duurzaamheid"

Het onderwerp is niet meer weg te denken en wordt steeds belangrijker, niet alleen door allerlei wet- en regelgeving, maar ook omdat er de noodzaak voor is en er allerlei stappen worden genomen.

Zo start in de binnenstad van Gemeente Gouda per 1-1-2025 de zero-emissie zone en dat brengt voor vervoerders met vuile dieselauto's de nodige uitdaging met zich mee. Een eenvoudige oplossing is om gebruik te maken van een hub. In Gouda hebben we die al: BZZ Bezorging Zonder Zorgen. Željko Bosić vertelde aan aanwezige ondernemers hoe dit in de praktijk werkt en dat dit bij voldoende deelnemers kostenneutraal kan gaan functioneren.


Het is ook belangrijk dat de winkels en kantoren investeren in duurzaamheid.
Niels Fluitman van Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland vertelde op welke wijze dit bedrijf kan ondersteunen bij verduurzaming van bedrijven.


De hoofdspreker van deze avond was Henk Hofstede, sector banker Retail bij ABN AMRO Bank N.V.
Waar het nu eigenlijk om?
Kort en krachtig: Van ‘do harm’ naar ‘do no harm’ naar ‘positieve impact’!

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waar we als samenleving - ook in Nederland - voor staan. We hebben daarbij als ambitie dat in 2050 er 90% reductie van CO2 zal zijn (Klimaatverdrag Parijs).
Om dit te kunnen realiseren moet in Nederland in 2030 de broeikasemissies met 55% zijn gedaald t.o.v. 1990 en moeten we CO2-neutraal zijn in 2050.

Biodiverversiteit is ook een onderwerp die nadrukkelijk onze aandacht vraagt. David Attenborough zei heel krachtig: "The question is: are we happy to suppose that our grandchildren may never see an elephant except in picture book?"


We ontkomen er niet aan dat we onze ambities over groei moeten bijstellen. Kenneth Bouling zegt het als volgt: "Anyone who believes in infinite growth is possible on a finite planet is either a madman of an economist."

Wat heeft dit alles met de economie en de financiële sector te maken?
Economische schade door biodiversiteitsverlies is 1,5 tot 4 biljoen euro per jaar en de Nederlandse economie veroorzaakt bijna 40 miljard euro aan schade aan biodiversiteit. Mondiaal was de schade in 2023 maar liefst 95,5 biljoen GPD.

Het is cruciaal dat we met elkaar onze verantwoordelijkheid nemen.
"If you are not a part of the solution, you are a part of the problem."


Op deze avond schonken de SBG Gouda en De Goudse Business Club aan Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging (KNNV), afdeling Gouda e.o. een cheque van € 1.000,-