vrijdag 21 juni 2024

Nieuwe fietsenstalling in binnenstad van Gouda



De nieuwe fietsenstalling aan de Nieuwe Markt in Gouda opent op 4 juli 2024 om 14.00 uur. De inpandige en bewaakte fietsenstalling biedt plek aan ruim 700 fietsen. De locatie aan de Nieuwe Markt is goed bereikbaar voor fietsers en biedt de perfecte locatie om het stadscentrum te bezoeken. De stalling is de eerste 24 uur gratis en bewaakt.


Meerjarenprogramma SBG en gemeente Gouda

In het meerjarenprogramma Binnenstad 2022-2026 van de SBG en de gemeente Gouda staat o.a. deze ambitie vermeld:

Binnenstad bereikbaar met de fiets

Als gastvrije binnenstad willen we goed bereikbaar zijn voor mensen die op de fiets naar de binnenstad komen. Daarbij horen ook genoeg plekken om de fiets te parkeren. Voetgangers mogen geen hinder ondervinden van gestalde fietsen. Daartoe zal onder meer worden ingezet op centraal gelegen geconcentreerde stallingsmogelijkheden. We zetten in op het creëren van meer (inpandige) fietsenstallingen op strategische plaatsen bij het winkelgebied. Bij de totstandkoming van het Wijkmobiliteitsplan van de gemeente bespreken we waar fietsvrije winkelstraten gewenst zijn (waar je niet mag fietsen).

We zijn blij dat met de realisatie van deze fietsenstalling invulling is gegeven aan deze ambitie.

Voorzieningen in de stalling
‘Normale’ stadsfietsen kunnen worden geplaatst in een dubbellaagse stalling. Daarnaast is er ruimte voor zogenaamde kratfietsen en de steeds populairder wordende buitenmodelfietsen, zoals bakfietsen. Elektrische fietsen kunnen gratis worden opgeladen. Circa 70 plekken zijn voorzien van een laadpunt.In de stalling zijn 2 openbare toiletten aanwezig en een openbaar mindervalide toilet. Ook is er een babyverschoningsruimte. In de stalling zijn afsluitbare lockers aanwezig, waar bezoekers van de binnenstad hun bagage tijdelijk kwijt kunnen. Mogelijk is er in een later stadium nog sprake van aanvullende diensten, zoals buggy’s in bruikleen of een pakketpunt.   

Registratie
Bij binnenkomst krijgt iedere fiets een eigen barcode. Met deze code kan bij vervolgbezoeken ook steeds geparkeerd kan worden. De code wordt bij binnenkomst en verlaten van de stalling gescand. Hiermee wordt dus ook gecontroleerd hoe lang de fiets in de stalling staat en hoeveel fietsen er in de stalling staan.

Tijden en tarieven
De eerste 24 uur is de fietsenstalling gratis. Wie een dagje komt winkelen kan de fiets dus gratis en bewaakt een aantal uur stallen. Het is ook mogelijk om de fiets langer te parkeren tegen een vergoeding van €1,25 per dag. Het is vooralsnog niet mogelijk om een abonnement af te nemen voor het gebruik van de stalling. Indien nodig rekent de beheerder elektronisch af middels PIN en mobiele betalingen. Contant betalen is in de stalling niet mogelijk.

De fietsenstalling is openbaar toegankelijk gedurende de openingstijden:
Maandag 10.30 uur – 22.30 uur
Dinsdag  08.30 uur – 22.30 uur
Woensdag 08.30 uur – 22.30 uur
Donderdag 08.30 uur – 22.30 uur
Vrijdag 08.30 uur – 00.30 uur 
Zaterdag 08.30 uur – 00.30 uur
Zondag 10.30 uur – 22.30 uur

Beheer van de stalling
De gemeente heeft Promen en Biesieklette aangewezen als de beheerders van de stalling. Zij zorgen voor een gastvrij ontvangst. Gedeeltelijk worden voor de exploitatie van de stalling mensen ingezet met een afstand tot de arbeidsmarkt. Afhankelijk van de vraag en het gebruik, kunnen de openingstijden in een later stadium nog wijzigen.

Openbare ruimte wordt opgeknapt
Nu de fietsen een andere plek krijgen, komt er ruimte vrij op en om de Nieuwe Markt. Hierdoor ontstaan kansen voor een nieuwe inrichting van de Nieuwe Markt, bijvoorbeeld met meer groen en terrassen. Dit zorgt voor een aantrekkelijke binnenstad voor zowel inwoners, ondernemers als bezoekers.

Geen opmerkingen: