zaterdag 14 mei 2011

Mark Rutte hakt met de botte bijl



Zaterdag 14 mei was het voor de ChristenUnie een heel bijzondere dag omdat er afscheid werd genomen van o.a. een tweetal prominente politici: prof.dr.ir. Egbert Schuurman verlaat de eerste Kamer en mr. André Rouvoet houdt het na 17 jaar in de Tweede Kamer ook voor gezien.

Terwijl mijn collega's Anke Huisman en Gerard Schotanus naar het Fairtrade Ontbijt (prima initiatief!) zijn geweest en de Goudse Hofstedendagen hebben bezocht en Anke ook naar de wedstrijd van Jodan Boys is geweest, heb ik met twee andere leden van de ChristenUnie het congres van de ChristenUnie bezocht.

Naast het afscheid nemen was er ook nadrukkelijk aandacht voor het evaluatierapport over de Tweede Kamerverkiezingen in 2010, waarbij in ieder geval duidelijk werd dat de ChristenUnie een voluit christelijke partij wil zijn en van daaruit zowel een sterk sociaal gezicht wil hebben, maar ook nadrukkelijk aandacht heeft voor o.a. de ondernemers, het financieel beleid en meer "harde" onderwerpen. Eens te meer werd duidelijk dat de ChristenUnie niet links of rechts is, maar gewoon als partij een eigen koers vaart.
Er was ook een opvallende motie: Motie opstelling PVV
In deze motie wordt de ChristenUnie opgeroepen om alle partijen, dus ook de PVV, op gelijke wijze tegemoet te treden. De motie werd met een ruime meerderheid (146 - 112) aangenomen.

Het afscheid van zowel Egbert Schuurman als André Rouvoet was voor velen een emotioneel moment. Mooi dat er van beiden een fimpje was gemaakt met een impressie. Ze kregen veel applaus en beiden de gouden speld van verdienste.

André Rouvoet gaf nog één keer op heldere wijze zijn boodschap mee:
"Ik heb het werk vanuit zijn tenen gedaan" en ChristenUnie is een "fantastische club". "Er is huiswerk te doen, er moet gebouwd en gewerkt worden, maar wat kunnen we blij zijn met deze partij." Voor twijfel over de wortels van de partij is volgens hem geen enkele grond. Hij veegde verder de vloer aan met de hokjes links en rechts. ,,De zorg voor Gods schepping laat zich niet vangen in die simpele termen."

De nieuwe politiek leider Arie Slob gaf vervolgens ook gelijk zijn visitekaartje af en maakte duidelijk dat hij gaat voor een helder en principieel geluid:
"Majesty, Majesty. Your grace has found me just as I am. Empty handed, but alive in your hands” (Delirious). Dat is een geweldig rijke en bemoedigende boodschap. Niet alleen voor mij, maar ook voor u, voor jou, voor ons allemaal. Als betrokkenen bij de ChristenUnie die politiek willen bedrijven bij een open Bijbel en onze politieke keuzes willen maken als navolgers van Jezus Christus."

Enkele krachtige uitspraken:
"Waarom roept dit kabinet dat ze met bezuinigingen eerst in eigen vlees zal gaan snijden, maar is direct na haar aantreden in oktober de eerste miljard bezuinigingen direct ingeboekt bij de allerarmsten van deze wereld?" en
"Ik zie maar één consistentie: er wordt grof bezuinigd met de botte bijl en straks verdedigen we ons land nog slechts met een botte bijl. Hans Hillen, dat moet je als verantwoordelijk minister toch niet willen."

De ChristenUnie gaat vol vertrouwen en met een prachtige ploeg mensen verder in afhankelijkheid van God.
Om dat te onderstrepen sloten we het historische congres af met het lied: "Samen in de naam van Jezus..."

3 opmerkingen:

Aike zei

Rutte heeft gelijk.
Ontwikkelingshulp werkt vaak niet, maar remt juist af. Het maakt afhankelijk. Tot nu toe is meer dan 100 miljard aan hulp gegeven en wat is daardoor veranderd?. In Afrika blijft het tobben, teveel landen worden geregeerd door incompetente, zelf verrijkende dictators. Leer juist van de Aziatische landen, hoe zij zich zonder hulp hebben ontwikkeld.

Anoniem zei

Kan Rutte wel anders? De puinhopen van links moeten opgeruimd worden. Is dit beleid wel zo grof? De CDA/PVDA hebben het zorgstelsel al om zeep geholpen, en nu blijken we na al die foute beslissingen eerst ons eigen land weer opbouwen, uit een lege knip is het moeilijk weggeven. Moesten ze in Gouda ook eens aan denken!

Ineke zei

Orde op zaken is natuurlijk belangrijk. Omstandigheden creëren voor groei en ontwikkeling ook, maar toch NIET MEER ten koste van anderen, zoals tot nu toe nog bijna onontkoombaar is. Dus eerlijke handel en hernieuwbaar gebruik van bodemschatten. Het is de hoogste tijd voor het nemen van deze bochten in de beleidslijnen. Van de doodlopende weg van zelfverrijking af richting... Niet meer het Westen centraal, maar samen groeien. Dat moet toch kunnen?