dinsdag 9 november 2021

Plateelsofa bij de Turfmarkt overgedragen aan de gemeente Gouda


In Gouda staan diverse SocialSofa's. Het gaat daarbij om een betonnen bank in de openbare ruimte, die door vrijwilligers wordt bekleed met mozaïekkunst. In Gouda zijn er de ‘RegentenSofa’ aan het Regentesseplantsoen, de ‘DiversiteitsSofa’ aan het Erasmusplein en de ‘PlateelSofa’ bij de Turfmarkt. Deze laatste sofa verwijst naar het Gouds Plateel. 


Waarom een sofa bij de Turfmarkt?

Een groep bewoners wil het centrum van Gouda mooier en gezelliger maken. Bij de kruising van de Kleiweg en de Turfmarkt passeren veel winkelende mensen. Daarom is hier ook een sofa geplaatst.

De opvallende kleuren en motieven (vormgeving is van Marlinda Weijers) van de PlateelSofa maken voorbijgangers nieuwsgierig en nodigen uit om erop te gaan zitten en elkaar te ontmoeten. De Sofa fungeert ook als ‘landmark’, een plek waarvan veel foto’s worden gemaakt. 

We starten met heerlijk gebak en koffie van Flossy

Irene voert het woord als organisator van deze bijeenkomst

Bewoners en SOG 

De CentrumSofa is een project van samenwerking van bewoners (Bewonersplatform Binnenstad) en ondernemers (Samenwerkende Ondernemers Verenigingen Gouda SOG) in de binnenstad. De SOG is inmiddels opgegaan in de SBG (Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda).

Overhandiging van de cheque van de Rabobank
Wethouder Thierry van Vugt en ontwerpster Marlina Weijers op de PlateelSofa

Overdracht aan gemeente Gouda


De PlateelSofa staat er inmiddels al weer even, maar er moest nog een officiële overdracht van de sofa aan de gemeente Gouda plaatsvinden.
Vorige week heeft dat plaatsgevonden tijdens een feestelijk moment.

De betrokken bewoners, vormgever Marlinda Weijers, wethouder Thierry van Vugt en vertegenwoordigers van de (toenmalige) SOG: Irene Kleine Haneveld en Mia Schaap waren bij dit moment aanwezig. Zelf was ik hier als voorzitter van de SOG/SBG ook bij aanwezig.


Irene en de wethouder gaven terecht aan dat dit een prachtig project is geweest, waarbij vrijwilligers heel veel uren zich hebben ingezet voor een geweldig mooie sofa.  Ook veel waarderende woorden voor ontwerpster Marlinda Weijers. Het is een bijzonder fraai ontwerp. Misschien wel de mooiste SocialSofa die er ooit is ontworpen.

Marlinda kreeg symbolisch nog een cheque uitgereikt van de Rabobank. Dit was een symbolisch gebaar om te onderstrepen dat deze bank ook een bijdrage heeft geleverd aan deze sofa.

Alle mozaïekers kregen uit mijn handen (met dank aan Irene) een oorkonde met de officiële Goudse Kaaskanjer rozet aangeboden namens de SOG/SBG.

De Plateelsofa is nu eigendom van de gemeente Gouda, maar blijft natuurlijk van ons allemaal! Elke dag opnieuw kan jong en oud, Gouwenaar, dagjesmens of toerist genieten op deze prachtige sofa!

2 opmerkingen:

  1. Deze zou natuurlijk schitterend passen bij het net zo unieke Goudse voetpad om uit te rusten. Wat een prachtige bank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zou de bank kunnen opstijgen door de ballonnen op foto 1?

    BeantwoordenVerwijderen